Esther Perel: zó houd je jouw relaties betekenisvol tijdens deze ongewone feestdagen

Heart + Soul
esther perel feestdagen relaties

Nathalie Meertens
23.12.2020

Voor veel mensen was het een hele uitdaging om relaties (inclusief die met jezelf) het afgelopen jaar gezond en betekenisvol te houden. En met de feestdagen voor de deur kunnen sluimerende spanningen zomaar tot een verbroken verbinding leiden. Dat terwijl je elkaar juist in deze onrustige tijden niet uit het oog wilt verliezen. Relatietherapeute Esther Perel ging over deze thema’s in gesprek met Priya Parker, auteur van The Art of Gathering. Ze deelden creatieve tips met elkaar over verbinding, relaties, onafhankelijkheid en verlangen. Wij zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje. 

Esther Perel: zó houd je je relaties betekenisvol en gezond tijdens deze ongewone feestdagen

Als er iemand is die creatief denkt als het om relaties gaat, is het relatietherapeute Esther Perel wel. Je kent haar misschien van haar TED talks, boeken, of podcast. Vanaf het begin van dit roerige jaar staat Esther paraat om haar publiek de meest creatieve en waardevolle tips te geven om ook nu in verbinding te blijven – zowel met jezelf als anderen. Onlangs ging ze in gesprek met Priya Parker, conflict mediator en auteur, over het behouden van betekenisvolle relaties tijdens deze ongewone feestdagen. Je kunt het levendige, inspirerende gesprek hier terugkijken. Hieronder zetten we de fijnste take aways voor je op een rijtje.

1) Druk je waardering uit

Juist nu hebben we het allemaal extra nodig om écht gezien te worden. Het helpt om je waardering voor kleine dingen uit te spreken die anderen (voor jou) doen. Focus daarbij niet op de actie, maar op de eigenschap die erachter zit. Zeg dus in plaats van ‘dankjewel dat je een kerstmaaltje langs komt brengen’ liever ‘wat attent/lief van jou dat je eten langs komt brengen’. Zo benadruk je op een natuurlijke, oprechte manier iemands positieve eigenschappen.

2) Breng een verrassingselement terug

Dit jaar was de kans bar klein dat je iemand spontaan tegenkwam en daar een gezellig praatje mee begon (dat niet over corona ging). Zelfs als je een eersteklas introvert bent, mis je misschien dat ‘hé, jij ook hier, long time no see!’ gevoel. Perel en Parker leggen uit dat je dat verrassingselement kunt recreëren door iemand te contacten die je zelden spreekt, maar met wie je wél altijd een fijne connectie hebt. Iemand die je normaal tegen zou komen op de verjaardag van een gemeenschappelijke vriend, zeg maar. Bel diegene op of ga eens samen wandelen en probeer het niet te veel over de staat van de wereld te hebben.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

3) Vind je onafhankelijkheid in een verbinding

Hoe lastig deze tijd ook is, het is bijzonder om te weten dat zo’n beetje iedereen om je heen minstens één keer per dag met hetzelfde onderwerp bezig is. Het is dan wel weer knap lastig dat we hier allemaal een eigen mening over hebben. Vooral als er grote verschillen zijn tussen jou en je partner, vrienden of familie. Hoe zorg je ervoor dat een verschil van mening jullie relatie niet in de weg zit? Perel en Parker benadrukken dat het ten eerste cruciaal is om het idee los te laten dat jullie het eens moeten zijn. Maak je eigen beslissingen en own die ook; je hoeft ze niet altijd te verantwoorden. En laat de ander vervolgens weten dat je wél in verbinding wilt blijven. Stel dat je bijvoorbeeld niet naar een kerstdiner wilt komen waar te veel mensen aanwezig zullen zijn, dan kun je iets zeggen als: ‘Fysiek zal ik er niet zijn vanavond, maar ik ben er graag even bij via Zoom / kom morgen even in m’n eentje langs.’

4) Synchroniseren

Hoe creatief je ook bent, het is moeilijk om de natuurlijke, menselijke honger naar aanraking te stillen terwijl je je aan de social distancing regels houdt. Iets wat die behoefte op z’n minst een beetje kan bevredigen, is het synchroniseren van een activiteit. Ga bijvoorbeeld tegelijk dezelfde workout of yoga flow doen als een vriendin en FaceTime elkaar, of ga samen zingen of dansen met afstand.

5) Doen in plaats van praten

Spontane uitjes zaten er dit jaar maar weinig in. In de plaats daarvan kwamen serieuze (telefoon)gesprekken en stille wandelingen. Als die even je neus uitkomen, focus dan eens op doen in plaats van praten. Zoom of FaceTime bijvoorbeeld iemand terwijl jullie koken of de kerstboom versieren. Of nodig iemand uit om (op afstand) samen thuis te werken. Zo kun je op een lichte manier van elkaars gezelschap genieten.

6) Gebruik je verbeelding

Esther Perel zegt vaak: ‘freedom in confinement comes through imagination‘. In je verbeelding ben je altijd helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt. Perel vertelt dat ze hier zelf bijvoorbeeld gebruik van maakt als ze een date met haar man heeft gepland. Ze kleden zich mooi aan en dekken de tafel alsof ze in een restaurant zijn. Dan verlaten ze hun huis even, om een minuut later weer door de voordeur naar binnen te lopen alsof ze heel ergens anders zijn aangekomen… Ook zorgt Esther Perel ervoor dat ze zich omkleedt zodra ze klaar is met werken en raadt ze je aan om, indien mogelijk, een kamer speciaal voor werk te reserveren.

7) Blijf dingen vieren

Het was dit jaar wat ongemakkelijk om dingen te vieren – verjaardagen, geboortes, huwelijken. Ze brachten gedoe met zich mee, en misschien een schuldgevoel. Moet je iets wel willen vieren in een tijd waar iedereen zich zorgen maakt? Jazeker, zeggen Perel en Parker. Juist nu is dat belangrijk; je doet er anderen alleen maar een plezier mee. Het is namelijk cruciaal dat we allemaal in verbinding blijven met al onze emoties. Niet alleen de zware, maar ook de feestelijke en lichtzinnige.

Tot slot: durf tradities los te laten

Tot slot moedigen Perel en Parker je aan om deze feestdagen als een kans te zien om te reflecteren op de tradities waar je waarde aan hecht. Haal je eigenlijk nog wel plezier uit dat grote kerstdiner? Heb je er spijt van dat je nooit dat huisfeestje hebt gegeven met oud en nieuw? Dit is een goed moment om te kijken wat werkt, wat je liever los wilt laten en waar je te lang mee hebt gewacht.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.