Feng Shui en de kleuren in je huis

Feng Shui
feng shui kleuren

De afgelopen maanden volgde Joris van de Weerd een opleiding bij Feng Shui master Nina Elshof. Holistik keek mee over zijn schouder en stak van alles op over voordeuren, slaapkamers, tuinen en balkons. In deze laatste blog buigt Joris zich over Feng Shui en kleuren.

Feng Shui en kleuren

Ken je The Wonderful Wizard of Oz nog? Een kleurrijk sprookje, met een gelaagdheid die nog altijd diepe geheimen kent. Niet voor niets dat veel verschillende groeperingen delen ervan claimen. Van New Agers tot economen, en van de LGBT-beweging tot de Vereniging van Huisvrouwen, ze willen allemaal een piece of Dorothy (of Toto). Veelal vanuit kleursymboliek maken fans een diepe connectie met wat oppervlakkig gezien een simpel verhaaltje lijkt. Somewhere over the Rainbow, worden werelden met kleur ontsloten. Niet alleen in Kansas.

Jan des Bouvrie

De kleur wit wordt al jaren door Jan des Bouvrie geclaimd, die er vervolgens bijna religieuze waarden aan toekent. RAL 9010 (nog specifieker) wordt door ongeveer iedereen in ’t Gooi aanbeden. En de kleur groen wordt tegenwoordig tot ambassadeur gemaakt van de meest vervuilende multinationals. Roze is voor homo’s, rood voor het wortelchakra, paars voor Jomanda, en oranje is van ons allemaal. Kleuren staan ergens voor en dragen een boodschap uit die al dan niet bewust kan worden toegepast.

Kleuren

Als ik naar mijn persoonlijke kleurvoorkeur kijk, dan is die op z’n best verwarrend. Eigenlijk ronduit vermoeiend. Elke kleur en kleurencombinatie roept een associatie op waar ik als een Pavlov-hondje op reageer. Zo is groen voor mij heilig, maar ik voel me gelijk schuldig dat ik er maar matig loyaal aan ben. Van regenboogvlaggen word ik opgewonden enthousiast, maar van roze driehoekjes sla ik angstvallig dicht. Ik ontspan bij okergele muren, maar krijg de kriebels van gele handdoeken. Bij het zien van rood-wit-blauw hoor ik unheimische fanfares klinken. Hoewel, niet zodra er sterren en strepen bijkomen sta ik geëmotioneerd te janken. Wit katoen kan prima als het lekker ruikt, maar wit geschilderd hout geeft sinds de laatste les van Nina een klein beetje stress.

Consequent

Feng Shui claimt geen specifieke kleuren, maar kan wel helpen om onze diepere gevoelens bij kleuren, kleurcombinaties, kleuren in gebruiksruimtes en kleur/materiaal/vorm-combinaties boven water te krijgen. Gelukkig doet Feng Shui niet aan politiek, en heeft Feng Shui ook geen last van onverwerkte emoties. Of overmatige geldingsdrang en persoonlijke smaak. Feng Shui is juist heel consequent en eenduidig. Het gaat simpelweg uit van de basiselementen Hout-Vuur-Aarde-Metaal-Water, en de cyclische harmonie die daartussen heerst. Maar ook de conflicten die er zijn tussen bijvoorbeeld Water en Vuur, Metaal en Hout, of Water en Aarde.

Vijf elementen

Elke kleur valt binnen één van de vijf elementen. Ik vind dat alvast een stuk behapbaarder dan 40 jaar persoonlijke associaties. Zo hoort bij vuur uiteraard rood. Maar ook roze, of fel paars. Terwijl een diep donker paars eerder in de richting van water zou gaan, en een pastelpaarsje bij het element metaal hoort. Net als spierwit. Als je je bedenkt dat ook alle mogelijk denkbare materialen bij één van de vijf elementen horen, dan kun je je voorstellen dat sommige combinaties van nature goed werken, en andere veel minder. Zo is het niet verstandig om hout wit te verven. Want wit hoort bij metaal, en dat is in conflict met hout. En staal kun je maar beter niet rood schilderen. Want, … nou je begrijpt inmiddels het principe. Conflicten uiten zich in bijvoorbeeld extra krasgevoeligheid, zichtbare deuken, instabiele constructies. Bladderend verf. Nina heeft hier talloze praktijkvoorbeelden van, en als je er zelf op gaat letten zal het nog waar blijken te zijn ook!

Kleuren in de slaapkamer

Ook aan elke woonruimte is een element toe te schrijven. Bij de slaapkamer hoort bijvoorbeeld het element metaal. Hier kun je dus het beste kleuren gebruiken die horen bij het voedende element van metaal: aarde. Maar kleuren uit het pallet van metaal zelf passen natuurlijk ook prima. En ongestraft kun je zelfs je toevlucht nemen tot kleuren uit de water-reeks. Pas als je vuurkleuren gaat gebruiken, dan ‘smelt’ als het ware de metaalkwaliteit van je slaapkamer, en daarmee je nachtrust. Hoewel dat soms ook precies de bedoeling kan zijn. Het is een kwestie van zoeken naar de balans tussen wat je wilt en wat daarvoor nodig is.

Feng Shui en kleuren

Natuurlijk zoek ik voortduren naar harmonie in mijn leven, maar tegelijkertijd schuw ik een klein beetje conflict ook niet. Met de nadruk op klein beetje. Feng Shui geeft me hierin inmiddels meer houvast dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Puzzelen met de elementen en alles wat daarbij komt kijken is na ruim een half jaar intensief Feng Shui-college bijna een leefstijl geworden. Al heb ik nog heel wat ‘ease on down the road’ te gaan, hobbelend op die gele keitjes van ontwikkeling voel ik me als Dortothy en Toto gelokt naar die ene plek … ‘When I think of Home’.

Wij vinden het maar wat moeilijk om afscheid te nemen van Joris, maar gelukkig hebben we de columns nog. Je vindt ze hieronder. En wie weet komt er een Feng Shui workshop van Joris en Nina, we houden je op de hoogte!

Meer lezen over feng shui?

Feng Shui en het belang van de voordeur
Als je door de bomen het Feng Shui bos niet meer ziet
Feng Shui en het ritme van je huis
Feng Shui en het belang van woonlagen
Feng Shui en de slaapkamer
Feng Shui en tuin en balkon

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link