Eucalyptus olie: zo profiteer je optimaal van haar geneeskracht

Body
eucalyptus
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
04.01.2023

Eucalyptus is een bomen- en struikensoort van de mirtefamilie die oorspronkelijk voorkomt in Australië en aangrenzende gebieden. Er zijn maar liefst 600 verschillende soorten bekend. De inheemse bevolking van Australië gebruikt de bladeren, bast, gom en olie van de eucalyptus al sinds mensenheugenis in de traditionele geneeskunde. Eucalyptus heeft ook in de westerse geneeskunde haar plek gevonden. We vertellen je hieronder hoe je haar bijzondere geneeskracht inzet voor je gezondheid én spirituele welzijn. 

Eucalyptus: zo profiteer je optimaal van haar geneeskracht in de winter

De inheemse bevolking van Australië gebruikt eucalyptus onder andere om koorts te weren. De bladeren worden geplet tot een antibacteriële pap, gebruikt in stoomputten of geplet onder de neus gehouden. Van de gom wordt zalf gemaakt voor ontstekingen. In 1848 werd voor het eerst olie gemaakt uit eucalyptusbladeren. De apotheker Joseph Bosisto uit Melbourne deed dat door waterdamp in te zetten om de olie uit bladeren en takken te extraheren. Bosisto’s eucalyptus werd al snel razend populair vanwege de goede werking bij verkoudheid. Vanaf 1865 werd de olie zelfs als eerste inheemse exportproduct naar Engeland verscheept.

De belangrijkste eigenschappen van eucalyptus olie

eucalyptus

De belangrijkste werkzame bestanddelen in eucalyptus zijn de etherische oliën in de bladeren. Deze oliën hebben slijmoplossende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, waardoor ze ideaal zijn voor de behandeling van verkoudheid. Je kunt zelf je luchtwegen vrij maken door eucalyptus olie in een diffuser te druppelen of dagelijks 1 à 2 druppels eucalyptus olie met een theelepel honing in te nemen. Je kunt ook zo’n 5 druppels in bad doen of in een voedende draagolie vermengen en jezelf ermee masseren. Eucalyptusolie wordt vanwege de antiseptische eigenschappen ook vaak in schoonmaakmiddelen verwerkt. Daarnaast zijn vieze geurtjes goed met eucalyptus olie te neutraliseren. En wist je dat de olie insecten op afstand houdt?

Spiritueel welzijn

Er zijn tenslotte ook symbolische betekenissen toegeschreven aan de plant. Zo zou eucalyptus negatieve energieën af kunnen weren en welvaart aantrekken. Zet dus vooral een bosje eucalyptustakken in je huis. Of bind ze samen met een touwtje en hang ze in de douche. De stoom van het hete water kan een heerlijke verfrissende geur vrijgeven. En het ziet er ook nog eens leuk uit!

Wintertip: Aromatherapie diffuser van keramiek

Geniet optimaal van de heilzame kracht van eucalyptus olie met deze diffuser van keramiek; houdt tevens de luchtvochtigheid op peil!

JA, DIE WIL IK
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.