Liefdevol hart: zo zorg je ervoor dat jouw hart energetisch in goede conditie blijft

Artikelen
valentijnsdag, het hart, hart energie, essentiele olie, roos, ylang ylang
Hanneke Peeters

Hanneke Peeters
13.02.2019

Zolang alles geestelijk en lichamelijk naar behoren functioneert, sta je waarschijnlijk zelden stil bij het ingenieuze mechanisme van je lichaam. Dit ga je echter meteen doen zodra er sprake is van een verstoring die zich manifesteert als een ziekte. Je kunt ziekte zien als iets wat je ‘overkomt’, of als signaal dat iets niet helemaal gaat zoals het zou moeten. Neem je deze signalen serieus en voer je aanpassingen door in je levensstijl? Dan werk je aan het herstellen en terug in balans brengen van je lichaam en geest. Je spreekt als het ware het zelfherstellend vermogen ervan aan. Een belangrijk orgaan (zowel fysiek als energetisch) tijdens het helingsproces is je hart. Hoe je dit bijzondere orgaan goed verzorgt lees je hieronder. 

Liefdevol hart: zo zorg je ervoor dat jouw hart energetisch in goede conditie blijft

Met het oog op Valentijn en de love vibes die tijdens deze periode automatisch actief zijn, ga ik graag dieper in op het hart. Hoe je dit bijzondere orgaan in goede conditie houdt en welke rol dit speelt bij de mate van het ervaren van geluk en tevredenheid in jouw leven. Je hart heeft lichamelijk en geestelijk een belangrijke functie. Het hart verzorgt de bloedcirculatie en is verantwoordelijk voor het transporteren van bouwstoffen door je lichaam heen. Daarnaast is het hart vatbaar voor mood swings en spanningen; denk maar aan het gevoel wat je hebt na een gebroken hart of een andere gebeurtenis die je aan het hart gaat. Als het goed gaat met je hart (als je bijvoorbeeld verliefd bent), dan zie je dit terug in je gezicht en uitstraling.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Zorg voor een goede conditie van je hart

Naast een gezond voedingspatroon heeft je levensstijl invloed op de conditie van je hart. En deze speelt weer een grote rol in o.a. je slaappatroon, het aantrekken van relaties, het maken van keuzes en het happy zijn op werkgebied. Zo kunnen problemen met in- en doorslapen een teken zijn van bloedgebrek in je hart. Bloedgebrek ontstaat als er een teveel aan spanning is in je lichaam waardoor de energie doorstroom ergens vastloopt. Ook spreken vanuit het hart is een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn. Door jezelf (helder) te uiten maak je immers verbinding met een ander en voel je je gezien, begrepen en verbonden (in plaats van eenzaam). De Chinese Geneeskunde zegt dat wanneer de hartenergie verzwakt is, je langzaam praat of jezelf liever niet uitspreekt. Ik kan me voorstellen dat in een hart met een lage energie ook geen ruimte is voor compassie of voor begrip voor de ander. Voor een tevreden en gelukkig leven is het daarom belangrijk om je hart gevuld te houden. Onderstaande 5 selfcare tips helpen je hierbij.

1. Neem je agenda onder de loep

Je hart houdt niet van tijdsdruk. Toch zetten we onszelf continu onder druk. De agenda’s zijn vol, afspraken worden zo efficiënt mogelijk gepland, de to-do lijst is nooit af en niets doen is er eigenlijk niet bij. Een hele makkelijke manier om je hart te verwennen is het toevoegen van rust in je leven. Zorg voor meer tijd in je agenda door afspraken ruim te plannen en momenten van niets doen te creëren. Ga bij jezelf na wat écht belangrijk is en wat kan wachten. Heb het
vertrouwen dat niet alles per se nu hoeft.

2. Lach!

Lachen is een vorm van ontspanning en versterkt het immuunsysteem. Je hart houdt van ontspanning want dan kan het spanning loslaten. Overtollige spanning uit zich in een stagnerende energiestroom. Stijve schouders, nek en onderrug zijn een teken van spanning in de wervelkolom. Die spanning ontstaat vaak vanwege stress (wat o.a. voortkomt uit tijdsdruk) en het binnenhouden van emoties. Lachen is een manier om vastzittende emoties los te laten. Plan een avondje uit met een vriend of vriendin met wie je gegarandeerd lol hebt, lees een boek met humor of kijk een aantal afleveringen van Friends.

