Essentiële oliën in tijden van Corona: dit zijn de flesjes die je nu in huis wilt halen

Body
corona essentiele olie
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
21.03.2020

Al lange tijd is bekend dat sommige essentiële oliën antibacterieel zijn en tegen schimmels werken. Er zijn echter ook oliën met een antivirale werking. Ze spelen met andere woorden een rol bij het verminderen van de verspreiding van virussen. Dat maakt essentiële oliën tot een nuttige toevoeging aan jouw antivirale gereedschapskist. In dit artikel leggen we je uit welke oliën je beste vriend zijn in tijden van Corona.

Essentiële oliën in tijden van Corona: dit zijn de flesjes die je nu in huis wilt halen

Voordat we in de essentiële oliën duiken eerst dit. Het Coronavirus is zo nieuw dat er wereldwijd nog weinig over bekend is. Er is dus ook nog geen behandeling of vaccin voor het virus. Hoewel essentiële oliën een bijzonder krachtige werking hebben, bieden ze géén directe bescherming tegen het Coronavirus (en kunnen ze je ook niet genezen als je het virus eenmaal te pakken hebt). Zie essentiële oliën vooral als onderdeel van een holistische manier om met het Coronavirus om te gaan. Ze kunnen je helpen bij het opvolgen van richtlijnen voor een goede hygiëne. Ook kun je oliën gebruiken ter ondersteuning van je weerstand. En er zijn zelfs oliën met een antivirale werking. Volg echter altijd de maatregelen en adviezen van het RIVM en passeer bij klachten je huisarts niet.

Remming van het infectieproces

Uit onderzoek van de Italiaanse wetenschapper A. Garozzo is gebleken dat er oliën zijn die het infectieproces van een virus in een vroeg stadium (wanneer het virus als eerste een gastcel overneemt en zich gaat vermeerderen) kunnen helpen afremmen. Tea tree olie en eucalyptusolie zijn zulke snelle ingrijpers. Toen deze oliën werden verneveld in een diffuser en in een kleine, afgesloten ruimte werden verspreid, verdwenen virussen in de lucht binnen 10-15 minuten (Usachev 2013). Andere oliën – zoals die van kaneelblad, bergamot, citroengras en tijm – hadden in het onderzoek iets meer tijd nodig om hun effect te tonen, maar bleken de virale groei eveneens te kunnen remmen. Let wel: deze effecten zijn nog niet onderzocht bij specifiek het Coronavirus. Vertrouw er dus niet blind op. Toch kan het geen kwaad om alle maatregelen die je kunt nemen, een kans te geven. Vooral als ze ongevaarlijk en 100% natuurlijk zijn. Vernevel dus regelmatig essentiële oliën in huis met een aroma diffuser met bijvoorbeeld tea tree olie, eucalyptusolie of bergamotolie erin.

Antibacteriële werking

corona essentiel olieZoals gezegd hebben veel essentiële oliën een sterke antibacteriële werking. Hierdoor kunnen ze je helpen de richtlijnen met betrekking tot goede hygiëne nu nog zorgvuldiger op te volgen. Ontsmet je handen bijvoorbeeld extra met een druppeltje tea tree olie, of voeg een druppel toe aan de handcrème die je na het handen wassen (20 seconden lang en ook tussen de vingers) aanbrengt. Je kunt essentiële oliën ook inzetten om je huis (deurklinken, trapleuningen etc) extra te desinfecteren. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een spray met dievenolie of jouw eigen powerblend erin.

Ondersteun je immuunsysteem

Ten slotte kun je je weerstand extra ondersteunen door essentiële oliën, bijvoorbeeld door ze in te nemen met water of honing. (let op: dit kan niet met elke olie en moet altijd in een zeer lage dosis gebeuren). Oregano olie bevat een hoog gehalte fenolen (organische verbindingen) die de groei van micro-organismen, virussen en schimmels helpen remmen. Het staat ook bekend als een goede slijmoplosser, en kan dus luchtwegproblemen verzachten. Oraal gebruik: 2 x per dag 1 à 2 druppels. Kan gemengd worden met een lepel honing. Andere oliën die je kunt gebruiken om je weerstand mee te boosten zijn citroen-, eucalyptus-, rozemarijn- en kaneelolie.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: chi.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.