Dit is hoe het voelt om blokkades uit levend bindweefsel op te lossen

Paulo Guimaraes bodywork massage bindweefsel fascia
karlijn visser

Karlijn Visser
13.07.2016

Laatst onderging ik een behandeling bij Paulo Guimaraes, een Portugese bodyworker die zich voornamelijk bezig houdt in zijn behandelingen met het levende bindweefsel en embryologie. 

Dit is hoe het voelt om blokkades uit levend bindweefsel op te lossen

Mijn vriend Miko is dol op sporten. Het liefst staat hij de hele dag op z’n kop in de handstand, of hangt aan de ringen die hij eigenhandig heeft bevestigd aan de balken op zolder. Als je zoveel vraagt van het lichaam kan het een keer mis gaan. En dat gebeurde. Miko verdraaide lelijk zijn nek toen hij onlangs weer in de ringen hing. Hij kon zijn nek niet meer bewegen. Alles zat op slot. En wie belde hij daarna in paniek op? Zijn lieftallige vriendin zou je denken. Maar nee. Het was Paulo die als reddende engel optrad!

Healing Hands

Paulo Guimaraes bodywork massage bindweefsel fascia‘Paulo heeft healing hands’ hoorde ik Miko al vaker zeggen. ‘Wat hij kan is bijzonder en niet alledaags’. Nieuwsgierig geworden naar deze mysterieuze bodyworker, app ik hem of ik eens langs mocht komen. En dat mocht. Tijdens zijn behandelingen legt Paulo de focus op het levende bindweefsel – ook wel fascia genoemd in het Latijn – rond de spieren, botten en gewrichten. Naast pezen geeft bindweefsel structuur aan het lichaam. Een bindweefselmassage ken ik voornamelijk uit de beauty-hoek, als effectieve methode tegen cellulitis en verslapping van spieren in het gezicht. Een blik werpend op Paulo denk ik niet dat deze Portugese ex-muzikant zich interesseert in anti-aging. Wel in het healen van het lichaam. Al 30 jaar zit hij in het vak. Meestal trekt hij 2 uur uit voor een behandeling. ‘In het bindweefsel liggen allerlei trauma’s opgeslagen omdat het ook dient als stootkussen voor de nodige schokken. Ik probeer spanningen in het bindweefsel op de laten lossen zodat de energie weer vrijuit kan stromen’. Voordat ik op de tafel mag gaan liggen vraagt Paulo nog een aantal dingen over mijn geboorte. Of ik met een keizersnede ter wereld ben gekomen, of met de navelstreng nog om mijn nek. Hoe lang de bevalling duurde en of er andere medische ingrepen hebben plaatsgevonden? Het enige dat ik me kan herinneren is dat ik er niet uit wilde, mijn moeder 31 uur heeft moeten puffen en ik via het geboortekanaal ter wereld ben gekomen.

Fijngeknepen speenvarken

Dan begint Paulo met werken. Ik had verwacht dat de behandeling vele malen pijnlijker zou zijn. Dit aangezien ik meerdere keren een Ayurveda bindweefselmassage ben ondergaan en als een fijngeknepen speenvarken van de tafel rolde. Ik voel dat er op allerlei punten gedrukt wordt. Paulo zet mijn heiligbeen goed, sleutelt aan mijn vast zittende nekspieren en trekt aan het eind mijn ledematen recht. Ook mijn onderbuik die overstuur was wist hij tot bedaren te brengen met behulp van een buikorgaan massage. Totaal relaxed en licht versuft spring ik na afloop mijn fiets op. Paulo heeft zijn praktijk in Diemen. Fijn om nog een fietstocht langs een hoop groen in het vooruitzicht te hebben. Inmiddels begin ik te begrijpen waarom Miko niet mij als eerste belde maar Paulo. Zonder teveel woorden verzet deze man bergen binnen 2 uur. Het lichaam is de meest fysieke uitingsvorm van onze gedachten. ‘We become what we believe. And are shaped through the interaction between us and the outside world’. Dat is Paulo’s missie: lichaam en geest terugbrengen in de puurheid waarmee baby’tjes nog ‘ongeshaped’ naar de wereld kijken.

Ben je benieuwd naar Paulo en zijn werk? Je kunt Paulo bereiken niravinsite@yahoo.com of 0645492525. Een behandeling van een uur kost €60. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.