Transformatiecoach ontrafelt: jouw overtuiging is jouw waarheid

Heart + Soul
derk bothe, overtuigingen
karlijn visser

Karlijn Visser
17.05.2018

Hij is schrijver, werkt als (transformatie) coach en bij De Bewustzijn School begeleidt Derk Bothe regelmatig transformatiecirkels. Binnenkort komt zijn boek ‘IK, een experiment’ uit waarin Derk je uitlegt waarom je schepper bent van je eigen leven. En dat begint allemaal bij de perceptie van de waarheid die je hebt over jezelf. Er zijn op deze wereld namelijk meer dan 7 miljard mensen met allemaal hun eigen overtuigingen. En allemaal zijn ze op zoek naar bevestiging, dat wat zij geloven klopt. Iedereen probeert zijn eigen geloof te bevestigen en in stand te houden, want dat voelt veilig. Dat betekent dat je ziet wat je gelooft. 

Transformatiecoach ontrafelt: jouw overtuiging is jouw waarheid

Derk BotheDerk: Elk geloof wil bevestigd worden. Ben ik er van overtuigd dat de wereld onveilig is, dan zie ik dat om mij heen. Er is genoeg bewijs te vinden dat die overtuiging waar is. Kijk maar naar buiten, op het nieuws. Dan bouwen wij muren om onze tuin, zetten extra sloten op onze deuren en/of hangen camera’s op om de omgeving in de gaten te houden. Een interessant voorbeeld, omdat daarmee meteen duidelijk wordt hoezeer wij daarmee een eigen gevangenis bouwen en heel duidelijk maken aan onze omgeving dat wij te raken en kwetsbaar zijn.

Overtuiging: de wereld is mooi

Maar als jij gelooft dat de wereld mooi en veilig is, dan zie je dat. Kijk naar buiten en zie de schitterende natuur, architectuur en hardwerkende mensen. Al die mooie initiatieven, al die liefdevolle, attente en bereidwillige mensen. Als jij gelooft dat de wereld een mooie, veilige plek is om te wonen, dan zie je dat en is dat wat daarvan afwijkt een uitzondering. Oké, je hebt dus een bescherming opgebouwd om te overleven in deze wereld. In de hoop dat je die vervelende (kwetsbare) emoties niet meer voelt en de negatieve gedachten niet meer hebt en dat je veilig bent. Je wil namelijk plezier en geluk. Je wil een fijn leven. Om dat mogelijk te maken bescherm jij jezelf. Maar…

Waar bescherm ik mij eigenlijk tegen?

In feite bescherm je jezelf dus tegen jouw eigen waarheid, jouw projectie op de buitenwereld. Je beschermt je tegen de betekenis die jij zélf geeft aan alles wat om er om jou heen is. Wauw, wat een heftig inzicht! Er is helemaal niets mis met jou. Echt niet. En toch geloof je met grote regelmaat van wel. ‘Ik ben niet goed genoeg, ik hoor er niet bij, ik ben dom, ik ben schuldig’ en zo meer. Zo maak jij je leven zelf ingewikkeld en zwaar. Je gelooft van alles en geef de wereld op basis daarvan betekenis (en de schuld). Oftewel, je geeft anderen de schuld van de betekenis die je zelf geeft. Sterker nog, je krijgt dus precies wat je vraagt. Wil je gelijk of wil je geluk? Het transformeren van belemmerende overtuigingen gaat eigenlijk vooral om het kijken naar je gedachten, emoties en je af te vragen of het werkelijk (feitelijk gezien) waar is. Om het echt helder te maken, is het goed om te kijken of er iemand in je omgeving is met dezelfde overtuiging als jij die hebt. En je dan weer af te vragen is dat waar of diegene? Zo niet, wat zegt dat over mij? Dat ik ook helemaal oké ben en er niets mis is met mij. Bij een ander is het altijd makkelijker te zien/te zeggen dan bij jezelf, vandaar dat dit een goed startpunt is om mee te gaan oefenen.

Oefening: welke overtuigingen vormen mijn geloof?

Ga rechtop zitten. Adem rustig in en uit. Breng je aandacht naar de ruimte in je hoofd. Observeer. Adem rustig in naar je hoofd. Hou even vast en adem rustig uit. Observeer de gedachten die je hebt. Stel jezelf de vraag: Wie denk ik dat ik ben? Volg je gedachten. Laat ze komen en gaan. Wat denk je over jou? Spreek alle gedachten uit en schrijf ze op. Hoe voel je je bij jouw gedachten? Spreek alle gevoelens uit en schrijf ze op. Zo maak je een lijst van overtuigingen die je over jezelf hebt. Dit hoef je niet in één keer te doen. Neem er de tijd voor. Vraag jezelf af wie in jouw omgeving datzelfde geloof heeft volgens jou. Is dat de waarheid over diegene? Ja of nee? Stel het is niet waar… Wat zegt dat over jou als jij precies hetzelfde gelooft? Elke keer als je dit doet en de uitkomsten opschrijft dan vorm jij een beter beeld van wat je allemaal gelooft over jezelf.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Over Derk Bothe
Derk is (verander) consultant, coach en schrijver van het boek: IK, een experiment dat in het najaar van 2018 verschijnt. Een blik verruimende reis over hoe je schepper bent van je eigen leven. De vraag die centraal staat is: ‘Als ik tot nu het leven heb geleefd van de persoon die ik denk dat ik ben, waarom dan niet het leven leven van de persoon die ik het liefste wil zijn? Kijk voor meer info op ldng.nl.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link