Zwanger worden met IVF? Eva Lia deelt haar eerlijke verhaal

Heart + Soul
eva lia
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
09.10.2019

Eva Lia Jordan is vanaf dag één lid van onze Holistik-family en al 15 jaar een lief vriendinnetje van Holistik’s Karlijn. Ze verruilde het bruisende Amsterdam 3 jaar geleden voor Berlijn. Eva’s Singaporese roots, liefde voor healing foods en oog voor kunst maken haar tot een veelzijdige dame waar we iets van op kunnen steken. In haar eerste blog stelde ze zichzelf aan je voor. Daarna vertelde ze ons over hoe het is om je buitengesloten te voelen als ‘expat wife’ in een nieuwe stad. Onderstaande blog schrijft ze voor het eerst vanuit haar rol als kersverse moeder van dochtertje Philippa. Eva deelt het eerlijke verhaal achter haar zwangerschap. Want zwanger worden kostte meer moeite dan ze ooit van tevoren had kunnen bedenken…  

Zwanger worden met IVF? Eva Lia deelt haar eerlijke verhaal

Eva: ‘Op 15 augustus 2019 ben ik bevallen van onze lang gewenste dochter. Maar voordat het zover was hebben Alex en ik een lange, zware weg afgelegd. Onze kinderwens is er altijd geweest. Vroeger dacht ik dat zwanger worden de normaalste zaak van de wereld was. Daar denk ik nu anders over. Het zwanger worden werd een slopend traject van een aantal jaar. Dat we er samen voor gingen was vanzelfsprekend. We zijn al een tijd getrouwd en ik voelde me eindelijk wat meer gesettled in Berlijn.

Onderbuik gevoel versus foute boel

Ik weet dat je minstens een jaar zelf moet proberen om zwanger te worden voordat je bij de dokter aan de deur klopt. Maar al na een paar maanden proberen, had ik een sterk gevoel dat er iets niet klopte van zijn kant. Dus ik drong erop aan dat Alex zich maar eens moest laten testen. Als er iets mis was, konden we het maar beter zo snel mogelijk weten. Het feit dat ik erover begon vond hij overdreven en sowieso veel te snel om aan de bel te trekken; we waren immers nog maar een paar maanden bezig. En tja, wat had ik daar tegenin te brengen… Het was enkel mijn onderbuik gevoel. Natuurlijk had ik met dit punt even hard tegen zijn mannen-ego geschopt. Alsof mijn twijfel aan de werking van zijn wonderlijke voortplantingsorganen hem letterlijk en figuurlijk een trap in zijn ballen had gegeven.

Spermatest bood uitkomst

Weer een paar maanden later zonder enig succes probeerde ik het nogmaals aan te kaarten. Dit keer leek hij er zelf ook meer voor open te staan. Ik begreep zijn eerste reactie natuurlijk, maar ik was toch heel blij dat we nu konden achterhalen of dat ‘gevoel’ dat ik had ook echt klopte. Na de spermatest kregen we het bericht dat met deze resultaten het inderdaad beter zou zijn om professionele hulp te krijgen. Ik voelde verschillende emoties. Aan de ene kant voelde ik me blij dat we in een tijd leven dat we hulp kunnen krijgen. Maar aan de andere kant ook angst en frustratie, want wat betekende dat nou precies voor mij? Mijn lichaam, mijn gezonde lichaam? Ik zou degene zijn die het hele medische traject zou moeten afleggen. Oh shit…

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Ik ben het type persoon die met de mantra “my body is my temple” door het leven wandelt. Ik zorg goed voor mijn lichaam en geest en neem nog geen paracetamol met bonkende hoofdpijn. Het onbekende terrein wat ik aan hormonen en injecties zou moeten gaan afleggen, daar keek ik niet bepaald naar uit. En wat al helemaal niet hielp is mijn grote angst voor naalden.

