Met deze darmreinigingskuur verlos jij je lijf van ziekmakers

Body
darmreinigingskuur
karlijn visser

Karlijn Visser
20.09.2019

Aan de binnenkant van je darmen groeit een slijmlaag met bacteriën die je ziek kunnen maken. We hebben het dan over de biofilm. Vergelijk dit met het slijmerige laagje dat ontstaat aan de binnenkant van een vaas met (oude) bloemen. Biofilms komen ook op andere plekken in je lichaam voor. Denk aan tandplak bijvoorbeeld. Maar alleen de biofilm in je darmen bevat naast bacteriën ook schimmels en virussen die ontstekingsreacties kunnen opwekken. Een ander gevaar van deze ongewenste indringers is dat jij je voedingsstoffen minder goed (of niet) opneemt. Geen gek idee dus om af en toe wat extra aandacht aan de gezondheid van je darmen te besteden. Want wist je dat klachten als verteringsproblemen, voedingstekorten, vermoeidheid, verlaagde weerstand en verschillende huidproblemen allemaal kunnen samenhangen met jouw biofilm? Een darmreinigingskuur die de biofilm losweekt en helpt afvoeren kan helpen. Ik testte ‘m al voor je uit.

Met deze darmreinigingskuur verlos jij je lijf van ziekmakers

De ziekmakende bacteriën in je darmen creëren de biofilm met lichaamseigen materiaal, wat het voor je lijf lastig maakt om deze zelfstandig aan te pakken. Klachten die kunnen ontstaan vanuit je biofilm zijn: verteringsproblemen, voedingstekorten, vermoeidheid, verlaagde weerstand en verschillende huidproblemen. Maar zelfs depressie en angst kunnen (deels) ontstaan door problemen in je darmen – ze worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Vooral wanneer je langdurig fysieke of mentale klachten ervaart die je niet goed kunt plaatsen, is het een idee om met behulp van een darmreiningskuur de biofilm te verwijderen. Uiteraard is dit slechts een puzzelstukje van het hele verhaal, maar het proberen absoluut waard.

Werking okra poeder op je biofilm

De darmreinigingskuur van Morgen heeft als hoofdingrediënten Okra-poeder en de gefermenteerde vezel van de bast van de oliepalmboom*. De biofilm wordt dankzij de kuur als volgt verwijderd:

 • De gefermenteerde vezel van de oliepalmboom dringt door in de stevige structuren van de biofilm.
 • Bij het doordringen wordt het Okra-poeder afgegeven in de biofilm.
 • Dit poeder neemt honderd keer zijn gewicht in water op waardoor de biofilm gaat opzwellen.
 • Door dit opzwellen wordt de biofilm bevochtig en ontzettende zwaar.
 • Door het opzetten en het extra gewicht raakt de biofilm los van je darmwand.
 • De biofilm glibbert vervolgens naar buiten, net als normale ontlasting.

*De vezel van de oliepalmboom die in deze darmreinigingskuur is gebruikt, wordt gemaakt van bomen die zijn geruimd. Dus voor de kuur worden niet speciaal bomen geplant, natuur kapotgemaakt of wildleven weggestuurd. Deze bomen zijn gestorven en normaal gesproken zou men ze in Azië verbranden. Echter is het tegenwoordig verboden omdat de bomen te verbranden vanwege de enorme smog. De darmreinigingskuur is dus een van de voorbeelden van het verantwoord verwerken van de dode bomen en gaat juist milieuvervuiling tegen.