3. Heb jezelf lief

Liefde is de kracht van ons hart. Een met liefde gevuld hart heeft de juiste energie om in de goede flow van het leven te   zijn én te blijven. Oefen in zelfliefde door het herhalen van een mantra die past bij jou. Schrijf deze op een briefje en
plak ‘m op je koelkast, verbind ‘m aan een rozenkwarts die je naast je bed legt of mediteer met deze mantra in je hoofd. Het herhalen van een mantra brengt licht in jezelf, het helpt je te focussen op positiviteit. Belangrijk is wel dat je ‘m echt
voelt en gelooft. Zoek daarom een mantra die echt bij jou past. Dat voel je vanzelf als je ‘m durft uit te spreken. Als je er moeite mee hebt, is het niet de jouwe (voor dit moment).

4. Blijf in beweging

Yoga, massage, sport en ademhaling hebben een positief effect op de energiecirculatie in het lichaam. Door oefeningen of aanrakingen worden blokkades (spanning) opgeheven waardoor het lichaam wordt aangezet de natuurlijke balans te herstellen. We hebben de neiging om bij (emotionele) stress onszelf vast te zetten waardoor o.a. de ademhaling blokkeert. Denk maar aan je houding als er iets ergs gebeurt: meestal krimp je in elkaar uit zelfbescherming. Dit is een
natuurlijke reactie en is niet erg wanneer de spanning daarna maar weer bewust wordt losgelaten. Het punt is dat als je je gestresst voelt, kleine dingen al gauw als iets ergs gezien worden en je daarmee eigenlijk continu onder spanning staat. Je ontspant niet meer. Beweging zorgt voor een uitlaatklep en helpt met het in balans houden van spanning en ontspanning. Wil je meer weten over je ademhaling? Max Strom is een bekende ademhalings goeroe en heeft een online programma ontwikkelt om te werken aan een goede ademhaling. Zie hier voor meer informatie

5. Voeg etherische olie toe aan je leven

Liefdevolle aandacht voor jezelf is een hulpmiddel om de balans in je lichaam terug te brengen. Ik zie het zo: gedurende de dag geef je stukjes uit je hart weg, bijvoorbeeld in je werk of aan je geliefden. Om in evenwicht te blijven vul je je hart dagelijks weer met liefde aan door iets te doen wat je voedt. Dit kan lekker eten zijn, een verbindend gesprek of mooie muziek: het zijn ‘dingen’ die de zintuigen beïnvloeden. Geur is daarbij een hulpmiddel die je ‘onbewust’ kan toevoegen en wat weinig moeite kost. Geur adem je in en heeft daarmee een direct effect op je gemoedstoestand. Geur kan op de achtergrond versterkend werken op je werkplek of in de slaap- of woonkamer. Daarmee is het een toegankelijke selfcare tool, je hoeft namelijk niet zozeer iets ‘te doen’ om het krachtige effect te voelen. Je kunt een geur ook makkelijk meenemen; een klein flesje etherische olie in je tas neemt weinig plek in. En als je meer tijd hebt voor liefdevolle aandacht in de vorm van meditatie, een warm bad of massage, dan zal de etherische olie nog meer effect hebben. Etherische oliën zijn natuurlijke plantenextracten afkomstig uit verschillende delen van de plant zoals de bladeren, vruchten, wortels, hout, schors, schil, bloesems en hars. Bloemen en kruiden hebben een geneeskrachtige werking en worden al eeuwenlang gebruikt als hulpmiddel om je goed te voelen. Etherische oliën die goed passen bij het versterken van de hart-energie zijn Roos en Ylang ylang. Roos is een vrouwelijke olie die werkt op het hele hartgebied. Ze werkt verzachtend bij verdriet en irritaties, opent je hart zodat je jezelf durft te verbinden met de buitenwereld. Ylang ylang helpt spanning of stress los te laten en alles wat hard (bijvoorbeeld boosheid) is te verzachten.

Holistik X Rock Your World: The Moon Collection

fun moon, etherische oliën, rock your world, volle maanIn samenwerking met Rock Your World maakten we twee speciale oliën blends om in te zetten bij nieuwe- én volle maan. In de volle maan blend zit zowel de vrouwelijke olie Roos en Ylang ylang die je hart-energie verterkt. De combinatie van deze twee etherische oliën met mandarijn en lavendel versterken je vrouwelijke energie en openen het hartchakra waardoor emoties zoals boosheid, angst en bezorgdheid los gelaten kunnen worden en er meer ruimte ontstaat voor innerlijke rust en zelfliefde. Klik hier voor de helende werking van Full Moon Kit en hoe je deze vandaag met 14% korting tot 20.00 uur vanavond kunt bestellen vanwege Valentijnsdag.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link