Gezond eten volgens de oermens: deze granen passen dan wél in je dieet 

Food
eat natural, ancient grains, gezond, paleo
karlijn visser

Karlijn Visser
05.07.2019

Eten zoals vroeger op de oermanier. Het is iets dat veel van ons proberen na te streven, maar wat hartstikke lastig is vanwege de continue verleidingen die de grote voedselfabrikanten ons voorschotelen aan bewerkte voeding. De oermens leefde van wat er te vinden was in de natuur. Vis, groenten, fruit, eieren, insecten, noten en wild waren dagelijkse kost. Granen en zuivel kwamen echter niet voor in het oerdieet. Toen de eenmaal landbouw ontstond at men krachtige oergranen; vol mineralen en vezels. Diëtiste Nikki van diëtistenpraktijk Rosella Berghuis praat ons bij over wat oergranen eigenlijk zijn en waarom ze zo gezond zijn. 

Gezond eten volgens de oermens: deze granen passen dan wél in je dieet

Nikki: ‘De manier van leven en eten die wij nu hebben is totaal anders als die van de allereerste mens. Wat aten die mensen dan? Onze voorouders waren verzamelaars en jagers. Ze leefden van wat er in hun direct omgeving, de natuur, te vinden was. Denk aan vis, groenten, fruit, eieren, insecten, noten en wild. Ze aten geen granen en dronken geen zuivel. In de huidige maatschappij worden we overrompeld met snoep, koek, chips en kant en klaar producten. Een oermens zag je niet rondlopen met een candybar of zak drop in zijn hand. Industriële fabrieken waren er niet.

Onbewerkte oergranen

Later ontstond de landbouw en kwamen er granen bij om te eten, de oergranen. Oergranen zijn granen die onbewerkt zijn. Inmiddels zijn veel granen die wij eten genetisch gemodificeerd, oftewel bewerkt, waardoor ze een stuk minder gezond zijn geworden of zelfs ongezond. We missen door deze bewerking een hoop vitaminen en mineralen. Daarnaast worden er vaak suikers toegevoegd waardoor het product waar deze granen in zitten nog minder gezond wordt.

Spelt, rogge en haver zijn gezond

Je hebt diverse soorten oergranen. Spelt, rogge, gerst, tarwe, quinoa, haver, teff en boekweit klinken je vast bekend in de oren, toch? Je ziet ze regelmatig verschijnen op verpakkingen, posters of in andere reclames. Ook heb je nog farro, freekeh en kamut. Dit zijn geen Egyptische tempels, maar ook granen, alleen minder bekend dan de eerstgenoemde.

Gezondheidsvoordelen oergranen

Over al deze oergranen kan ik los van elkaar uitleggen waarom deze gezond zijn en wat kenmerkend is aan dit graan. Fijner lijkt het me voor jou dat ik dit kort samenvat en de gezondheidsvoordelen toelicht in de algemeenheid van oergranen. De onbewerkte granen bevatten vezels en mineralen, welke een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Bloedvaten houden van vezels, dus bijvoorbeeld om hart- en vaatziekten als diabetes te voorkomen is het gunstig om granen(vezelrijk) te eten. De meest gegeten graansoort is tarwe. Echter is de tarwe niet meer zoals in de oertijd qua voedingswaarde. Probeer daarom ook eens om tarwe te vervangen voor bijvoorbeeld quinoa of haver’.

Ontbijt met oergranen

eat natural, ancient grains, gezond, paleoDe oermens moest al die granen zelf oogsten, roosteren en er vervolgens een lekker bakje powerfood van maken. Tegenwoordig is de oermens geëvolueerd naar een gemaksdiertje waar we ons niet meer voor hoeven te schamen, mits je verantwoorde keuzes weet te maken. Wij fleuren ons ontbijt dan ook graag op met de vegan, glutenvrije krokante “Ancient Grains” muesli van Eat Natural. Geroosterd met kokosbloesem nectar en dus zonder geraffineerde suikers. Voedzaam en nog super lekker ook! Verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn, €3,99.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Eat Natural. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.