Test: 3 dagen darmreinigingskuur

morgen is nu, darmreinigingskuur, detoxZelf ben ik ook 3 dagen aan de slag gegaan met de darmreinigingskuur van Morgen is nu.  Mijn nieuwsgierigheid naar die dikke, opgezette glibberige biofilm won het van de moeite die het me kostte om vast voedsel te laten staan. De 3 maaltijdshakes smaken neutraal. Mijn advies: wacht vooral niet te lang met het opdrinken ervan zodra je het zakje gemixt hebt met water. Anders zetten de Okra vezels op en wordt je shake zo dik dat je deze moet uitlepelen. Tussendoor dronk ik de ‘snack shakes’, voornamelijk op basis van groenpoeder en iets zoeter van smaak dan de maaltijd shakes. Wat mij hielp om de kuur vol te houden waren (groente) sapjes die ik erbij dronk om zo toch nog wat extra calorieën binnen te krijgen. Overweeg je om ook een darmkuur in te plannen? Doe dit dan op een moment waarop je niet al teveel van jezelf hoeft te vragen. Een paar dagen vrij ervoor nemen is ideaal, al begrijp ik dat dat niet altijd haalbaar is. Ik kwam er achter dat het eigenlijk teveel was om de kuur te combineren met mijn werk. Ook sociale verplichtingen zijn geen handig iets tijdens de kuur. Plannen is daarom key. Maak er het liefst een mini selfcare retreat van. Vasten en je darmen ondertussen reinigen halen ook emoties omhoog. Wees daarom extra lief voor jezelf. Na die 3 dagen kwam mijn biofilm er stapsgewijs uit. De dagen daarna ben ik langzaam gaan aansterken met voeding en ik voelde me schoner dan ooit van binnen. In het e-book van Morgen is nu dat bij de darmreinigingskuur hoort, vind je nog meer tips om je darmen gezond te houden na de kuur. Ook staat er van alles in over hoe je de kuur zo relaxed en effectief mogelijk doorkomt.

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Darmreinigingskuur: zo werkt het

darmreinigingskuur, morgen is nu, gezondheid, darmen, biofilmGedurende de kuur, die 3, 6 of 12 dagen duurt, drink je 7 shakes per dag. Het is niet de bedoeling om vast voedsel tot je te nemen. Je darmen hebben volledige rust nodig, willen de shakes goed hun werk kunnen doen. De shakes kun je zelf op smaak brengen met specerijen, plantaardige melk, fruit- of groentensap. Gelukkig bevatten de shakes overigens alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Hoef je je dus geen zorgen te maken of je wel voldoende vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt. Omdat je darmen even niets hoeven te verteren kunnen ze optimaal gereinigd worden. Het is daarom belangrijk dat je 2 dagen vóór de kuur begint je vaste voeding afbouwt. Na de kuur bouw je dit ook langzaam weer op. Skip kort voor, tijdens, en na de kuur alle alcohol, cafeïne en suikers uit je leven. Water is je beste vriend in de periode waarin jij hebt besloten dat de gezondheid jouw darmen centraal staat. Je wilt voorkomen dat je lijf overbelast raakt of een shock als tegenreactie geeft. Door bovenstaande serieus te nemen, ben je goed voorbereid op het kunnen afvoeren van de gifstoffen die vrijkomen met het losweken van de biofilm. Na de kuur is het raadzaam om je darmflora weer rustig op te bouwen met superbiotica, enzymen en repaira (met o.a. goede bacteriën en aloe vera).

Gezonde slijmlaag in je darmen

Je darmen zijn overigens ook bedenkt met een gezonde slijmlaag, de glycocalix. Deze beschermt de epitheelcellen* die in de darmwand zitten. Wanneer deze epitheelcellen niet worden beschermd, zou voedsel de cellen kunnen irriteren. Het is dus zaak dat deze gezonde slijmlaag met een darmreinigingskuur niet wordt aangetast of verwijderd. Daar hoef je je gelukkig bij de kuur van Morgen is nu geen zorgen om te maken: die bevat geen chemische, slijmoplossende middelen. Lees hier meer over je biofilm.

En hoe verder na de darmreinigingskuur?

Na de kuur is het natuurlijk belangrijk dat je probeert te voorkomen dat zich nieuwe ziekmakende bacteriën gaan nestelen in jouw darmen. Vermijd toegevoegde suikers zo veel mogelijk, eet gefermenteerde producten, eet veel kruiden en specerijen en vermijd stress.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

*Een epitheelcel of cellula epithelialis is een cel in het epitheel (dekweefsel), het weefsel dat organen en andere weefsels bedekt. De opperhuid is een deel van het epitheel, maar ook inwendige organen als luchtwegen en darmen worden bekleed door epitheelcellen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Morgenisnu.nl. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.