Twee bekende modeontwerpers delen: 5 tips om je garderobe te verduurzamen

Heart + Soul
fashion, duurzame mode, sjaak hullekes
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
23.03.2021

Nog nooit snakten we massaal zo hevig naar nieuwe kleren als nu schreef Cécile Narinx, voormalig hoofdredacteur van ELLE en Harper’s Bazaar, laatst in de Volkskrant. Flaneren in de mooiste outfits is waar we behoefte aan hebben. Neem voordat je aan de slag gaat met die frisse look onderstaande 5 adviezen mee voor het verduurzamen van je garderobe. Ze komen van sustainable modeontwerpers Elsien Gringhuis en Sjaak Hullekes. Beiden zetten ze zich in voor een eerlijkere (mode)wereld. 

Twee bekende modeontwerpers delen: 5 tips om je garderobe te verduurzamen

Misschien heb je de afgelopen weken je kledingkast grondig uitgemest, of ben je wat aangekomen tijdens de lockdown. Dan herken je je vast in de woorden van Cécile Narinx. Daarnaast beseffen we met z’n allen dat het ook op modegebied anders moet; duurzamer en tijdlozer. Om je te helpen op deze stylish & sustainable reis, delen Elsien Gringhuis en Sjaak Hullekes hun beste adviezen.

Elsien Gringhuis en Sjaak Hullekes

Elsien is een Arnhemse designer voor wie duurzaamheid heel belangrijk is. ‘Mensen bestellen in de winkel of webshop een kledingstuk van ons, daarna gaan we het pas maken. Made to order’ vertelt Elsien. Zo voorkomt ze overtollige productie en textielafval. Haar team bestaat uit vakmensen die Elsien zelf heeft opgeleid. Ze produceren 100% lokaal in eigen studio én met uitsluitend duurzame en gerecyclede materialen.

Sjaak werkt voor zijn label ‘Hul le Kes’ samen met lokale producenten in een sociaal atelier. Daarnaast heeft hij een tal van duurzame oplossingen voor zijn klanten om kleding een tweede leven te geven. Denk aan een Dyeing Service, om oude kleding met natuurlijke ingrediënten een nieuw leven te geven. Of een statiegeld principe waarmee je oude kleding voor nieuwe items kunt inwisselen. Onderstaande 5 adviezen van Elsien en Sjaak helpen jou op weg naar een meer duurzame garderobe.

1. Laat trends los

Sjaak Hullekes: ‘Het komen en gaan van trends in de fast fashion keten beïnvloedt ons shopgedrag enorm. Trends vormen geen basis voor een duurzame garderobe. Zoek in plaats daarvan naar dingen die je écht blij maken en je karakter en figuur onderstrepen.’

fashion, duurzame mode, sjaak hullekes

2. Duurzame labels

Elsien Gringhuis: ‘Koop zoveel mogelijk bij duurzame labels. En koop het liefst ook nog zo lokaal mogelijk. Check altijd of de kwaliteit goed is; niets erger dan een kledingstuk dat na 3 keer dragen al uit elkaar valt. Mijn top 3 van duurzame labels: Fant, Joline Jolink en Hempje.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

3. Meer is niet beter

Sjaak Hullekes: ‘Een duurzame garderobe gaat niet om de hoeveelheid aan kleding. Meer maakt niet per se gelukkiger. Zorg ervoor dat je weet wat je in de kast hebt hangen, waar het van gemaakt is, door wie het gemaakt is en waarom jij zo van dat kledingstuk houdt. Als je een merk gevonden hebt dat je interesseert, probeer het dan eens wat beter te onderzoeken. Klopt de prijs met wat ze leveren of betaal je voor dure marketing? Vraag in de winkel altijd naar de achtergrond van een kledingstuk. Goed ingelicht personeel kan je daar veel over vertellen.’

4. Tijdloze basis

Elsien Gringhuis: ‘Kies items in je basisgarderobe die je makkelijk onderling kunt combineren. Je hebt dan maar een paar goede stukken nodig om er toch steeds anders uit te kunnen zien. Zorg dat het kleding is die je naar je werk aan kan, maar ook in je vrije tijd. En dat het lekker zit, heel belangrijk! Anders doe je het waarschijnlijk veel minder vaak aan. Naast een goede en tijdloze basisgarderobe kun je dan een paar stukken aanschaffen die er meer uitspringen; de specials.’

ELSIEN GRINGHUIS, fashion, duurzame mode

5. Recyclen of upcyclen

Sjaak Hullekes: ‘Of je beter kunt recyclen of upcyclen hangt af van allerlei factoren. Het soort stof waar we het over hebben bijvoorbeeld. Zo is polyester makkelijker te recyclen dan katoen, maar kun je je afvragen of je sowieso polyester in het systeem wilt hebben. Er laten namelijk telkens kleine vezels los, die nauwelijks uit het afvalsysteem gefilterd kunnen worden en zo in ons water en leefmilieu terechtkomen. Toch is recyclen weer beter dan helemaal niet recyclen; het is dus steeds een afweging die je maakt. Ook heeft het van doen met het moment van afschrijving van de grondstof. Afval van kledingproducenten is beter te recyclen dan consumentenafval. Wij richten ons op consumentenafval, dat is het grootste probleem van de industrie op dit moment. Daarbij is upcyclen (en hergebruik) nog het makkelijkst en ook voor nu de beste oplossing. Probeer alles zo veel mogelijk een nieuw leven te geven. Het geeft veel voldoening als je zelf van iets ouds weer iets nieuws maakt.’

Fashion + Design Festival 2021

Wil je meer weten over duurzaamheid en zingeving in de mode industrie? De zevende editie van het Fashion + Design Festival Arnhem vindt dit jaar plaats van 4 juni t/m 4 juli. Deels online en deels in de Arnhemse binnenstad (met een coronaproof set-up). Kijk voor meer informatie en het programma op fdfarnhem.nl.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Fotograaf: Iris Immink

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.