Dit is waarom vrouwelijkheid verder reikt dan het krijgen van een kind

Heart + Soul
vrouwelijkheid kinderen

Al meer dan twintig jaar begeleidt mensen in haar praktijk Healing Space. Vooral op het gebied van liefde en seksualiteit. Voor Holistik schrijft ze over delicate onderwerpen waar ze met honderden mensen over heeft gesproken. Deze keer over het moederschap. Want waarom willen we eigenlijk één, twee of soms wel drie kids? En maakt dit ons echt gelukkiger? 

Dit is waarom vrouwelijkheid verder reikt dan het krijgen van een kind

De wereld heeft het hard nodig dat vrouwelijke energie doordringt tot alle aspecten van de samenleving, om met verzachtende en verbindende energie meer balans te kunnen brengen. Deze vrouwelijke energie zal van de vrouwen zelf moeten komen. Als mensen bezitten we allemaal mannelijke en vrouwelijke energie. Maar als we doen waar we ons thuis bij voelen kiezen de meeste mannen in eerste instantie om hun mannelijke aspect naar voren te brengen. Wat overigens ook heel logisch is in een wereld die wordt gedomineerd door mannelijke energie. Als vrouwen in onverminderde vaart ook hun vrouwelijke aspect in de wereld kunnen brengen, zou dit helemaal geen probleem zijn. Echter, veel vrouwen zijn zo vervreemd van hun eigen vrouwelijkheid dat ze geen ander beeld daarvan kunnen vormen dan kinderen krijgen. Buiten het onvermijdelijke verschil tussen het wel of niet kunnen krijgen van kinderen, loop je als vrouw het gevaar om ‘net zo’ sterk of succesvol te willen zijn als mannen, waardoor de integriteit van je vrouwelijke natuur verloren gaat.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Bewaak het vrouwelijk potentieel

De vrouwelijke energie strekt zich veel verder uit dan enkel het aspect kinderen krijgen en deze verzorgen. Maar op het moment dat een vrouw opgeslokt dreigt te raken in het opvoeden – in een wereld die ook van kinderen steeds meer vraagt om gezond groot te worden – gaat er een enorm potentieel verloren aan energie die de wereld nu hard nodig heeft. Het gaat er dus niet om dat je als vrouw geen kinderen meer zou moeten krijgen. Meer om de vraag van waaruit je dat doet. Als het is omdat dat de enige manier is waarop je een voedend en koesterend aspect in je leven kan brengen, onderzoek dan of er ook nog andere manieren zijn om hier vervulling aan te geven.

Kijk uit met een tweede of derde kind

Dan is er ook nog zoiets als het kiezen voor een tweede of een derde kind. Veel ouders laten zich verleiden door een romantisch plaatje van een groot gezin. Alleen zijn ze totaal niet voorbereid op de verandering in dynamiek bij het hebben van één, twee of drie kinderen. Het doet mij altijd pijn te zien hoeveel kunstgrepen ouders uithalen voor een derde kind. Om dan achteraf, als het kind er eenmaal is, te gaan klagen dat het leven te zwaar is en dat ze dit nooit hadden moeten doen. Wat dat betreft worden er in onze maatschappij meer vragen gesteld over het krijgen van een hond dan ‘het nemen van een kind’. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog altijd veel moeders die ongewenst zwanger zijn van een eerste, tweede of een derde kind. En vervolgens geen beslissing durven te nemen over een abortus omdat dat indruist tegen overtuigingen. De uitkomst is dan helaas precies hetzelfde als de geplande variant. Het nog ongeboren leventje is onbewust al bestempeld als de té grote last voor de ouders.

Compleet: mét of zonder kind

Ik denk dat het erg belangrijk is dat jij het leven leidt zoals je dat graag wil, en daar zo veel mogelijk balans in aanbrengt. Net zoals het niet de bedoeling is dat je geliefde jouw wereld compleet moet maken, mag dat ook niet de verwachting zijn voor je kind. Hoe mooi is het om je kind uit te nodigen in een leven dat al goed en compleet is en het vandaar uit kennis te laten maken met de wereld? Leef je leven en nodig daar je kind in uit in plaats van dat je een kind krijgt en daaromheen jouw leven gaat leiden.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link