De kracht van kruiden

Food
kracht van kruiden
kracht van kruiden


29.04.2016

Elnaz BahramiMogen we je voorstellen aan Elnaz Bahrami? Samen met haar team runt ze Venkel, een populaire biologische saladebar in de Amsterdamse Pijp. We zijn dol op de maaltijdsalades die Elnaz er elke dag vers maakt. Vanaf vandaag deelt ze haar (Perzische) keukengeheimen op Holistik. Dit is haar eerste blog over de kracht van kruiden.

De kracht van kruiden

Als je ooit Perzisch hebt gegeten, dan is de schaal met verse kruiden op tafel je vast en zeker opgevallen. Kruiden spelen namelijk een belangrijke rol in de Perzische keuken. En als je geen kruidenschaal hebt zien staan, dan heb je waarschijnlijk niet écht Perzisch gegeten;-).

Smaakpapillen

Verse peterselie, munt, koriander, basilicum, bieslook, dille, dragon en zo nog een paar kruiden… Mooi gerangschikt op een schaal vormen ze door hun felgroene kleur en sterke geur het middelpunt van bijna elke Perzische maaltijd. Kruiden hebben een belangrijke functie. Ze worden niet over gerechten gestrooid, maar tussendoor gegeten. We doen dat om onze smaakpapillen te verfrissen en klaar te maken voor de volgende hap (die dan nóg beter smaakt). Zie het als een mini smaakervaring binnen de grotere maaltijdbeleving. Dat een paar simpele, verse kruiden zo betoverend kunnen zijn!

Verse kruiden

Ik ben opgegroeid met verse kruiden. Bij ons gingen er dagelijks hele bossen doorheen. Voor mij heel normaal, maar voor anderen best een beetje raar. Ik herinner me de blikken van vriendinnetjes die bij ons aan tafel aanschoven nog goed. Die vonden het maar vreemd dat ik zo’n bos groen in m’n mond stopte. Vragen als “Waarom eten jullie gras?” en opmerkingen als “Haha, je bent net een schaap!” deden mij inzien dat de kracht van pure kruiden niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. Dit is me altijd bijgebleven (en ja, ik eet dagelijks nog een pluk gras) en heeft me gevormd in mijn benadering tot eten.

Smaaksensatie

Ik geloof ontzettend in de kracht van eenvoud. Een paar simpele kruiden – die we soms zelfs zien als onkruid – met zo’n uitgesproken smaak! En dan hebben we het nog niets eens gehad over de vele vitamines en voedingstoffen die ze bevatten. Er zijn veel mooie ingrediënten om ons heen die in hun natuurlijke vorm al zó krachtig zijn. En kruiden horen daar wat mij betreft zeker bij. Dit inzicht wil ik graag delen met de mensen om me heen en vormt de basis van Venkel, de biologische salade bar die ik run. Bij elke salade die ik bedenk, ga ik uit van de puurheid van de ingrediënten. Want juist die puurheid leidt tot een ware smaaksensatie. En precies dat wil ik met mijn salades bereiken.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.