Dit is waarom een gebroken hart minstens zo waardevol is als de verliefde variant

by Karlijn Visser 12.02.2018

Marion Pauw en Susan Smit zijn beiden hartzeeroverlevenden. Als schrijver zijn ze gewend om thema’s tot op de bodem uit te pluizen. Toen hun eigen relatie’s op de klippen liepen, doken ze in het thema liefdesverdriet. Samen schreven ze hét handboek voor liefdesverdriet: Hotel Hartzeer. Een bundeling van eigen ervaringen, wijze raad, onverwachte inzichten en advies van deskundigen. Speciaal voor ‘Dag van het Gebroken Hart’ deelt Marion een aantal voordelen van liefdesverdriet. 

Dit is waarom een gebroken hart minstens zo waardevol is als de verliefde variant

Marion: Krijg jij al buikpijn bij het idee dat het morgen Valentijnsdag is? Als je liefdesverdriet hebt, prikken al die rode rozen, hartjesballonnen en #lovemyman lekker in op het gevoel dat je eenzaam en onbemind bent. Speciaal voor alle mensen die het zwaar krijgen met Valentijnsdag, is er de Dag van het Gebroken Hart in het leven geroepen. En het klinkt heel gek, maar dat gebroken hart mag ook best gevierd worden. Want al is het verre van leuk, het gebroken hart heeft een aantal prachtige kwaliteiten. Laat al die verliefden maar hysterisch doen. Jouw gebroken hart is minstens zo waardevol. En dit is waarom:

1. Open hart

Een gebroken hart is een open hart. Waar je eerder veelal in je hoofd leefde met het hart op een kier, staat je hart nu wagenwijd open. Dat maakt je gevoelig en kwetsbaar. En dat is prachtig. Je hóórt opeens de muziek, je kunt ontroerd worden van de kleinste dingen en je bent in staat om een diepe verbinding te maken met je dierbaren. Je wordt geraakt door al het mooie en moeilijke wat het leven te bieden heeft. Dit is je natuurlijke staat van zijn.

2. De bullshitfilter

Als alles gewoon goed gaat, kun je grappig genoeg niet altijd even goed bij je eigen diepere laag komen. Je bent gewoon lekker bezig, je voelt je prima. De waarheid zit onder dagelijkse beslommeringen verborgen. Als je verdriet hebt, word je helemaal op jezelf teruggeworpen. Je hebt de energie er niet voor om je aan te passen aan anderen, je druk te maken om futiliteiten of dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Diep verdriet heeft een reinigende werking. Je voelt precies aan hoe iets zit. Vriendschappen die scheef zitten zullen het niet overleven, in je werk en ambities zullen dingen verschuiven, je voelt feilloos aan wat klopt en wat niet. De kloof tussen wie je dacht te moeten zijn en wie je bent valt weg. Dat kan een enorme bevrijding zijn.

3. Oude pijn komt naar boven

Bij liefdesverdriet komt er in de slipstream van het verdriet gegarandeerd oude pijn naar boven. Zie het als een verbouwing. Een muurtje wordt omver getrokken en je stuit op een lekkage. De kozijnen blijken niet alleen een likje verf nodig te hebben, maar blijken totaal verrot. Grote vragen dienen zich aan. Wie ben ik? Wat doe ik met mijn leven? Waarom houden mijn relaties geen stand? Niets lijkt meer vanzelfsprekend. Alles is aan het wankelen geslagen. Dit is allemaal heel, heel heftig, maar tegelijkertijd niets minder dan fantastisch. Alles ligt immers voor het grijpen: onbewuste trauma’s gebroken dromen, beperkende patronen, vergeten verlangens. Alle dekens die eroverheen lagen, zijn eraf getrokken door de liefdesbreuk. Wat zich nu aandient is veel belangrijker dan de relatie de voorbij is en al helemaal belangrijker dan je ex. Dit is voor jou de ultieme kans om met jezelf aan de slag te gaan. En daar ga je de rest van je leven nog plezier van hebben.

4. Je authentieke zelf

In iedere relatie, hoe goed die ook is, pas je je een beetje aan. Wat in goede aarde valt cultiveer je, en wat afkeuring oplevert, moffel je weg. Dit gaat sluipend. Je doet dit omdat je van de ander houdt en ook een beetje omdat je je bemind en gewaardeerd wil voelen. Daarnaast kun je iedere relatie zien als een micro-cultuur. Die bestaat uit zaterdagrituelen, wat je in de koelkast hebt staan tot een vast grappenarsenaal. Als je weer alleen bent, is er ineens weer die ruimte. Je kunt je armen naar alle kanten uitstrekken en je kleuren laten zien. Die overdreven zullen zijn in de ogen van de een en feestelijk in de ogen van de ander. Het doet er niet toe. Dit ben jij. Ongetemd.

hotel hartzeer, marion pauw, suzan smitWe begrijpen heus wel dat je het liefste zou willen dat er een magische formule was waardoor je liefdesverdriet in één klap voorbij was. Helaas is die er niet. Je zult door alle fases heen moeten, inclusief alle emoties en wanhopige gedachten. Wat enorm helpt is vertrouwen hebben in het proces. Dit lijkt een periode van verlies, maar je kunt juist heel veel (terug)vinden!

In het boek Hotel Hartzeer delen schrijfsters en vriendinnen Susan Smit en Marion Pauw hun eigen ervaringen, praten ze met experts als Margriet Sitskoorn, Roos Vonk en Connie Palmen, en geven ze praktisch advies om liefdesverdrietigen door de dagen heen te loodsen. Verkrijgbaar vanaf €12,50 via Bol.com. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Yvette Kulkens Photography

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN