Recept: knapperige falafel met romige hummus op Oriëntaalse plate

by Karlijn Visser 04.09.2017

Het blijft heerlijk: knapperige falafel gedoopt in romige humus met wat frisse bulgur salade daarnaast. Wij eten het een paar keer per week: dan halen we falafel op de markt en gooien we het tussen het tosti-apparaat op de hoogste stand bij ons op de redactie. Vijf minuten later heb je knapperige falafel balletjes als lunch. Om de variatie erin te houden bedachten we deze voedzame Oriëntaalse plate. 

Recept: knapperige falafel met romige hummus op Oriëntaalse plate

Falafel is een gerecht uit het Midden-Oosten bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. De Kopten in Egypte bedachten het gerecht dat in de vastentijd als vleesvervanger dienden. Kikkererwten bevatten een hoop gezonde mineralen. Verder zit er heel veel mangaan, koper, fosfor en ijzer in het kikkererwtje. Deze ronde peulvrucht bevat ook het aminozuur tryptofaan. Verder zitten er vezels en proteïnen in kikkererwten. Tegenwoordig wordt het ons wel heel makkelijk gemaakt, want lekkere falafel koop je gewoon kant en klaar bij de supermarkt. Even knapperig bakken in de pan of opwarmen in de oven en klaar. Een prima alternatief voor als je af en toe ‘s avonds geen zin hebt om te koken en toch voedzaam wil eten. En tot en met 6 september heeft Lidl een aantal Oriëntaalse producten in het zonnetje gezet, waaronder dus falafel. Inslaan dus :-).

Ingrediënten voor 2 personen

Falafel ( €1,59 via Lidl)
– 1/2 courgette
– 1/citroen
– takjes munt
– takjes peterselie
– 1 kop biologische bulgur
– 1/2 rode uit
– paar cherry tomaatjes
– 2 gedroogde tomaatjes
– rucola melange
– granaatappelpitjes
– grote schep Turkse yoghurt
– 1 bakje pikante hummus
– olijfolie
– witte wijnazijn
– peper & zout
– chilivlokken (voor de liefhebber)

Bereiding

Spoel de bulgur af met koud water en doe vervolgens in een pan met twee koppen water. Laat wellen in 7 minuten. Voor de dressing meng je olijfolie, citroensap en witte wijnazijn naar smaak met zout en peper. Vervolgens snijd je de rode uit, tomaat, peterselie en munt fijn. Mix door de afgekoelde bulgur. Vervolgens bak je de falafel. Daarna leg je alles mooi op een (Oosters) dienblad en schep je bij de falafel op een bordje de pikante hummus en Turkse yoghurt. Maak het af met rolletjes courgette. De rucola melange bestrooi je op de schaal met wat granaatappelpitjes en olijfolie. Bestrooi voor de liefhebber de yoghurt en hummus met wat extra chilivlokken.

Oriëntaals Foodthema

Elke week heeft Lidl een ander foodthema dat vaak gerelateerd is aan een land. Dit zijn extra (leuke!) producten die alleen die week beschikbaar zijn. Tot 6 september staan de Oriëntaalse producten centraal zoals Döner pizza, Köfte, Turkse joghurt, Falafel, Oriëntaalse kruiden, Arganolie, Dürum bladen, Baklava, Bulgur salade en oosterse soepen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lidl. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN