PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Dit is hoe Aleid haar eetstoornis overwon en zichzelf leerde te ‘ont-moeten’

Food
Aleid Koopal rawfoodie raw chef yay amsterdam
karlijn visser

Karlijn Visser
09.08.2016

Aleid Koopal (31) is raw food chef bij health café YAY en geeft lezingen en workshops. Eigenlijk is ze in alles wat ze onderneemt vooral het boegbeeld van een plantaardige lifestyle. Onder ‘Rawfullynuts’ volg je Aleid op Facebook en Instagram op de voet. Wij vroegen haar naar het waarom van haar bijzondere levensstijl. 

Dit is hoe Aleid haar eetstoornis overwon en zichzelf leerde te ‘ont-moeten’

Waar komt de liefde voor de raw kitchen vandaan?

Aleid Koopal rawfoodie raw chef yay amsterdam‘Dat is een intense reis geweest. Vier jaar geleden was ik het zat, dat passieve gevoel van niet vooruit zijn te branden. Ik kwam elke ochtend met moeite uit bed. Zelfs na voldoende slaap. Vervolgens had ik 10 bakken koffie nodig om me overeind te houden gedurende de dag. Mijn haren waren zo droog dat zelfs een stijltang geen effect meer had. En mijn perzikhuidje had plaats gemaakt voor een grauwe gloed met ontstekingen her en der. Daarnaast werd mijn menstruatie steeds heftiger en zat mijn gewichtstoename me dwars. Op 1 juli 2012 heb ik het roer omgegooid. Ik fietste naar mijn werk en besloot nooit meer koffie te drinken. Als lunch at ik alleen nog maar salades, net als in de avond. Na een paar dagen realiseerde ik me eigenlijk pas dat ik “rauw” at. Ik begon mijn research naar het belang van goede voeding: alles wat met gezondheid te maken had zoog ik op. Zo begon mijn raw avontuur’.

Hoe verging het je de maanden na deze drastische omslag?

Aleid Koopal rawfoodie raw chef yay amsterdam‘Eigenlijk had nog geen idee waar ik mee bezig was. Ik was bezeten van al die heerlijke raw food gerechten vol noten, zaden, zout en oliën. Dagenlang was ik soms bezig met één gerecht. Fysiek boekte ik vooruitgang. Binnen 2 maanden verloor ik 10 kilo en zat beter in mijn vel. Maar, wat weinig mensen in mijn omgeving weten is dat ik erg veel last had van verstoord eetgedrag. Dat uitte zich in periodes van restrictief eten, gevolgd door fasen van boulimia. Na flink wat gewicht te hebben verloren wilde ik dat er ook af houden. Terwijl ik voor de buitenwereld gezond at, ging het helemaal niet goed met me. Ongeveer 1,5 jaar heb ik gejojood. Ik bleef me wel verdiepen in hoe het menselijk lichaam werkt en wat het meest optimale dieet voor ons is. Ondertussen ging ik steeds simpeler eten. Gewoon verse groente en fruit maar het was nog niet bevredigend.

Wat heb je toen veranderd in je voedingspatroon?

Ik heb nog een roer omgegooid. Sinds 2,5 jaar ben ik fruitariër of “high carb-low fat”(HCLF, hoeft niet perse rauw te zijn. Er zijn ook veel HCLF veganisten). Ik eet dus voornamelijk koolhydraten en weinig vet. Een 100% raw foodie ben ik niet. Laten we zeggen dat zo’n 90-95% van wat ik eet rauw/onbewerkt is. Af en toe eet ik iets gekookt. Gemiddeld eet ik ongeveer 3000 kcal per dag aan fruit. De afgelopen jaren heb ik geleerd om juist méér te eten. Door voldoende te eten en mijn cellen datgene te geven waar ze het makkelijkste energie uit kunnen halen – glucose/koolhydraten – is die onrust (lees: de eetstoornis in mijn hoofd) verdwenen’.

Hoe heb je de eetstoornis overwonnen?

‘Momenteel kan ik zonder angst en nare gevoelens met een volle buik rondlopen. Ik ben wel wat aangekomen nadat ik HCLF ben gaan eten. Mijn honger was tijdens het eerste half jaar leven als fruitariër ontembaar. Ik at gemiddeld tussen de 4000 en 5000 calorieën per dag. Eindelijk kreeg mijn lichaam de voedingsstoffen binnen waar het zo naar verlangde. Gaandeweg nam die honger af. Tegenwoordig eet ik ongeveer tussen de 2500-3000 kcal per dag. Mijn gewichtstoename is slechts bij een paar kilo gebleven, ondanks dat ik al zo’n 1000 dagen lang 1000 kcal per dag “teveel” binnen krijg (wanneer je kijkt naar de richtlijn van 2000kcal per dag voor een vrouw). Volgens de wetenschap zou ik nu een tientonner moeten zijn, maar de spiegel vanochtend liet mij toch echt iets anders zien. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: het gaat er niet om hoeveel je eet. Wat je eet is belangrijker. Misschien ben ik niet zo strak en slank meer als dat ik geweest ben. Maar ondertussen loop ik wel rond met een blije, frisse en zelfverzekerde kop’.

Wat heeft deze manier van eten je gebracht? 

Aleid Koopal rawfoodie raw chef yay amsterdam‘Ik heb momenteel bergen energie, sterke nagels en haar, helderder oogwit, een betere huid (in de zon verbrand ik bijvoorbeeld ook nauwelijks meer), ben ik nooit verkouden, zijn mijn kalknagels verdwenen, is mijn menstruatie lichter en is mijn lichaamsgeur veranderd. Bovenal heb ik veel zelfvertrouwen gekregen afgelopen jaren. Ik heb geleerd andermans verwachtingen los te laten: ont-“moeten” noem ik het ook wel. Dit heeft er voor gezorgd dat ik de academische achtergrond als neuropsychologe vaarwel heb gezegd. Dit om mijn kennis als raw food chef niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten te verspreiden.

Hoop je dat meer mensen overstappen naar een raw-lifestyle?

‘Ik hoop dat meer mensen overstappen naar een plantaardige (veganistische) leefstijl. Dit om dierenleed en exploitatie tegen te gaan en onze planeet langer leefbaar te houden voor iedereen. En ik gun het iedereen om zich gezonder en fitter te voelen.’

Hoe stap je op een ‘light manier’ over naar rauwe voeding? 

‘Voeg langzaamaan steeds meer rauw eten toe aan je huidige eetpatroon. Begin bijvoorbeeld in de ochtend met fruit of een groene smoothie. Pak daarna de lunch mee door een grote salade te maken met enkel rauwe ingrediënten. Als laatste (en voor velen de moeilijkste maaltijd) ga je ook s’avonds rauw eten. Mocht je dit moeite kosten? Pak het dan gefaseerd aan: begin met een component van de maaltijd te vervangen en breid dit uit. Belangrijk is dat het eten van raw onbewerkt eten geen stress voor je oplevert’.

Heb je favoriete shops waar je als raw-foodie niet langs mag lopen?

‘Unlimited Health aan de Ostadestraat in Amsterdam is echt een walhalla voor de rawfoodie. Heerlijk al die “out of the box” producten die ze daar hebben. Qua mode: de Geitenwollenwinkel met diervriendelijke mode aan de Utrechtse straat. Als laatste natuurlijk YAY, het health café waar ik verantwoordelijk ben voor de rauwe keuken‘.

Vertaalt de raw-lifestyle zich ook door naar je huidverzorging?

‘Jazeker. Vroeger had ik juist overal producten voor, en toch bleef mijn huid onregelmatig en onrustig. Tegenwoordig heb ik alleen een potje kokosolie staan. En eerlijk? Die gebruik ik nauwelijks. Al die potjes heb je echt niet nodig. Een stralende huid komt van binnen uit. Mijn huid ziet er beter uit dan ooit. Een beauty tip: sappig vers fruit is the keyrawfullynuts.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.