Gelukstrainer Dennis Buist legt uit: dit is waarom emotionele pijn smeekt om doorleefd te worden 

Heart + Soul
Dennis Buist Gelukstrainer Perfectionisme Tony Robbins

Dennis Buist
24.05.2018

Sommige gebeurtenissen zijn zó pijnlijk en duren zó lang dat je op een dag rigoureus besluit: ik ben klaar met het verdriet en zet me er overheen. Maar is er nu niet enkel een dikke deksel op de emotionele vulkaan gelegd? Je kunt wel met je hoofd besluiten dat je bepaalde emoties niet meer wilt voelen, maar ze blijven altijd in je lichaam opgeslagen. Met ernstige gevolgen van dien. Gelukstrainer Dennis Buist legt uit hoe je kunt omgaan met emotionele pijn, en de connectie met jezelf kunt behouden bij heftige gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare, het verbreken van een relatie of het missen van erkenning van een ouder. 

Gelukstrainer Dennis Buist legt uit: dit is waarom emotionele pijn smeekt om doorleefd te worden

Dennis: Een dierbare die plotseling komt te overlijden, een relatie die uitgaat of één van je ouders die je nooit de erkenning heeft gegeven; allemaal voorbeelden van situaties die veel emotionele pijn kunnen veroorzaken en behoorlijk lang pijn kunnen doen. Vaak kunnen mensen maanden tot wel jaren pijn, verdriet, woede en andere emoties voelen bij de situatie die ze hebben meegemaakt.

Afrekenen met pijn

Misschien herken je dit: je draagt al jarenlang oude pijn, verdriet, woede of negatieve gevoelens met je mee. Op een dag moet dit weleens ‘klaar zijn’ maak je jezelf wijs, misschien wel onder invloed van het oordeel van anderen… Het is immers al iets van zo lang geleden. Tijd om de zware gevoelens achter je te laten. Of toch niet? Je maakt nu tegen je gevoel in met je ratio, de beslissing dat deze pijn er niet meer mag zijn en het onderwerp afgesloten is. Dit ga je vervolgens ook uitspreken naar anderen. Op korte termijn lijkt de remedie te werken: je directe pijn neemt af.

Wat gebeurt er achter de coulisse?

Dennis: De positieve consequentie is dat de pijn door jouw besluit wordt verdoofd. De oude wond wordt niet meer steeds opnieuw opengehaald en oude gevoelens worden even niet meer getriggerd. Je voelt je beter. Maar er gebeurt ook wat anders. Je diepste wezen heeft namelijk wél nog die emoties zoals verdriet, pijn, of woede. Door te beslissen dat die er niet meer mogen zijn, wijs je een gedeelte van jezelf af. Je hebt nou eenmaal bepaalde gevoelens en die duren hoe lang ze duren. Je mag het omarmen. Natuurlijk zijn er methodes om verwerking soepeler te laten verlopen. Maar dan nog kun je niet zeggen: ‘Ik voel me even een maandje of twee verdrietig en ervaar veel pijn, en dan moet het weg zijn’. Het duurt zo lang als het duurt. En sommige zaken, zoals het verlies van een ouder of kind, zullen jaren of misschien wel een heel leven gevoeld worden. Doordat mensen regelmatig beslissen dat een ongemakkelijk gevoel er niet mag zijn, ontstaat er een disconnectie met je lichaam en gevoel.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Disconnectie met je lijf en gevoel

Dat je wezenlijke Ik en het ware gevoel er niet mogen zijn, heeft invloed op je zelfvertrouwen. Aangezien je je anders voordoet dan hoe je je werkelijk voelt. Je voelt je minder geaard en kan alle kanten op zwabberen. Wat ik vaak in de praktijk zie is dat de disconnectie steeds groter wordt en je steeds meer gevoelens van je wezenlijke Ik afwijst. De olievlek verspreidt zich door je hele systeem. Dit gebeurt niet van de één op andere dag. Het is een proces dat er in maanden en jaren insluipt waardoor je bijna niet door hebt dat het gebeurt. Die disconnectie is op een gegeven moment zo groot dat de pijn er in één keer uit komt. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out of depressie. Leren omgaan met de pijn die je voelt en deze écht durven voelen heeft een positieve invloed op je zelfvertrouwen. Dat opgebouwde zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je in de toekomst minder bang wordt voor pijn en verdriet.

