Thee maker onthult: de 5 grootste trends van het Dutch Tea Festival

by Holistik 14.06.2017

Thee is hot! En daarom vond dit jaar al weer de tweede editie van het Dutch Tea Festival plaats. De ruim 55 standhouders en een vol programma aan workshops trokken meer dan 1500 bezoekers. Wat zijn de theetrends dit jaar? Esther Molenwijk, oprichter van henneptheemerk Dutch Harvest, was op het festival en doet voor ons verslag van de 5 grootste thee trends die zij wist te spotten.

Thee maker onthult: de 5 grootste trends van het Dutch Tea Festival

Dutch Harvast Holistik, Esther Molenwijk, thee, hennep

 

1. Losse thee

Om maar te beginnen bij de basis: theezakjes zijn uit, losse thee is in! Steeds vaker zien we nieuwe theemerken die hun thee los verkopen. Dat is natuurlijk niet gek: een beetje theeliefhebber wil echt kunnen zien en ruiken wat-ie koopt. Bovendien kan de thee zich veel mooier ontwikkelen als-ie niet opgesloten zit in een theezakje. Met deze ontwikkeling komen natuurlijk ook allerlei nieuwe thee-tools op de markt. Theepotten met ingebouwde filters, ‘tea makers’ waar de bladeren los in gaan en thermosflessen met een speciaal filter voor de losse thee (potje.amsterdam). Kortom: laat die blaadjes maar zwemmen.

2. Matcha thee

matcha thee, dutch tea festival

Al niet meer helemaal nieuw, maar inmiddels een stevige trend: Matcha thee. Op het Dutch Tea Festival aangeboden door Mr & Mrs Tea. Matcha is een Japanse groene thee, vermalen tot poeder. Matcha kent een heel uitgebreide bereidingswijze. Het is onderdeel van de Japanse theeceremonie waarin het poeder met water op wordt geklopt tot een schuimige groene drank. De smaak is wat ze ook wel noemen een ‘acquired taste‘, oftewel je moet het leren drinken. Vooral om dat de Matcha van mindere kwaliteit wat bitter kan smaken. Maar steeds meer mensen leren deze bijzondere smaak toch waarderen. Matcha staat bekend om de gezondheidseffecten, waaronder vooral het hoge gehalte anti-oxidanten.

3. Food pairing

Een enorme interesse was er vooral bij de workshops Food Paring, door oftewel thee-spijs combinaties, die Theesommelier Kristin Van Eetvelt gaf. Begrijpelijk, want dat is ook een spannend nieuw fenomeen. Nu we met z’n allen steeds beter thee leren proeven en waarderen, is het een logische volgende stap om de juiste thee bij de juiste spijs te vinden. Met de juiste combinatie kan thee de smaak van een gerecht versterken. Probeer bijvoorbeeld eens een mooie witte thee met zachte witvis te combineren, of een Pu-erh met een wat zwaardere soep of pure chocolade. Niet voor niets hebben we tegenwoordig ‘thee-sommeliers’, die restaurants helpen bij elke gang de juiste thee te serveren. Om de parallel naar wijn door te trekken, zijn zelfs hitte-bestendige wijnglazen ontwikkeld om de thee in te serveren.

4. Thee en Mindfullness

Thee en Mindfullness, dat blijkt goed samen te gaan, zo liet Namsthee zien tijdens het festival. En dat is niet gek. De rituelen en de aandacht rondom het bereiden van de thee kunnen je helpen meer in het hier-en-nu te komen. Het bewust en aandachtig ruiken en proeven brengt je in het hier en nu, en maakt je bewust van je zintuigen. Dus even echt de tijd en aandacht nemen voor je thee, kan een mooie dagelijkse bron van Mindfullness zijn.

5. Hennep thee

Hennep thee dutch harvest Esther Molenwijk

Zelf stond ik met Dutch Harvest, de hennep thee (officieel: hennep infusie) die wij maken van Nederlandse bodem, voor het eerst op het festival. En ik durf dat best een trend te noemen. Non-stop hebben wij cups ingeschonken voor nieuwsgierige proevers. Veel proevers omschreven de pure hennep thee als mild, fris en puur. Dat vele theeliefhebbers met een pak Dutch Harvest weggingen vond ik een groot compliment. Voordeel van de hennep thee is onder andere dat er geen theïne in zit, wat gunstig kan zijn voor mensen die daar niet goed door kunnen slapen. Daarnaast wordt hennep thee steeds vaker gedronken om de gezonde werking van de stof CBD. Kortom, een pure, gezonde en lokale thee waar we het komende jaar nog meer van gaan zien!

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN