Net begonnen: de energetische winter – 5 tips om mee te gaan in de flow van dit seizoen

Heart + Soul
energetische winter
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
11.11.2020

De seizoensindeling zoals wij die kennen is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Volgens dat perspectief duurt het nog even voordat het officieel winter is. Maar wist je dat er ook zoiets is als ‘energetische seizoenen’? Het ritme van de energetische seizoenen is gebaseerd op de verdeling van de yin- en yang energie. Onze energie bevindt zich al sinds ongeveer 6 november in het winterseizoen, en dat vraagt om de nodige aanpassingen in ons schema. Romy Barendse en Emily van Vught, makers van de Slow Calendar, geven je hieronder 5 downtime tips die je helpen mee te bewegen met de energie van dit seizoen. 

Net begonnen: de energetische winter – 5 tips om mee te gaan in de flow van dit seizoen

emily romy slow calendar winter tips

Romy & Emily: ‘De (energetische) winter is het seizoen van vernieuwing. In de winter lijkt alles even stil te staan. De natuur heeft zich volledig teruggetrokken en gebruikt deze periode om te herstellen. Het is een seizoen waarin je mag vertragen en volledig naar binnen mag keren om tot je eigen kern te komen. We mogen in deze periode de yin energie, die nu ook de overhand heeft in de natuur, volledig omarmen. Maar vaak staat dit haaks op de drukke, feestelijke periodes die de winter met zich meebrengt. Daardoor voel je je misschien uit balans, en kun je minder genieten van deze maanden. Deze 5 tips helpen je om de magie te ervaren die ontstaat wanneer je je overgeeft aan de flow van de natuur.

1) Laat los wat je los mag laten

In de natuur zien we de dagen korter worden en de wind blaast de laatste bladeren van de bomen. Ook voor ons is dit een teken om nu toch echt afscheid te nemen van wat je misschien nog niet losgelaten hebt de afgelopen periode. November is een maand van transformatie. Binnen in jou vindt er al sluimerend een vernieuwing plaats die zich straks in de lente mag gaan ontwikkelen. Dat kan ook zorgen voor een innerlijke tweestrijd met belemmerende overtuigingen en oude pijnen die omhoog komen. Loop hier niet van weg, want het is een mooie uitnodiging voor reflectie. Neem een moment om voor jezelf op te schrijven wat je los mag laten. Neem dit mee voor een wandeling in de natuur en verbrand daarna het papiertje om letterlijk de energie vrij te maken.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

2) Plan meer rustmomenten voor jezelf in

De winter is niet de tijd om nieuwe projecten te starten; het is een periode voor bezinning en zuivering. Vanuit de Chinese vijf-elementenleer hoort bij de winter het element Water. Water zoekt altijd de makkelijkste weg; ze beweegt met de stroom mee. Dat mag jij in deze periode ook doen. Hoe meer rust je neemt, hoe meer er kan ontstaan. Je voelt misschien dat je steeds meer naar binnen wilt keren. Geef hier aan toe en gun jezelf wat vaker een avondje op de bank met een kop thee en een goed boek. Of boek een heerlijke massage voor jezelf om geblokkeerde energie in je lichaam weer te laten stromen.

3) Zoek de natuur op en geef je over aan het seizoen

Niets werkt zo ontspannend als een heerlijke wandeling in de natuur. De geur van nat mos, de prachtige paddenstoelen die omhoog zijn geschoten en het geluid van de vogels. We zijn in onze maatschappij, waar het denken en doen zo centraal staat, geneigd om de natuur te zien als iets dat buiten ons plaatsvindt. We zijn vergeten dat wij hier als mensen onderdeel van zijn en dat de natuurlijke cycli dagelijks invloed op ons hebben. Op een bepaald niveau leven we nog in dit ritme, maar veelal zijn we deze connectie verloren. Door contact te maken met de natuur, kom je ook dichterbij jezelf. Kleed je dus lekker warm aan, ga naar buiten en kijk, luister en voel wat de natuur je te vertellen heeft.

4) Blijf in beweging

Ondanks dat in de winter de natuur stil lijkt te staan, stroomt het water onder het oppervlak door. Het is ook voor ons belangrijk om in beweging te blijven, zodat het Water element in je lichaam blijft stromen. Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Stilstaand water kan op een gegeven moment gaan stinken en een voedingsbodem voor bacteriën en ziekten vormen. Kies tijdens deze yin-periode voor rustige bewegingsvormen, zoals yoga, tai-chi of Qi gong.

5) Eet wat vaker voedingsmiddelen die je Water element ondersteunen

Het Water element is verbonden met de nieren – de opslagplaats voor onze energievoorraad – en de blaas. Samen met het water in ons lichaam, maken de nieren ons lichaam van binnen schoon en stromen de afvalstoffen met het water via onze blaas mee naar buiten. De smaak die bij het Water element hoort, is zout. Eet in de winter vooral gekookte, verwarmende maaltijden van groenten en fruit van het seizoen. Voeg daarnaast wat vaker voedingsmiddelen toe die je water-element ondersteunen:

 • Peulvruchten: adukiboon, erwten, kidneyboon, kikkererwten, rode linzen, sojaboon, tempeh
 • Vlees/vis: ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, haring, heilbot, karper, sardine kreeft, paling, schol, tonijn, zalm, alle gerookte vissoorten
 • Zeegroenten: lamsoor, zeekraal
 • Zeewier en algen: kombu, nori, spirulina, chlorella, wakame, kelp

Slow Calendarslow calendar winter

Ben jij ook benieuwd hoe jij de energetische seizoenen en de Chinese vijf-elementenleer kunt gebruiken om meer in je natuurlijke ritme te leven? De Slow Calendar helpt je te vertragen en te voelen wat er speelt, in de natuur en in jou, in lichte periodes en in donkere. Zodat je op een dieper niveau contact kunt maken met jezelf en de wereld om je heen, meer in een flow gaat leven, en je elk moment kunt gaan waarderen om zijn eigenheid. Met de speciale code ‘holistik’ krijg je €5,- korting en bestel je jouw Slow Calendar voor €29,95 in plaats van €34,95.  Tip: de Slow Calendar is ook een bijzonder en origineel cadeau voor de feestdagen!

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.