Dit is waarom je vaak eerst (groei)pijn voelt voordat het beter met je gaat 

Heart + Soul
dennis buist, koffer, emoties, wegstoppen

Dennis Buist
08.04.2019

De term ‘groeipijn’ komt niet uit de lucht vallen. Het is een fenomeen dat bij kinderen vooral voorkomt als fysiek ongemak tijdens het groeien van hun botten en gewrichten. Bij volwassenen betekent groeipijn eerder iets mentaals. Ervaar je een bepaalde periode in je leven vooral pijn? Dan ben je waarschijnlijk allerlei nieuwe skills aan het ontdekken en ontwikkelen, om daarna meer te kunnen stralen. Groeien in je mens-zijn is een proces van vallen en opstaan. Vooral vraagt het om moed en vertrouwen in een goede afloop. Gelukstrainer en coach Dennis Buist geeft inzicht in hoe dit proces werkt en waarom het onvermijdelijk is om eerst pijn te voelen voordat het beter gaat.  

Dit is waarom je vaak eerst (groei)pijn voelt voordat het beter met je gaat

Dennis: ‘Doet het altijd pijn om te groeien?’ vroeg een cliënt mij laatst. Ze doelde erop dat het lijkt alsof er altijd eerst vervelende emoties gevoeld moet worden voordat je kunt groeien. Dat is waar. Ondanks dat heeft het zeker zin om aan zo’n proces te beginnen. Maar kijk niet gek op als het voelt alsof je eerst drie stappen achteruit zet voordat je er één vooruit gaat.

Proces van groeipijn

Hoe komt het dat groeien in het begin zo lastig lijkt? En waarom zou je aan zo’n proces beginnen? In ieders leven vinden pijnlijke gebeurtenissen plaats: situaties uit je jeugd, een verlies van een dierbare, een relatiebreuk, etc. Hier horen emoties van angst, woede en verdriet bij. Deze willen we echter liever niet voelen. Wat er vervolgens gebeurt is dat je systeem strategieën gaat bedenken om de emoties inderdaad maar niet te hoeven voelen. Je zit veel in je hoofd of zoekt afleiding in een vorm van verslaving. Dit is gelijk de betekenis van het woord trauma: niet de gebeurtenis, maar de disconnectie tussen lichaam en geest, tussen hart en hoofd. Mensen hebben al een natuurlijke neiging om pijnlijke situaties te vermijden, verdoven of te verstoppen. Dit is een mechanisme dat we hebben geërfd vanuit onze voorvaderen om te overleven en dit wordt nu versterkt. De consequentie is dat we alle emoties die we als ‘negatief’ bestempelen uit de weg gaan, verstoppen en verdoven. En dat we eigenlijk alleen nog maar de emoties die we ‘positief’ noemen toelaten..

Strategie om gevoel te ontwijken

Het is natuurlijk niet zo dat deze negatieve gevoelens er niet zijn. Je hebt ze simpelweg in een koffer verstopt die ergens in je systeem ligt opgeslagen. We ontwikkelen allemaal strategieën om niet te hoeven voelen en we op moeilijke momenten opstijgen naar ons hoofd en ratio. Een voorbeeld van zo’n strategie van je hoofd is dat je eigenlijk iets voelt en je het vervolgens weg rationaliseert. Gevoel: ‘Ik vind deze situatie stressvol’, hoofd: ‘maar anderen kunnen het toch ook’. Gevoel: ‘Ik voel me verdrietig over mijn relatiebreuk, hoofd: ‘Het is al twee maanden geleden, stel je niet aan’. Het gevoel wordt weggedrukt of je onttrekt je bewustzijn van het gevoel. Maar er komt een dag waarop de koffer vol zit. En net als dat je niet met een te volle koffer op vakantie kunt (je kunt er op gaan duwen, staan of springen maar hij gaat echt niet meer dicht) is dit wat betreft je gevoel niet anders. Het wegstoppen lukt niet meer. Je voelt ongemak en bent waarschijnlijk benieuwd waar dit vandaan komt.

Open de koffer

Heb je besloten om met jezelf aan de slag te gaan, bekijk dan eerst – al dan niet met een coach of psycholoog – wat er nou eigenlijk in die koffer zit. Ga er vanuit dat het geen prettige emoties zijn, aangezien het in eerste instantie weggestopte momenten zijn die je niet wilde voelen. Omdat die emoties zo lang niet ervaren mochten worden kan dat best intens en onwennig zijn. Maar als je ze toelaat, ebben ze ook vrij snel weg. Veel mensen beschrijven in dit proces, ondanks dat er veel emotie naar boven komt, tegelijkertijd als het herstellen van een diepe verbinding met zichzelf. Dat komt omdat ze misschien wel voor het eerst elk deel van zichzelf helemaal toelaten. Je mag er in alle facetten zijn en dat zorgt voor een hele bijzondere band met jezelf. Als je je even niet goed voelt, wit dit niet altijd zeggen dat het niet goed met je gaat. In dit proces ben je een diepe connectie met jezelf aan het maken.

Zorg dat er niets blijft plakken

Nadat de koffer open is gegaan en je alle gevoelens welkom kunt heten, dan heb je een prachtig mechanisme en innerlijk kompas tot je beschikking. Komen er nu uitdagingen op je pad? Dan stromen emoties makkelijker door en blijft er niets plakken dat je aan negativiteit meeneemt de toekomst in. Daarnaast vertelt ieder gevoel een verhaaltje over jou. Leer je hier naar te luisteren, dan vertellen de gevoelens je hoe jij in deze drukke wereld vol met keuzes het beste je weg kunt vinden. Hierdoor wordt het leven veel lichter, leuker en makkelijker. Je gaat automatisch authentieke keuzes maken die dicht bij jou staan. Kijk voor meer info over Dennis en zijn werk op dennisbuist.nl.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link