Mislukte pogingen

Op afraden van de dokter die eigenlijk direct IVF adviseerde (40% kans van slagen), begonnen we toch eerst met de minder hardnekkige behandeling: IUI (10% kans van slagen) dat staat voor Intra Uteriene Inseminatie. Bij een IUI behandeling komen veel minder hormonen aan te pas. Het zaad van de man wordt gefilterd en alleen de meest gezonde spermacellen worden terug geplaatst bij de op dat moment vruchtbare vrouw, zo dicht mogelijk bij de baarmoeder. Na de zoveelste mislukte poging merkte ik dat het steeds moeilijker werd om hoop te houden. Om nog maar niet te spreken over wat het allemaal niet teweeg brengt in je relatie… In die periode dacht ik zo vaak aan andere vrouwen en stellen die door hetzelfde heen gingen of waren gegaan. Stellen die ditzelfde traject nog veel langer hebben moeten doorstaan. En dan soms met een negatief eindstation, wat een nachtmerrie! We zijn pas net begonnen, dus kop op, positief blijven denken.

IVF & IUI behandeling

Na de 4e mislukte IUI behandeling, drong de arts er nogmaals op aan om over te gaan op IVF. Eigenwijs als ik ben wilde ik toch nog een laatste keer IUI proberen. Deze keer zou ik een nóg positievere mindset hebben, dat zou vast helpen. Maar helaas, na weer een negatieve uitslag gingen we over op IVF icsi. Gezien de kans zo met 40% vergroot werd, ging ik er vanuit dat het deze keer direct zou lukken. Want ja, het eitje wordt nu bevrucht door het lab, probleem opgelost toch? En mijn lichaam werkt zoals het hoort dus dan gaat dit ‘m echt worden. Oh man, wat een pijnlijke teleurstelling was het toen we weer negatief bericht kregen. De klap dat het deze keer niet gelukt was viel mij het aller zwaarst.

Inmiddels tikte de klok door en zo ook mijn vervolg afspraken, injecties en hormonen voor IVF poging 2. Desondanks viel ik door de grote teleurstelling in een zwart gat. Ik vond het heel moeilijk om nog positief te blijven en had met elke hormooninjectie en bloedtest een ‘wat kan mij het nog schelen’ houding gekregen. Dus hield ik ook op met obsessief zwangerschapsverschijnselen te Googlen in de hoop dat ik die had. Ik wilde er gewoon ook niet meer mee bezig zijn.

Een dag om nooit meer te vergeten

Een koude dag in November 2018, een dag om nooit meer te vergeten. Ik had net pauze. Met mijn telefoon in mijn hand liep ik het lokaal uit en zag ik dat ik gebeld werd door de kliniek. Op het moment dat ik dat telefoontje kreeg voor de zwangerschapsuitslag, lette ik altijd op alles: de manier hoe ze mij groet, klonk ze vrolijk genoeg dat ze mij goed nieuws gaat brengen vandaag? Of klonk ze bij voorbaat al somber?

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Ze zuchtte, voordat ze verder ging na haar naam te hebben genoemd. Dus ik dacht direct: zie je, ik wist het, het is weer negatief. En wat denk je, na haar diepe zucht, vertelde ze mij in vrolijke tonen dat ik zwanger was! Terwijl ik dit nu tik krijg ik direct weer kippenvel en een brok in mijn keel. Daar stond ik dan, alleen in de grote hal met tranen die over mijn wangen rolde. Het waren de meest mooie en gewenste tranen uit mijn leven.

Wees voorzichtig met vragen

Wat ik je mee wil geven is: wees voorzichtig met de vraag ‘willen jullie geen kinderen!?’ Antwoord geven daarop is niet altijd zo makkelijk. En wanneer iemand je in vertrouwen neemt om haar verhaal te vertellen, vraag dan of ze het juist fijn vindt als je er om de tijd naar vraagt hoe het ervoor staat. Wie weet had ze namelijk alleen op dit moment even behoefte aan een luisterend oor… Ik heb zelf heel veel steun gehad aan mijn lieve vriendinnen en hoop dat ik door het delen van mijn verhaal ook weer andere vrouwen kan bereiken. Weet dat je er niet alleen voor staat.’

Eva’s Dear Visual Diary

Wil je vaker visueel gepleased worden? Volg Eva dan via haar Instagram account waar ze regelmatig Stories post. Of als je vragen hebt of gewoon iets leuks wil delen kan je haar daar vinden.

Meer lezen van Eva Lia

1. New contributor vanuit Berlijn: Eva Lia schrijft over Aziatische visie op holisme
2. Van Nederlander naar Auslander: zo veranderde heimwee Eva’s leven

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.