Eigen ervaring

Maak je een pijnlijke gebeurtenis mee, dan wil je niet je ware gevoel onderdrukken en de connectie met je gevoel en lichaam houden. Hoe ga je dan om met zo’n situatie? Ooit ben ik zelf ook de connectie met mijn gevoel verloren. Ik heb mijn jeugd als heel onveilig ervaren en heb daarin altijd een hele moeilijke relatie met mijn moeder gehad. Vanaf mijn 18e ben ik gaan zeggen dat ik er ‘okay’ mee was, en dat het me niet zo veel meer uitmaakte. Na een tijd ben ik dat verhaal zelf gaan geloven. Maar diep vanbinnen deed het nog steeds veel pijn. Ik begon jaar in jaar uit steeds minder te voelen. Iets waar ik me overigens niet bewust van was. Vele jaren later ben ik naar een coach/healer gegaan die me heeft laten zien dat ik een disconnectie had met mijn gevoel. Ik zag dat ik bepaalde verwachtingen van mijn moeder had waarvan ik eigenlijk wist dat zij ze nu niet, en waarschijnlijk nooit, waar kan maken. Wat ik echt voelde was pijn, eenzaamheid en verdriet omdat ik heel graag een hechtere relatie met mijn moeder had willen hebben. De belangrijkste verandering die ik heb gemaakt was compleet eerlijk zijn naar mezelf over mijn ware gevoel in plaats van alles te verdringen. De consequentie van je gevoel wegstoppen is dat het op korte termijn de pijn verdooft, maar op lange termijn zorgt het voor een steeds verdere verwijdering van jezelf. De consequentie van de pijn accepteren is dat er dus af en toe momenten van verdriet zijn, maar je blijft in contact met je ware gevoel en je hebt een eerlijke relatie met jezelf en anderen. Dit alles vereist dat je kwetsbaar bent tegenover jezelf en anderen. Maar kwetsbaarheid is uiteindelijk je grootste kracht. Zelfvertrouwen ontstaat wanneer je echt eerlijk tegen jezelf en anderen durft te zijn.

Hoe kom je dan door pijnlijke gevoelens heen?

Een belangrijk gegeven is om te weten dat de pijn die we ervaren een tijdelijke emotie en staat is, en dat het altijd zal veranderen. Een pijnlijk gevoel of emotie verandert door het helemaal te voelen, hoe pijnlijk het ook is. Het gevoel onderdrukken zorgt ervoor dat het statisch blijft en vast blijft zitten in je lichaam, terwijl je het gevoel juist in beweging wilt krijgen. Op momenten dat je pijn hebt is het goed deze te erkennen. Zo’n moment van pijn kan overweldigend zijn. Het is daarbij fijn om te weten dat een gevoel dat groot en overweldigend is altijd zal veranderen in iets waarmee je om kunt gaan. Misschien moet je het één keer doen, misschien moet je het vaker doen, maar uiteindelijk zal het veranderen. Ook is het daarbij fijn om te weten dat de ervaring van pijn een menselijke ervaring is. Iedereen op deze wereld is kwetsbaar en zal pijn ervaren in zijn/haar leven. Ook al laat lang niet iedereen dit zien. Niemand is alleen in zijn/haar gevoel. Deze pijn erkennen zorgt er alleen maar voor dat je groeit in het leven, jezelf beter leert kennen en je in de toekomst beter met (nieuwe) pijn om kunt gaan ontstaan. Kijk voor meer info over Dennis op dennisbuist.nl.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link