Zó helpt de kracht van kleur je in jouw persoonlijke ontwikkeling en spirituele bewustwording

Heart + Soul
kleur
kleur


30.12.2019

De kleuren die jou aanspreken – die je draagt, die je terug ziet in je huis – kies je niet zomaar. Op een subtiele manier spiegelen ze jouw binnenwereld. Als je je daar bewust van bent, kun je kleuren gebruiken om in contact te komen met jezelf. Kleuren hebben namelijk een zelfstandige kracht en een energetisch effect op jouw gemoedstoestand. Met de juiste kleur keuze kun je jouw zelfvertrouwen een positieve prikkel geven, je concentratie bevorderen en zelfs stress verminderen.

Zó helpt de kracht van kleur je in je persoonlijke ontwikkeling en spirituele bewustwording

Kleuren spreken tot ons in een taal die wij instinctief begrijpen: de taal van de emotie. Alles wat wij aantrekken of opdoen wekt bij ons en anderen een bepaald gevoel op – afhankelijk van de context. Tijdens het opgroeien raken we dit besef veelal kwijt en laten we onze ware Ik achter. We gaan leven vanuit onze secundaire persoonlijkheid, de delen die beter worden geaccepteerd – althans dat denken we. Bang dat we anders kinderlijk of dom overkomen of dat anderen rare dingen over ons zeggen. We houden onszelf in en zoeken onze toevlucht in niet al te opvallende kleuren. De diepere verbinding met kleur verdwijnt naar de achtergrond en daarmee de kleuren die ons met onszelf – onze kern – verbinden en blij maken. Zonde, want met de juiste kleur keuze kun je jouw zelfvertrouwen een positieve prikkel geven, je concentratie bevorderen en stress verminderen.

De kracht van kleur bekennen

We zijn ons dus niet altijd bewust van de verbluffende kracht van kleur om ons te voeden, te ondersteunen en op te beuren. Maar wanneer je een kleur kiest, kies je zélf wat je op dat moment wezenlijk nodig hebt. Kleuren zijn namelijk een trilling met ieder een eigen frequentie, welke resoneren met ons eigen energieveld. Dit geeft je diepe inzichten in jezelf en brengt de energie in en om het lichaam weer in balans. Zodat je weer in harmonie met jezelf en je omgeving kan leven. Als je begrijpt dat je met elke kleur en elke kleurcombinatie die je kiest een positieve emotionele reactie kunt opwekken, heb je een krachtig middel in handen om kleurenschema’s te maken die je leven in elk opzicht mooier maken. Zo kan kleur de sleutel tot geluk en vreugde zijn.

Hoe werkt dit dan? Primaire, secundaire en tertiaire kleurenschaal

Om te begrijpen hoe dit werkt, is het allereerst belangrijk dat je meer weet over de theorie achter kleuren. Zo zijn er drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. Deze zitten altijd verborgen in de andere – secundaire en tertiaire – kleuren. Secundaire kleuren zijn een combinatie van 2 primaire kleuren. Tertiaire kleuren zijn ook een combinatie van de primaire kleuren met het verschil dat 1 van de primaire kleuren sterker aanwezig is. Zo zie je op de afbeelding hiernaast dat violet uit de kleuren blauw en rood bestaat. Maar voeg je daar extra blauw aan toe, ontstaat koningsblauw. En: groen bestaat uit de kleuren geel en blauw. Maar voeg je daar extra blauw aan toe, ontstaat turquoise etc. Dit kun je ook ontdekken voor de andere kleuren: oranje (secundair) en olijf,  goud, koraal en magenta (tertiair). Dit betekent dat als jij de kleur groen kiest, jij jezelf een groen verhaal vertelt, maar ook een blauw en een geel verhaal. Om je een idee te geven van hoe dit werkt delen we de drie primaire kleuren en hun kracht met je. Ben je ook geïnteresseerd in de andere kleuren, lees dan dit artikel.

