Dit is hoe ik afscheid nam van mijn ouderlijk huis

Heart + Soul
ouderlijk huis verlaten afscheidsbrief karlijn visser
karlijn visser

Karlijn Visser
03.07.2016

Afgelopen vrijdag verhuisden mijn ouders. En dat was geen kleinigheid. Na 25 jaar lief en leed samen gedeeld te hebben op dezelfde plek verkochten ze hun huis in Driebergen. Dat deed meer met me dan ik had verwacht. Het voelde als afscheid nemen van mijn jeugd. Daarom schreef ik ze deze brief. Voor het laatst verstuurd naar mijn ouderlijk huis.

Dit is hoe ik afscheid nam van mijn ouderlijk huis

Lieve Ouders,

Gek om een laatste brief naar Larixlaan 18 te sturen. Een adres met bijbehorend telefoonnummer dat ik als enige uit mijn hoofd ken. In welk noodgeval dan ook: 0343-516806 staat in mijn geheugen als veiligste cijfercombinatie die er bestaat, waar altijd iemand opneemt. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur. Het leven vliegt voorbij. Daarom raakte het me om jullie tijdens de afscheidsborrel te zien omringd door vrienden, familie en buren. Er zijn in de afgelopen 25 jaar toch al een handje dierbaren overleden. Daarnaast vond ik het mooi te merken hoe geliefd jullie zijn. Ondanks de spanningen die Youp (mijn pleegbroertje) meebracht in jullie leven, dat van ons maar ook in dat van de vele buren, zijn mensen niet afgehaakt. Verre van. Ze houden juist meer van jullie. Dit zijn vriendschappen voor het leven. Dan maakt een paar kilometer extra reistijd uiteindelijk niet uit.

Ook ik zie jullie vertrek uit mijn ouderlijk huis als een symbolische laatste stap naar volwassenheid. Niet letterlijk (voor mezelf zorgen, eigen geld verdienen, op reis durven gaan, zelfstandig kunnen wonen etc.). Maar vooral als het aankomt op de vraag ‘wie ben ik echt, wat vind ik belangrijk en durf ik daar eindelijk voor te gaan staan?’ Met werk is dat al gelukt. Op andere vlakken ben ik er hard mee bezig. Af en toe komen beschadigingen aan het licht. Vroeger at ik deze weg. Nu ga ik ze aan. Probeer in contact te blijven en ondertussen waar nodig is duidelijke grenzen aan te geven. Dat lukt steeds beter, met regelmatig een traan en kloppend hart in mijn keel.

Laten we met dankbaarheid terug kijken op de afgelopen periode. Wat een geluk alleen al dat we zo’n groot deel van ons leven daar met elkaar mochten doorbrengen. Dat we zoveel hebben overwonnen als gezin met liefde en begrip voor de ander, zonder ontwricht te raken. Blauwe plekken zijn er uitgedeeld. Het is aan ons wat we er mee doen. Gelukkig hebben jullie twee kinderen die de blauwe plekken tot op de bodem weg gepoetst willen hebben. Om vanuit daar een leven in vrijheid te kunnen leven. De basis hiervoor is gelegd op Larixlaan.

Ik hoop dat jullie een huis krijgen dat als thuis voelt. Vlakbij het bos, dichtbij een grote stad en met fijne buren. Zijn jullie al begonnen met visualiseren? Ik wel. Zie ook de humor er straks van in als jullie daar in dat lelijke mini huisje zitten. Een soort lange zomervakantie en een bezinningsfasen voor een nieuwe stap. Zo doen alle wijze mensen dat. Jezus vluchtte de woestijn in, jullie de Bergse Bossen in Driebergen en een rups duikt een cocon in. Verschil moet er wezen. Even heerlijk geen zorgen dus komende tijd over hoe de nieuwe keukenkastjes gevuld moeten worden en wie er met sjouw-werk gaat helpen. Eerst moet dat huis op jullie pad komen. En dat gaat zeker gebeuren.

Dank voor de mooie, leerzame en dierbare herinneringen aan Larixlaan 18. Vaarwel lief huis: mijn kamertje waar ik dagboeken vol schreef, de wc waar ik dagen voorover gebogen heb doorgebracht, de tuin waar we zoveel feestjes gevierd hebben, de oude keuken vol verassingen achter het gesloten kastje en de krakende zoldertrap naar jullie kamer die ik vaak heb bewandeld als ik bang was.

Het is goed zo. Alles heeft z’n doel gediend. Tijd voor een andere energie en nieuwe levensfase!

XXX + liefs,
Karlijn

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link