Fear of missing out (FOMO)? Waarom naar binnen keren het antwoord is op jouw angst

Heart + Soul
fomo
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
25.11.2019

Je zit voor de televisie, zappend van kanaal naar kanaal, en je voelt je eigenlijk niet zo happy. Er bekruipt je een gevoel dat je misschien ergens anders zou moeten zijn, want daar zou het vast niet zo saai zijn. Je grijpt om de zoveel minuten gedachteloos naar je telefoon, zonder echt te weten wat je daar zoekt. Nadat je de laatste social media updates hebt gezien, voel je je leeg en rusteloos. Herken je dit? Grote kans dat ook jij lijdt aan fear of missing out, ook wel FOMO genoemd. In dit artikel legt Marjolein Berendsen uit waarom het beste medicijn tegen FOMO precies datgene is wat je probeert te vermijden: naar binnen keren. Want zodra je dat gaat doen verandert FOMO vanzelf in JOMO (Joy Of Missing Out).

Fear of missing out (FOMO)? Keer naar binnen en je angst verdwijnt…

Psycholoog Andrew Przybylski en zijn collega’s van de Universiteit van Essex deden een aantal jaar geleden onderzoek naar FOMO onder jongvolwassenen. Zij concludeerden dat mensen die last hebben van FOMO veel meer tijd doorbrengen op social media, en zelfs op gevaarlijke momenten de impuls om op de hoogte te zijn, niet goed kunnen onderdrukken. Tijdens het rijden, bijvoorbeeld. De angst om dingen te missen is niets nieuws. Mensen willen graag ergens bij horen; is het niet bij een groep vrienden of collega’s, dan wel bij een religie of politieke beweging. En daar is niets mis mee, zolang je je niet laat leiden door het nare gevoel dat je dingen mist als je een keertje niet in de groep aanwezig kunt of wilt zijn. Zolang je niet de neiging hebt om continu het hier en nu te ontwijken en je berichten te checken, omdat je anders bang bent dat je iets mist.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

De invloed van sociale media

Sinds de opkomst van sociale media hebben steeds meer mensen last van FOMO. Zonder dat je je er misschien bewust van bent, hebben sociale media enorm veel invloed op de manier waarop je leeft. En daarmee (helaas) ook op je ware geluk. Je ziet zo veel van andermans leven, dat het gemakkelijk is om je eigen wereld daar continu mee te vergelijken. En het is helemaal gemakkelijk om te vergeten dat vrijwel iedereen alleen de beste, mooiste momentjes deelt online. Zo denk je vaak dat je iets mist wat in de eerste instantie al niet écht plaatsvindt. 

De angst om iets te missen

Het feit dat we steeds vaker en steeds meer keuzes hebben, maakt het er niet gemakkelijker op om de angst om iets te missen de baas te blijven. Alle opties die we hebben, maakt dat we vaak zo veel mogelijk willen in zo weinig mogelijk tijd, om overal maar aan mee te kunnen doen en niks te hoeven missen. Op de hoogte zijn van elk nieuwtje, carrière maken, je sociale leven op peil houden, je gezicht laten zien omdat dat nu eenmaal van je wordt verwacht. Wat daar de gevolgen van zijn kun je wel raden: vermoeidheid, een hoofd vol gedachten en stress. Veel stress. En de huidige burn-out epidemie laat zien waar al die stress toe kan leiden. Het lijkt er steeds meer op dat we het geluk buiten onszelf aan het zoeken zijn, en het ons juist daardoor eeuwig blijft ontglippen.

Vergeet jezelf niet

Wat je waarschijnlijk vergeet in alles wat je van jezelf moet doen en niet mag missen, is iets heel essentieels. Namelijk jij zelf. Door jezelf steeds voor het blok te zetten en overal aan mee te willen doen, vergeet je om wie het werkelijk gaat. Geluk zit ‘m niet in zoveel mogelijk ‘erbij’ horen. Geluk zit in jezelf, al vanuit je oorsprong in dit leven. Als je diep bij jezelf naar binnen kijkt, zie je wat er werkelijk toe doet. Daar zit je hart, je ziel, de werkelijke bron van je bestaan. Je vindt er onvoorwaardelijke liefde, dat altijd leidt tot geluk zonder dat je er iets voor hoeft te doen, of te laten. En het is er altijd, nu, in dit moment. Dus waarom zou je het verderop zoeken?

Van Fomo naar Jomo

Aandacht besteden aan jezelf levert meer positieve effecten op dan aandacht besteden aan wat je allemaal mist, of niet hebt. Want het is nu eenmaal een feit dat alles groeit waar je aandacht aan geeft. Hoe meer je bezig bent met maar niets te hoeven missen, hoe groter je angst hiervoor wordt. Mensen die hoog scoren in de fear of missing out-lijst, zijn vaak juist degenen die onzeker zijn, die ontevreden zijn met hun leven en daardoor hun geluk niet in zichzelf, maar hier buiten zoeken. Geef je daarentegen aandacht aan jezelf, bijvoorbeeld door zo nu en dan even in stilte te zijn, te mediteren of gewoonweg te genieten van de tijd die je met jezelf doorbrengt, dan zal dat geluksgevoel vanzelf de kop opsteken. FOMO verandert dan in JOMO: Joy Of Missing Out. 

Leren hoe je een lichter en gelukkiger leven kunt krijgen? Bekijk dan deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=jtDg7oswQbo&t=229s

Weg met die angst!

Als je je er eenmaal van bewust bent dat je lijdt aan een vorm van fear of missing out, dan heb je de eerste stap al gezet. Bedenk dan eens hoe erg het eigenlijk echt is, dat je niet op dat ene feestje bent, of dat je dat ene bericht over de promotie van je buurmeisje net even gemist hebt omdat je in bad zat zonder je telefoon. Je hebt dan misschien wel een nieuwtje gemist, maar op dat moment zat jij heerlijk te relaxen, omgeven door warmte en volop aandacht voor jezelf. Hoe lekker voelde dat?

Je innerlijke krachtbron

Begin daarom eens met het uitzetten van je telefoon. Geef aandacht aan het moment, maak je hoofd leeg en geniet van de stilte om je heen. Wees dankbaar voor je wél hebt: je talenten, je loyaliteit, je onvoorwaardelijke liefde…. Wees dankbaar voor wie je bent! En realiseer je dat het onmogelijk is om niets te missen. Dus waarom niet gewoon blij zijn met wat je hebt? Als je de fear of missing out uit je leven wilt bannen, bedenk dan steeds dat je beter een feestje kunt missen dan het contact met jezelf. Want uiteindelijk is dát waar het om gaat: je innerlijke krachtbron. En dat ben je zelf.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. De basis voor de opleiding is Reiki; je kunt bij ZoMa Opleidingen dan ook verschillende Reiki-cursussen volgen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.