Dark Room retreat: zó voelen 3 dagen in stikdonkere kamer

Heart + Soul
dark room retreat
karlijn visser

Karlijn Visser
24.08.2016

Drie dagen doorbrengen in een hermetisch afgesloten ruimte. Zonder prikkels van buitenaf. Dat is pas echt dating in the dark. Maar dan met jezelf. Fotografe Chantal Spieard ging de uitdaging aan.

Dark Room retreat: zo voelen 3 dagen in een pikdonkere kamer

Wat is een Dark Room Retreat?
‘Drie dagen in een pikdonkere kamer zitten. Zonder prikkels van buitenaf. De ramen waren geïsoleerd tegen geluid en licht. Ik ging voetje voor voetje naar de wc om me niet te bezeren. Drie keer per dag kreeg ik een lichte veganistische maaltijd, geserveerd via een dubbelzijdig doorgeefluik. Dit om te voorkomen dat er licht naar binnen kon schijnen. Het kleinste lichtstraaltje zou het proces namelijk al verstoren. Dan gaat de focus van je mind naar het licht. En je mind mag juist geen enkele referentie meer hebben met tijd en ruimte. Na een paar etmalen wist ik niet meer of ik mijn ontbijt of avondeten aan het verteren was’.

Chantal Spieard

Waarom wilde je drie dagen in complete duisternis doorbrengen?
‘Monniken proberen in stilte en totale afsluiting hun weg naar verlichting te vinden. Vroeger zochten ze een donkere grot op om daar een proces met zichzelf aan te gaan door meditatie. Juist in de duisternis komen interne processen aan het licht, en ben je in staat ze recht in de ogen te kijken. Ik sta open voor nieuwe uitdagingen die op mijn spirituele pad komen. Mijn vriend had vaker een Darkness retreat gedaan en heeft het aan mij geïntroduceerd’.

Hoe ging het retreat in z’n werk?
‘Donderdagavond gingen we naakt de kamer binnen waar het 24 graden celsius was. Lekker broeierig. Het enige dat ik bij me had waren een tandenborstel, tandpasta en een omslagdoek. En stiekem wat hydraterende crème om ruzie met mijn schoonheidsspecialist te voorkomen. Vanaf het moment dat de deur dicht viel, ging de noble silence in. Drie dagen lang niet praten, vrijen of kijken naar elkaar om beide de ruimte te krijgen voor je eigen interne proces.’

Verveelde je je niet?
‘Ja, op een gegeven moment wel. Toen merkte ik hoeveel afleiding onze telefoons bijvoorbeeld geven in het dagelijks leven. Ik ging visualiseren, slapen en mediteren met mijn ogen open, want of ze nou open waren of dicht, ik zag toch geen bal. Je hoort overigens werkelijk elk zuchtje van elkaar. Dat geeft verdieping aan de relatie. De verdieping kwam tot stand doordat we heel goed samen in stilte konden zijn, ieder midden in een eigen proces en zo dichtbij elkaar. Dat is pas intiem. Ik moet toegeven, mijn obstipatie kwam ineens heel erg van pas haha. Soms wilde ik iets delen met mijn vriend maar dat is slechts een impuls die weer voorbij gaat. De stilte mocht absoluut niet verbroken worden. Zondagavond bracht Bhakti, de dame die het retreat begeleidde, een klein beetje licht de kamer in om ons langzaam te laten wennen’.

Kwamen er een veel emoties naar boven?
‘Aan het eind van het retreat werd ik overvallen door een enorme huilbui. Het was een confrontatie met een hoofdstuk uit mijn jeugd. Toen ik 13 was, verloor ik mijn moeder. Het klinkt tegennatuurlijk, maar ik was blij dat mijn vriend me in deze emoties liet zijn zonder me te troosten. Het is juist de bedoeling dat ik er zelf doorheen ga en mijn verdriet laat oplossen. Troosten is enkel afleiding en brengt je van het hart naar het hoofd. Dat is zonde. Ik zie tranen als helend water voor de ziel, een grote schoonmaak zeg maar. Zodra je gaat troosten stopt dit en plak je een pleister op een niet schone wond. Het pus moet er eerst uit. Na de huilbui voelde ik me sterker dan ooit.’

Wie adviseer je de donkere kamer te betreden?
‘Zelf ben ik al 12 jaar bezig met mediatie en ik weet hoe het is om langer stil te zitten. Daar raak ik niet meer van in paniek. De duisternis heeft mij continu bewust gemaakt van het nu. De meeste tijd ben ik druk geweest met het scannen van mijn lichaam en geest. Bepaalde staten van zijn vergen veel toewijding, concentratie en oefening. Soms duurt het zelfs jaren. Vandaar dat ik denk dat het niet verstandig is iemand op Dark Room Retreat te sturen zonder enige ervaring in meditatie om doordraaien te voorkomen.’

Hier lees je een interview met psycholoog Suze Retera, die inzicht geeft in wat er met je geest gebeurt in een hermetisch afgesloten ruimte.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link