Rood

Rood werkt vooral lichamelijk op ons in en veroorzaakt altijd een fysieke reactie. De kleur staat voor mannelijkheid, voor  fysieke energie in de vorm van uithoudingsvermogen, kracht en passie. Prikkels die je kan ervaren bij rood zijn: warmte, energie en opwinding. Maar ook woede, ergernis en uitputting. Welke invloed heeft rood op jou en wat vertelt je dat?

Geel

Geel staat in verband met de emoties en het zenuwstelsel. Zo wordt de aanmaak van het gelukshormoon serotonine gestimuleerd en versnelt je stofwisseling als we haar waarnemen. Veel geel in je leven toevoegen zou je zeggen. Helaas werkt dat averechts. Een teveel aan geel kan namelijk angst, nervositeit en vermoeidheid veroorzaken. Ook schijnen babies in een gele kamer meer te huilen. Denk jij bij geel bijvoorbeeld aan geluk, vrolijkheid en de zon of heb je niet zoveel met geel?

Blauw

Blauw is een kleur die onze psyche altijd raakt. Zo heeft een lichte kleur blauw een kalmerend effect en ervaren we vaak als beschermend. Hoe donkerder en verzadigder het blauw, hoe beter we ons kunnen concentreren maar het kan ook sombere gevoelens veroorzaken. Herken je dit?

Ga spelen met kleur

Bovenstaande kleuren zijn alle drie psychologische grondkleuren. Ze kunnen, zoals je hebt gezien, een voordelige of een nadelige uitwerking hebben op onze emoties, het zenuwstelsel en op mentaal gebied. Hoe donkerder en intenser de kleur, hoe sterker de prikkel zal zijn die je erbij ervaart. Ga daarom eens spelen met kleuren. Trek een kleur aan en voel wat deze kleur met jou doet of voeg een kleur toe in je inrichting of op het werk. Bij welke kleur voel jij je fijn en op je gemak en welke kleur heeft het tegenovergestelde effect? Wat vertelt de kleur jou, wat doet hij met je? Welke kleuren passen bij jou en voelen goed om uit te dragen? Duidelijkheid hierover helpt je om de relatie met jezelf en  met anderen te verbeteren. Als we ons hullen in kleuren die aansluiten bij onze persoonlijkheid, zijn we eerlijk tegenover onszelf. Wie eerlijk is tegen zichzelf, kan een eerlijke en open betrekking aangaan met anderen.

Kleurentherapie en het kleine boek over kleur

Helen Poolman

Zoals je ziet kan je zelfstandig al een heel eind komen in de ontdekkingsreis naar de invloed van kleur op jou als persoon. Maar mocht je het fijn vinden om je hier verder in te verdiepen, lees dan eens Het kleine boek van kleur van Karen Haller. De opdrachten in dit boekje laten je op een leuke manier re-connecten met kleur. Kleur wordt ook al sinds jaar en dag gebruikt door psychologen in verschillende segmenten. Wij hebben goede ervaringen met kleurentherapeute Helen Poolman en raden je haar dan ook graag aan. De vorm van kleurentherapie waar zij mee werkt is gebaseerd op een holistische wijze om lichaam, ziel en geest weer in balans te brengen. Boek je in januari een kleurenconsult bij Helen, krijg je 20% korting.

Hoe gaat een sessie in z’n werk?

De kleurentherapie die Helen hanteert is in de vorm van flessen waar oliën in zitten, gemaakt van levende energie. De oliën bestaan namelijk uit kristallen, bloemen, kruidenextracten en essentiële oliën. Er zijn 117 verschillende flesjes met allemaal verschillende kleurencombinaties. Hieruit kies jij er 4. Het is belangrijk dat je de flesjes op volgorde van keuze neer zet. Er zit een verhaallijn in: elke fles is een (logische) opvolging van de ander. Ieder flesje heeft ook een nummer. Er zit dus numerologie achter de flesjes waarmee gewerkt zal worden. Wanneer de sessie ten einde is, zijn alle flesjes besproken en kan het zomaar zijn dat je een doorbraak hebt ervaren op een voor jou belangrijk aspect van je leven.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Het kleine boekje over kleur – Karen Haller

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.