Maak jouw kerst-outfit conscious met déze 3 duurzame tips

Wonderful World
duurzame outfit

Je outfit voor Kerstmis is er één om wat langer bij stil te staan. Ga je voor over-the-top, ingetogen chique of casual nonchalant (lees: de perfecte couch potato-outfit om op de bank te ploffen). Wat je ook draagt, laat je outfit dit jaar conscious zijn. Met de 3 duurzame tips in dit artikel verklein je jouw fashion footprint en draag je vrede op aarde dicht op je huid.

Zo maak je jouw kerst-outfit conscious met deze 3 duurzame tips

Laten we beginnen met een paar verbijsterende feiten. Gemiddeld dragen we een kledingstuk maar 4 keer en gebruiken we slechts 20 procent van onze garderobe voor 80 procent van de gelegenheden. En hou je vast: een schokkende 90 procent van onze kleding gooien we weg voordat er sprake is van ook maar enige vorm van slijtage. Een groot deel van dit zorgelijke nieuws kan gelukkig eenvoudig worden voorkomen. Door een switch te maken van fast fashion naar slow fashion én het aanleren van betere wasgewoontes verklein je direct jouw fashion footprint. En wat is een mooier moment om daar mee te beginnen dan met Kerstmis? Met de 3 tips hieronder kun je direct aan de slag.

Tip 1) Koop minder kleding

Je kunt je vast nog de tijd herinneren dat we 2 of 3 jaar deden met een winterjas. Tegenwoordig word je verleid om elk seizoen een nieuwe jas (of 2!) aan te schaffen. Doe het niet! Wanneer je trends loslaat en gaat vertrouwen op je eigen stijl, raak je minder gefrustreerd van alle nieuwe collecties waarmee je om de oren wordt geslagen. Een switch maken van fast fashion naar slow fashion betekent directe winst. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een duurzaam kledingstuk 40 keer dragen voelt echt een stuk beter dan een spotgoedkoop truitje na één feestje verbannen naar een zwaar milieuvervuilende brandstapel ergens in een arm land.

Akasha Summit
‘A modern vision on wellbeing’

Je leven veranderen in één dag? Deze 4 sprekers (Max Strom, Els van Steijn, JunoBurger en Daphne Feller) geven je de tools voor leven vanuit je hart. Incl. 10DAYS goodiebag en verrassingen tijdens dit wellness congres.

Tip 2) Don’t overwash!

Meer dan de helft van de consumenten vertrouwt blind op waslabels. Dat terwijl je in de praktijk meestal minder vaak en minder warm hoeft te wassen dan door kledingfabrikanten wordt geadviseerd. Mijn advies? Don’t overwash. Spaar wasgoed op tot de trommel helemaal vol is en draai je was eens op 30 graden in plaats van 60 graden. Grote kans dat jouw wasgoed schoon en fris uit de wasmachine komt. Over wasmachines gesproken: kies bij aankoop voor een energiezuinige machine met energielabel A+++ en was altijd op de eco-stand. Het eco-programma heeft vaak een iets lagere temperatuur. Dit programma duurt daarom wat langer dan een gemiddeld programma om de lagere temperatuur te compenseren. Uit onderzoek blijkt dat dit onderaan de streep beter is voor het milieu.

Tip 3) Koop kleding van sustainable merken

rhumaaIk moet je eerlijk bekennen dat ik jaren lang shopte volgens het ‘veel voor weinig’ principe. De afgelopen jaren ben ik daar van af gestapt. Er ging een wereld voor mij open toen ik me ging verdiepen in sustainable modemerken. En reken maar dat die net zo fashionable zijn als minder groene merken. Zo ben ik fan geworden van Rhumaa. Bij dit merk gaan ze verder dan praten en prevelen over duurzaamheid. Rhumaa gebruikt niet alleen duurzame stoffen en weefsels, maar werkt altijd op de meest duurzame manier: van de productie tot de bezorging. Alle kledingstukken worden bovendien gemaakt onder eerlijke omstandigheden door gemeenschappen van mensen met liefde en respect voor de natuur. Geloof me, dat voelt écht anders aan op je huid. Voor elke collectie werkt Rhumaa met een andere Zuid-Afrikaanse kunstenaar. Zijn of haar kunstwerk dient als basis voor de prints die je terugziet in de stoffen. Benieuwd geworden naar Rhumaa? Dan heb ik leuk nieuws voor je! Met de code HOLISTIK+RHUMAA krijg je maar liefst 20 procent korting op de gehele OBSOLETE TRASH collectie van Rhumaa.

Extra tip: kies voor een milieuvriendelijke stomerij

Als je er voor kiest om je kerstoutfit naar de stomerij te brengen, ga dan als het even kan naar een milieuvriendelijke stomerij. Chemisch reinigen – de naam zegt het al – betekent dat kleding wordt gewassen met een oplosmiddel. En lang niet alle chemische stofjes die daarvoor worden gebruikt, zijn goed voor het milieu. De meest gebruikte chemische stof is PER (perchloorethyleen). PER staat al jaren op de zwarte lijst van schadelijke en slecht afbreekbare stoffen. Gelukkig zijn er steeds meer stomerijen die uitsluitend werken met biologisch afbreekbare stoffen. Doe vooral wat research, er is vast een conscious stomerij te vinden bij jou in de buurt.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Rhumaa. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel, over hoe wij eerlijk geld verdienen met ons platform.  

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link