Lockdown dating: zo vind je als single liefde in tijden van corona

Heart + Soul
conscious daten, single, lockdown, liefde, date
Sven Baas

Sven Baas
02.12.2020

Ben jij single en een voorstander van het anti-swipe beleid? Dan zou het toch zo kunnen zijn dat je in 2020 overstag gegaan bent. Noodgedwongen uiteraard, want een makkelijk jaar was het voor singles allesbehalve. Knipoogjes in de kroeg uitwisselen zat er immers niet in. Wie weet heb je een leuk Tinder, Bumble of Inner Circle avontuur gehad. Maar de kans bestaat ook dat het liefdesswipen je wat somber achter heeft gelaten. Hoe sluit je vrede met je single-status en zorg je voor zuivere verbindingen? Hier volgen 3 tips. 

Lockdown dating: zo vind je als single liefde in tijden van corona

1. Daten met jezelf

Wat als je deze tijd gebruikt om alleen met jezelf te daten? Verken nieuwe hobby’s, werk die lange leesen kijklijst eens af, ga uitgebreid voor jezelf koken én duik lekker met jezelf het bed in. Word je onrustig van zo’n ‘date stop’? Saboteer jezelf dan niet door je er zo snel mogelijk weer op te storten. Het is juist een mooi signaal om te onderzoeken waar die onrust vandaan komt. Wat mis je precies als je niet aan het daten bent of in een relatie zit? En hoe kun je dat aan jezelf geven of bijvoorbeeld van vrienden en familie krijgen? Focus je op jezelf en vertrouw erop dat er vanzelf iemand op je pad komt. Als het dan zover is, kun jij vanuit heelheid een echte verbinding maken zonder gehinderd te worden door allerlei oude gedragspatronen.

2. Laat je eisen los

ChajaPsychologe Chaja Kruijssen ziet vaak dat mensen gedurende hun single jaren, een lange lijst met eisen opstellen waaraan een potentiële partner moet voldoen. Steeds als een date niet werkt, komt er doorgaans weer een punt bij op de lijst. Op dating apps is het des te verleidelijker om alleen naar dit soort oppervlakkige kenmerken te kijken. Chaja: ‘Een lijstje maken van eisen waar een levenspartner aan moet voldoen gebeurt vooral om je hart te beschermen. Jammer genoeg leidt dit alleen meestal niet tot liefde, maar tot een eindeloze reeks aan moedeloos makende dates. Want de punten waar hij/zij aan moet voldoen zijn vaak gerelateerd aan het uiterlijk, de manier van leven en wat hij/zij voor jou moet betekenen. Veel mensen wensen echter dat hun levenspartner ook hun grote liefde is. Een liefdes-levenspartner gaat dus over je hart. Dan is de vraag: wat heb je eraan als je nieuwe date knap is, zich omringt met toffe vrienden en een goede baan heeft? Als hij/zij zijn gezondheid verliest of ontslagen wordt, blijf je dan bij deze persoon?’

Je hart openen

De belangrijkste vraag om aan jezelf te stellen is: wie wil jij naast je hebben staan op de partnerplek om je leven mee te delen? Heb je dan niet veel meer aan een integere, eerlijke, betrouwbare en vooral liefdevolle persoon? De kwaliteiten die essentieel zijn om je veilig bij iemand te voelen en je hart te durven openen, zie je tijdens een eerste ontmoeting aan de buitenkant niet. Waar let je volgens Chaja op bij een eerste date? Of hij/zij een aardige, eerlijke open indruk maakt en of je hem/haar daarom nog een keer wilt ontmoeten. Zo ontdek je langzaam wie hij/zij van binnen is. Je voelt of je hem/haar kan vertrouwen en je hart voor deze persoon kunt openen, zodat er liefde kan gaan stromen tussen jullie. Kijk voor meer info over Chaja en haar werk op onderwegnaarjezelf.nl.

Wat heb jij te bieden?

Kijk ook eens naar wat jij zélf eigenlijk te bieden hebt. Coach Dennis Buist: ‘Als je weet wat je te bieden hebt, kun je kijken of de ander dat ook wilt ontvangen en kan waarderen. Daarnaast voel je je waardevoller en zelfverzekerder tijdens het daten als je weet wat je de ander kunt geven.’

3. Probeer viavia.

Vaak ontstaan de beste matches via leuke vrienden of collega’s. In Amsterdam is er daarom sinds kort viavia, gebaseerd op het veelbelovende ‘viavia circuit’. Deze datingservice neemt de taken van jouw talentvolle favo wing(wo)man over. Hoe fijn is dat?! Geen mindless swipen meer dus. Bij viavia. word je gematcht op basis van een korte maar veelomvattende vragenlijst én een kennismakingstelefoontje, waarin je nog dieper op je voorkeuren in kunt gaan. Vervolgens ontvang je bij een mogelijke match een beschrijving van je potentiële lover. Huh, krijg ik dan van tevoren geen foto te zien? Nee. Bij wederzijdse interesse wordt er een blind date voor je gepland. Iets dat natuurlijk gelijk een band schept met je match. Je gaat allebei door hetzelfde proces: fantaseren, raden en er op vertrouwen dat je sowieso een waardevolle ontmoeting gaat hebben.

conscious daten, single, lockdown, liefde, date

Op ‘the day after‘ krijg je een open tikkie en bepaal jij wat je de match waard vond. Variërend van €10 ‘als dank voor de moeite’ tot €50 bij ‘future husband/wifey material‘. Het fijne van viavia. is de persoonlijke benadering die het daten gelijk minder oppervlakkig maakt. Met code viaHolistik schrijf jij je nu t/m 31 december gratis in door hen via @viavia.dating een ‘direct message’ te sturen. De code mag uiteraard ook gedeeld worden met je leuke vrijgezelle vrienden. Hierbij alvast een aantal winterproof date-tips anno 2020 van het viavia-team:

 • Een wandeling langs de grachten met koffie óf glühwein;
 • Een spelletjesmarathon (Beverbende, Yathzee, Skipbo, etc.);
 • Op een mooie winterdag: een park-picknick mét dekentje;
 • Samen sporten: wielrennen, skeeleren, you name it;
 • Een wijnproeverij aan huis;
 • Een potje poolen (dat kan nog wel!);
 • De Amsterdamse Waterleidingduinen ontdekken;
 • Huur een bootje en verken Amsterdam vanaf het water;
 • Samen kokkerellen.

Bonustip: creëer een eerlijk profiel

Als je op zoek bent naar een date via een app of datingsite, maak je je profiel wellicht met het doel om zo veel mogelijk matches te krijgen. Aan de ene kant is dat natuurlijk leuk, veel matches. Maar als je écht op zoek bent naar een levenspartner, wil je vooral eerlijk over jezelf zijn. Deel daarom ook je wat minder leuke kanten, wat kwetsbaarheden, gekke trekjes en hobby’s die je hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor tijdens een eerste date. Wat maakt jou eigen? De personen die voor je kiezen, kiezen dan écht voor jou. Hoe meer je van jezelf laat zien, hoe meer je jezelf kunt zijn tijdens het daten. Dat geeft rust en vertrouwen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.