Kijk uit! Door teveel daten krijgt je zelfbeeld krassen

by Chaja Kruijssen 14.08.2016

Psychologe Chaja Kruijssen is gespecialiseerd in het vinden van een levenspartner voor haar cliënten. Kap zo snel mogelijk met het vele daten luidt haar duidelijke advies. Het doet je zelfbeeld namelijk geen goed. Hoe dat precies zit (en wat juist wel werkt) lees je hier. 

Kijk uit! Door teveel daten krijgt je zelfbeeld krassen

In mijn praktijk vertellen leuke jonge vrouwen dat ze veel daten. Ondanks dat blijven ze toch soms jaren single. Vervolgens vragen ze aan mij wat ze fout doen en willen ze tips om het beter aan te pakken. Natuurlijk wil ik die best geven. Echter, het is nog maar de vraag of die het succes vergroten. Volgens mij heeft het niet kunnen slagen op de liefdesmarkt namelijk meer te maken met hoe je over jezelf denkt en voelt!

Daten doet iets met je zelfbeeld

Daten maakt je kritisch over jezelf. “Het ligt aan mij dat ik nog niemand gevonden heb. Ik ben niet mooi, slank, actief of vrolijk genoeg. Laat ik meer mijn best gaan doen om in zijn ogen nog idealer te zijn.” Ook al vind jij de mannen in kwestie niet leuk genoeg om een tweede keer mee af te spreken, toch is het krijgen van een afwijzing na de eerste ontmoeting vervelend. Als je ook met hem naar bed bent gegaan, dan is de schade groter. Ik heb het over de krassen die achterblijven op je zelfbeeld.

Pijnlijke krassen

Hoe meer je je best gaat doen om te slagen, hoe onechter je je gaat gedragen. Dit gebeurt vaak onbewust. Je spontane manier van doen raak je kwijt. Het is een neerwaartse spiraal. En hoe minder je jezelf bent, hoe vaker je wordt afgewezen. Het effect daarvan is dat je kritischer naar jezelf gaat kijken, en gaat oordelen over wat er allemaal niet bij je klopt. Kortom: je zelfbeeld wordt negatiever. Als je zelfbeeld al negatief was, wordt het door dit proces versterkt. Zo word je door elke date steeds onzekerder. Het eindeloos analyseren – eventueel met vriendinnen – waarom het niet klopt tussen hem en jou, maakt dat je steeds meer in je hoofd kruipt en je steeds spastischer gaat gedragen.

Durf te voelen

Bij daten hoop je iemand te ontmoeten bij wie je gewoon kan doen, zoals je dat altijd doet. Het is de bedoeling dat je bij je levenspartner dat leuke, gekke, onzekere mens kan zijn of die verlegen stille lieve vrouw die je ook voor je vriendinnen bent. Het belangrijkst is dat jij je door hem gezien voelt en dat hij je zo raakt dat je voorzichtig je hart een heel klein beetje voor hem kan openen. Als je alleen in je hoofd en met jezelf bezig bent (o.a. hoe je overkomt) dan is je hart op slot en kan je niets voelen. Probeer contact met die aardige man te maken en een klik tot stand te brengen: ga op zoek naar een gemeenschappelijkheid die ontstaat doordat je iets hetzelfde ervaart of doordat je hetzelfde heb meegemaakt. Dan ontstaat er zoiets als: “Hé! Deze persoon raakt me, hij lijkt me een boeiend persoon, die wil ik nog een keer ontmoeten”.

What to do?

De oplossing om niet aan jezelf te gaan twijfelen? Niet met jezelf bezig zijn! Een relatie met jezelf heb je hopelijk al. Met hem nog niet. Je verricht anders eigenlijk zijn taak: naar jou kijken en voelen of er tussen jullie een klik is. Of hij je leuk vindt. JOUW vraag is of jij hem leuk genoeg vindt om hem nog een keer te zien. Vandaar mijn advies: kijk door je eigen ogen naar hem. En dus niet (zogenaamd) door zijn ogen naar jezelf. Zo is daten geen wedstrijd om punten te verzamelen in hoe leuk je bent. Zie het als een gelegenheid om een aardig passend mens te ontmoeten, je levenspartner. Soms duurt het een tijd voor je hem vindt. Blijf ondertussen vooral jezelf en ‘vermom je niet’, anders vindt hij je nooit. En bedenk: “you have to kiss many frogs to find a prince”.

Wil je meer weten over het werk van Chaja Kruijssen of een persoonlijke sessie bij haar boeken? Wij kunnen dat zeker aanraden. Kijk eens op haar site of mail Chaja: onderwegnaarjezelf.nl / chaja.kruijssen@onderwegnaarjezelf.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN