Dennis Buist legt uit: Dit is waarom problemen zich herhalen!

Heart + Soul
Dennis Buist Abraham Twerski problemen herhalen
karlijn visser

Karlijn Visser
19.04.2016

Gelukstrainer Dennis Buist is wederom voor ons voor de camera gesprongen. Deze maand geeft hij een online workshop over probleem management. Waarom herhalen problemen zich toch telkens? En vooral: hoe stop je de vervelende vicieuze cirkel? 

Waarom problemen zich herhalen

In deze online workshop neemt Dennis problemen onder de loep. Meestal herhalen dezelfde issues zich. Totdat jij ze een halt toe roept. Problemen leiden tot een oncomfortabel gevoel. Stress. Woede. Verdriet. Als we die oncomfortabele staat van zijn kunnen zien als motivatie om te groeien, dan krijgt een probleem ineens een heel andere gedaante. Dennis neemt je mee aan de hand van zijn eigen verhaal. Let’s solve some problems:-).

De Kreeft

Dennis maakt in zijn workshop een mooie vergelijking, afkomstig van rabbi en psycholoog Abraham Twerski. Centraal staat de vraag ‘Hoe groeien kreeften’? Een kreeft is een heel zacht diertje in een harde schild dat niet kan groeien. Hoe kan de kreeft dan toch groeien? Dat is een interessante vraag. Zodra de kreeft groeit neemt de druk van binnen uit toe en komt hij steeds strakker in zijn schild te zitten. Zodra het oncomfortabele gevoel onhoudbaar is, kruipt de kreeft onder een steen. Om hier vervolgens niet lastig gevallen te worden door roofzuchtige vissen. Hij werpt in veiligheid zijn oude schelp af en wacht tot er een nieuwe is gegroeid. De kreeft groeit wordt groter en groter. Dit proces herhaalt zich tot aan zijn dood.

Vermijden of Voelen

Wat denk je dat er gebeurt als de kreeft een huisarts heeft? Dan zou er wellicht helemaal geen groei onstaan. Telkens als de kreeft zich ‘niet zo lekker in zijn schild voelt’ krijgt hij een pilletje voorgeschreven en voelt zich weer prima. Uiteindelijk doet hij zijn schelp nooit af. Okay, dan nu de clue van dit verhaaltje. De mens is net als de kreeft. Bij momenten van stress of tegenslag kunnen we de pijn bestrijden of voelen en groeien. Want waarom groeit de kreeft? Uit ongemak. De mens net zo goed. Het liefst vermijden we pijn en zoeken we heil in genot om de boel te sussen. Echter, vermijden staakt groei. Vraag jezelf eens af tegen welk schild jij aan loopt en of je het weg wil gooien? Het fijnst is te weten dat er een ander schild voor terug groeit.

Energiemanagement 
Heb je de eerste workshop van Dennis gemist? Deze ging over energiemanagement. Je dag effectiever indelen kan er zelfs voor zorgen dat je aan 6 uur werken genoeg hebt. Net zoals ze dat in Zwitserland doen. Wow! Daar zijn wij overigens nog lang niet…

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link