Eucalyptus: zo profiteer je optimaal van haar geneeskracht in de winter

Body
eucalyptus
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
14.12.2021

Eucalyptus is een bomen- en struikensoort van de mirtefamilie die oorspronkelijk voorkomt in Australië en aangrenzende gebieden. Er zijn maar liefst 600 verschillende soorten bekend. De inheemse bevolking van Australië gebruikt de bladeren, bast en gom van de eucalyptus al sinds mensenheugenis in de traditionele geneeskunde. Eucalyptus heeft ook in de westerse geneeskunde haar plek gevonden. We vertellen je hieronder hoe je haar bijzondere geneeskracht deze winter inzet voor een sterkte gezondheid én spiritueel welzijn. 

Eucalyptus: zo profiteer je optimaal van haar geneeskracht in de winter

De inheemse bevolking van Australië gebruikt eucalyptus onder andere om koorts te weren. De bladeren worden geplet tot een antibacteriële pap, gebruikt in stoomputten of geplet onder de neus gehouden. Van de gom wordt zalf gemaakt voor ontstekingen. In 1848 werd voor het eerst olie gemaakt uit eucalyptusbladeren. De apotheker Joseph Bosisto uit Melbourne deed dat door waterdamp in te zetten om de olie uit bladeren en takken te extraheren. Bosisto’s eucalyptus werd al snel razend populair vanwege de goede werking bij verkoudheid. Vanaf 1865 werd de olie zelfs als eerste inheemse exportproduct naar Engeland verscheept.

De belangrijkste eigenschappen

eucalyptus

De belangrijkste werkzame bestanddelen in eucalyptus zijn de etherische oliën in de bladeren. Deze oliën hebben slijmoplossende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, waardoor ze ideaal zijn voor de behandeling van verkoudheid. Je kunt zelf je luchtwegen vrij maken door dagelijks 1 à 2 druppels eucalyptusolie met een theelepel honing in te nemen. Je kunt ook zo’n 5 druppels in bad doen of in een voedende draagolie vermengen en jezelf ermee masseren. Eucalyptusolie wordt vanwege de antiseptische eigenschappen ook vaak in schoonmaakmiddelen verwerkt. Daarnaast zijn vieze geurtjes goed met eucalyptusolie te neutraliseren. En wist je dat de olie insecten op afstand houdt?

Spiritueel welzijn

Er zijn tenslotte ook symbolische betekenissen toegeschreven aan de plant. Zo zou eucalyptus negatieve energieën af kunnen weren en welvaart aantrekken. Zet dus vooral een bosje eucalyptustakken in je huis. Of bind ze samen met een touwtje en hang ze in de douche. De stoom van het hete water kan een heerlijke verfrissende geur vrijgeven. En het ziet er ook nog eens leuk uit!

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn

Physalis Eucalyforce

Physalis heeft een hele productlijn uitgebracht waarin de geneeskracht van de eucalyptusplant de hoofdrol speelt. Alle producten zijn erop gericht om je keel en luchtwegen te verzorgen en je immuunsysteem te ondersteunen. We hebben onze favoriete items voor je op een rijtje gezet.

Keelspray

Ben je verkouden en moet je hoesten? Dan wordt je keel vaan rauw en pijnlijk. Deze natuurlijke spray bevat propolis en plantenextracten van onder andere tijm en weegbree om je keel te verzachten. Voor extra kalmering en bescherming bevat de spray onder andere eucalyptusolie en muntolie.

Kruidenthee

We don’t know about you, maar wij komen geen winterdag door zonder thee. Deze heilzame blend bevat eucalyptus, tijm en echte heemst, die de keel verzachten en je helpen vrij te ademen.

Essential mix

In dit flesje zit de kracht van maar liefst 12 biologische essentiële oliën gebundeld, waaronder drie soorten eucalyptus, akkermunt, pepermunt, rozemarijn, lavendel en oregano. Perfect voor in je diffuser. Liever in bad met essentiële olie? Meng de olie dan eerst met een kopje volle melk. Je kunt essentiële oliën namelijk niet zomaar aan badwater toevoegen. De olie blijft dan drijven en dit kan je huid irriteren.

Bio Siroop

Deze verzachtende siroop bevat plantenextracten van tijm en pelargonium en essentiële oliën van eucalyptus, munt en grove den die de luchtwegen kalmeren en helpen herstellen. De toegevoegde propolis is een bijenproduct dat het immuunsysteem ondersteunt.

WIN: Physalis pakket met 4 Eucalyforce bestsellers

physalis eucalyptus

Benieuwd naar de eucalyptus producten van Physalis? Dat komt goed uit want we mogen 3 pakketten weggeven bestaande uit deze 4 Eucalyforce bestsellers: Kruidenthee, Essential Mix, Keelspray en Siroop. Kans maken op dit pakket? Stuur dan een mailtje naar info@holistik.nl en vertel naar wel product je het meest benieuwd bent. Deze actie loopt t/m 26 december 2022. De winnaar ontvangt persoonlijk bericht per mail. Succes!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.