A Green Glamour wool-story: van griezelverhaal naar eerlijk bolletje wol 

by Karlijn Visser 10.10.2017

Wie heeft er geen wollen trui in de kast liggen? Het liefst nog door oma zelf gebreid. Zeker nu de temperatuur daalt en de buien toenemen is het belangrijk jezelf goed warm te houden. Wol doet dat al duizenden jaren. Daarnaast is het ook vuil afstotend, voert het vocht af en is wol ademend. Echter, tegenwoordig gaat de productie van wol in veel gevallen gepaard met onnodig dierenleed. Gelukkig neemt het Duitse eco en fair fashionlabel ARMEDANGELS hierin een duidelijk standpunt. 

A Green Glamour wool-story: van griezelverhaal naar eerlijk bolletje wol

Uiteraard kun je als eco en fair fashionmerk alleen gebruik maken van mooie kwaliteit wol wanneer deze geen negatieve impact op dieren, mensen en het milieu achter laat.

Duister bolletje wol

Er gaan een hoop horrorverhalen de ronde over niet-biologische schapenboerderijen. De schapen worden mishandeld, zijn ondervoed en hebben vaak ernstige verwondingen door het slordig scheren van hun vacht. De overvolle hokken leiden tot innesteling van vieze vliegen in de schapenvacht, wat de wol beschadigd. Om dit te voorkomen en de kwaliteit van de wol te waarborgen, wordt daarom vaak mulesing toegepast. Mu wat? Mulesing is het wegsnijden van de huid rond het achterwerk van een schaap. Meestal zonder verdoving. De verwijderde huid zal minder snel vliegen aantrekken omdat er geen urine en ontlasting aan blijft hangen. Echt om te griezelen! Dit alles is uit winstoogpunt voor de kledingindustrie maar ten koste van het dierenwelzijn.

Organic wol uit Patagonië

armedangels, wool organic

Je begrijpt dat een merk als ARMEDANGELS absoluut niet mee wil werken aan deze horrorpraktijken. Maar die heerlijke zachte fijne wol skippen uit hun kledingcollecties is ook geen optie. Vandaar dat ze op zoek zijn gegaan naar een duurzaam alternatief. Na maanden researchen naar het sustainable produceren van wol belanden ze in Patagonië, Argentinië. Organic certificaten waar op staat dat er geen pesticiden worden gebruikt, neemt het merk uiteraard serieus. Maar het beste is toch om met eigen ogen te zien wat er in de boerderijen en fabrieken gebeurt. Samen met de lokale, biologische boeren zochten ze naar een samenwerking waarin het belang van de schapen en de boeren vooraan staat. De schapen lopen – in tegenstelling tot de meeste Europese boerderijen – het hele jaar door vrij buiten rond. Een keer per jaar komen de schapen terug naar de boerderij om geschoren te worden. En bij eventuele verwondingen worden deze netjes behandeld en is er geen sprake van mulesing.

Achtergrondinfo ARMEDANGELS

armedangels, wool organicIn 2007 is het Fair Trade- en GOTS gecertificeerde ARMEDANGELS opgericht door Martin Höfeler. Hij wil de hele conventionele textiel industrie resoluut veranderen. Bam! Grootse plannen, daar houden we van. Dit om de grote fashionspelers te laten zien dat het beter kan: tijdloos design in plaats van fast fashion, duurzame materialen in plaats van chemische waanzin en eerlijke productie in plaats van moderne slavernij. Sinds 2015 mag ARMEDANGELS zich dan ook lid van het Fair Wear Foundation noemen. Het merk introduceerde in 2007 de eerste organic t-shirts op de Duitse markt. Tien jaar later is ARMEDANGELS uitgegroeid tot een serieus fashionlabel met een uitgebreide collectie voor mannen en vrouwen, waarbij kwaliteit, toegankelijkheid en tijdloos design voorop staan.

In Nederland is ARMEDANGELS o.a. verkrijgbaar via de Geitenwollenwinkel, Nukuhiva en armedangels.de 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ARMEDANGELS. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN