Het leven is geen escape room, probeer niet te ontsnappen aan je emoties 

Heart + Soul
Het leven is geen escape room, probeer niet te ontsnappen aan je emoties 
escape room, hit, vlucht, maatschappij


09.01.2019

Het aantal escape rooms in Nederland groeide vorig jaar met 50 procent naar 655, blijkt uit cijfers die radiostation BNR heeft opgevraagd bij de website Allescaperooms.nl. Een escape room is een besloten ruimte waaruit je alleen kunt ontsnappen door raadsels en puzzels op te lossen. “We hebben in Nederland de meeste escape rooms per vierkante meter”, zegt eigenaar Frank Kastelijn van Allescaperooms.nl op BNR. “Het is hier heel populair.” De allereerste escape room werd in 2011 gebouwd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Daarna veroverde het spel razendsnel Europa en ons land; zelfs de Efteling en het Rijksmuseum hebben hun eigen escape room. Dit bericht stond onlangs op Sprout.nl en viel onze contributor en spiritual entrepreneur Mayke Niestadt meteen op. Het concept ‘Escape Room’ komt namelijk verrekte dichtbij de waarheid en toont hoe we ons eigen leven inrichten. Dit is haar visie. 

Het leven is geen escape room, probeer niet te ontsnappen aan je emoties

“Escape rooms grote hit”, las ik op sprout.nl. Ik vind dit hilarisch omdat we als menszijn met z’n allen inderdaad zo hard aan het escapen zijn, dat als er iemand een escape room uitvindt we niets liever doen dan erin duiken. Wat ik daarmee bedoel? Wij mensen zijn escape-kings. We zetten de escape maar wat graag in en vaak zelfs ruimschoots voordat we het zelf door hebben, als we ook maar de minste of geringste ongemakkelijke emotie of sensatie voelen. Emoties als verdriet, angst, boosheid of onzekerheid, sensaties als lusteloosheid, moeheid of stress.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Escape inzetten door verdoven

We zetten de escape in door een wijntje in te schenken, een sigaret op te steken, te eten, te Netflixen, plezier op te zoeken of door ongemakkelijke gevoelens te bedekken met het gezelschap van anderen. En we hebben vaak helemaal niet door dat we het doen. Ook is escapen sociaal geoorloofd. Immers, onze hele maatschappij is ingericht op escapen. Het aanbod is dan ook grandioos: ‘koop dit zodat je je minder lelijk voelt, doe dit zodat je je minder alleen voelt, besteed je tijd op deze manier want dan hoef je voor eventjes niet te voelen wat je eigenlijk voelt en kan je overprikkelde mind even rust krijgen.’ Dit zijn de ongeschreven beloftes die vrijwel alle merken en bedrijven continue doen. Niks mis mee, overigens. Geen oordeel. Alleen observatie. En die vind ik dus hilarisch.

Oplossen van raadsels en puzzels

Nu is een escape room geen echte room waar je in kan om alles even te ontvluchten. Integendeel: een escape room is een ruimte waar je alleen uit kunt ontsnappen door allerlei raadsels en puzzels op te lossen. Erg symbolisch, voor hoe ik het leven zie. Diep van binnen zijn we allemaal op zoek naar vrijheid: vrijheid van het menselijk lijden. Niemand wil zich klein, bang of onzeker voelen en toch hebben we dat allemaal regelmatig gevoeld, of voelen we dat nog steeds regelmatig. De de sleutel tot vrijheid en de vrijheid zelf zitten beiden vanbinnen. De buitenwereld zit vol met uitdagingen om de binnenwereld te prikkelen en aanwijzingen om de uitdagingen op te lossen. De inzichten en antwoorden, zitten altijd van binnen. Zo ook het inzicht wat je nodig hebt om uit zo’n escape room te komen. Dieren doen dit niet. Een kat likt haar wonden tot ze genezen. Een aangereden rendier gaat net zo lang in stilte op een beschutte plek liggen tot het genezen is. Dieren lijken de pijn aan te gaan. Te snappen dat de enige manier om een wond te helen is, door ermee te zijn, het te accepteren en het alle ruimte te geven die het nodig heeft.

Doe het zoals dieren

The best part? Dit werkt voor mensen net zo (lees het artikel: “Epigenetisch psycholoog legt uit: deze 5 wijze levenslessen kunnen wij mensen van dieren leren”). De pijn aangaan, door ‘m volledig te accepteren en alle verzet ertegen los te laten. De enige manier om alle verzet los te laten, is door ook geen tijdslimiet aan de genezing te hangen. Het proces alle tijd en ruimte kunnen dat het nodig heeft. Ín die pijn, zit de verlossing. Iemand die dus lang genoeg in zo’n escape room zou blijven zitten en erin slaagt om niet door te draaien, zal uiteindelijk tot de conclusie komen dat ware vrijheid vanbinnen zit. Het moment dat de innerlijke strijd opgegeven wordt (‘ik ben hier en ik moet daar zijn’), is het moment van ware vrijheid.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link