Dark Room retreat: wat vindt de psycholoog?

Heart + Soul
Dark Room retreat: wat vindt de psycholoog?
karlijn visser

Karlijn Visser
24.08.2016

Fotografe Chantal Spieard onderging onlangs een Dark Room Retreat en verbleef 3 dagen in een stikdonkere kamer. Haar ervaring maakte ons zó nieuwsgierig dat we – voordat we zelf zo’n donkere kamer in duiken – te rade gaan bij psycholoog Suze Retera. Aan haar de vraag: Wat doet een hermetisch afgesloten ruimte met je psyche? 

Dark Room Retreat: wat vindt de psycholoog?

Het is nogal wat: drie aaneengesloten dagen bivakkeren in een ruimte die is afgesloten van licht en geluid. ‘Wij zijn gewend aan veel impulsen. Onze zintuigen helpen ons deze prikkels te interpreteren en zo zin te geven aan de omgeving. Maar onze zintuigen kunnen ons óók afleiden van de innerlijke wereld: onze emoties, gedachten en herinneringen. De constante stroom aan informatie die onze zintuigen in de moderne wereld moeten verwerken, maakt dat onze hersenen en zenuwstelsel bijna altijd actief zijn. Daarnaast zorgt onze focus op de vijf zintuigen ervoor dat we ons vaak minder bewust zijn van subtielere vormen van waarneming,’ zo vertelt Suze.

Externe impulsen

Op het moment dat we ons afsluiten van alle externe impulsen, worden andere delen in onze hersenen geactiveerd. Denk aan de hippocampus. Dit is een deel van je hersenen dat een belangrijke rol speelt in je dag- en nachtritme en er voor zorgt dat er melatonine en serotonine worden aangemaakt. Deze stofjes zorgen er mede voor dat je zenuwstelsel tot rust komt én je op een subtieler niveau waar kunt nemen. Zodra je wordt afgesloten van prikkels, verschuift je aandacht van de buiten- naar de binnenwereld’.

Hallucinaties

‘Hoe je dit ervaart en wat het resultaat is, hangt van vele factoren af. Denk bijvoorbeeld aan je geestelijke gesteldheid. Maar ook de begeleiding tijdens de retreat is van invloed. In eerste instantie kunnen er hallucinaties optreden. Ook kan het gebeuren dat angsten of andere sterke emoties zich manifesteren en de hersenen juist actiever worden. Het kan wel een aantal dagen duren voordat het systeem meer in balans komt. De innerlijke rust, een geluksgevoel en een groter (zelf)bewustzijn kunnen dus een tijdje op zich laten wachten,’ aldus Suze.

Kijk uit met depressie

Volgens Suze is een Dark Room Retreat een gevorderde vorm van mindfulness training of meditatie. ‘Ik zou het dan ook absoluut niet aanraden aan mensen die nog onervaren zijn op dat gebied. Dan zijn er andere methodes die je beter eerst kunt beoefenen. Daarnaast is het niet verstandig mensen met depressie en psychische aandoeningen (met irrationele angsten en hallucinaties als onderdeel van het ziektebeeld) toe te laten tot een hermetisch afgesloten kamer’.

Darkness Retreat proberen?

Voor iedereen die aan een Dark Room Retreat deelneemt is het volgens Suze van groot belang dat er een kundige begeleider aanwezig is die je het gevoel geeft dat je veilig bent. In goede handen ben je bij Bakthi van de Bodhitree waar ook Chantal haar retreat gedaan heeft. Kijk voor meer informatie op: www.thebodhitree.be

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link