Nieuw! Online cursus filosofie in vogelvlucht door Lammert Kamphuis (mét Holistik korting)

Heart + Soul
Cursus filosofie
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
24.10.2022

Wat is rechtvaardigheid? Hoe kan ik weten of iets waar is of niet? Hoe leef ik een goed leven? Filosofen denken al eeuwen na over de grote vragen van het bestaan. Met hun ideeën leerden ze de wereld niet alleen beter te begrijpen, maar vormden ze haar ook. Laat je 10 avonden lang meevoeren met het gedachtegoed van de grote filosofen, zoals Plato, Aristoteles, Kant, Descartes en Marx tijdens de online cursus ‘Filosofie in Vogelvlucht’ van The School Of life. Deze cursus – die start op 28 november – volgen met Holistik korting? Onderaan dit artikel vind je een kortingscode!

Nieuw! Online cursus filosofie van filosoof Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

De colleges worden gegeven door Lammert Kamphuis. Hij is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Zijn missie is zoveel mogelijk mensen laten ervaren hoe filosofie kan helpen in het dagelijkse leven. In 2018 verscheen zijn boek ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ en onlangs verscheen ‘Op weg naar vrijheid; Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis‘. Tijdens de cursus leert Lammert je betere vragen te stellen, grondiger te denken en erachter te komen op welke ideeën onze wereld is gebouwd. Je ontwikkelt een filosofische manier van analyseren en denken die je de rest van je leven bij blijft.

Inhoud

Is je interesse gewekt? Hieronder lees je per college wat je te wachten staat.

College 1
In het eerste college wordt het mythische wereldbeeld behandeld, de opkomst van de eerste filosofen (natuurfilosofen) en de eerste twee van de grote drie van de Klassieke Oudheid: Socrates en Plato.

College 2
In het tweede college staan de cynici, Aristoteles en het begin van de Hellenistische filosofie centraal. Het karakter van filosofische scholen wordt besproken en je komt erachter hoe de ideeën van de sceptici je rustig kunnen maken.

College 3
Het derde college gaat over de stoïcijnen en epicuristen. Ook sta je stil bij de rol van de filosofie in de Middeleeuwen en komen enkele bekende filosofen uit de die tijd voorbij, zoals Augustinus.

College 4
In het vierde college worden de renaissance en het humanisme behandeld. Je ziet de gevolgen van de verschuiving van een theocentrisch wereldbeeld naar een antropocentrisch wereldbeeld. Filosofen die besproken worden zijn bijvoorbeeld Descartes en Spinoza.

College 5
Het vijfde college gaat over het sociaal-contract-denken van Thomas Hobbes en John Locke, en hoe deze ideeën nog steeds terug te vinden zijn in publieke debatten. Ook leer je over de Franse verlichting, o.a. Voltaire en de gelijktijdige opkomst van de romantiek aan de hand van Rousseau.

College 6
In dit college wordt voortgeborduurd op de spanning tussen verlichting en romantiek. De verlichtingsfilosoof Immanuel Kant komt uitgebreid aan de orde, waaronder zijn opvattingen over kunst en ethiek.

College 7
In dit college sta je stil bij de Duitse wilsfilosofen uit de negentiende eeuw: Nietzsche en Schopenhauer. In het tweede deel van dit college is er aandacht voor de verschillen tussen het idealisme en materialisme, tussen Hegel en Marx.

College 8
Tijdens dit college leer je over het existentialisme. Filosofen die besproken worden zijn Kierkegaard, De Beauvoir, Sartre en Camus.

College 9
In dit college worden andere opvallende ontwikkelingen in de filosofie van de twintigste eeuw besproken. De opkomst van het fenomenologische denken aan de hand van Heidegger, het politieke denken van Arendt, ‘the linguistic turn’ aan de hand van Wittgenstein en Searle, en ten slotte het structuralisme aan de hand van Foucault.

College 10
Het laatste college draait om  hedendaagse denkers zoals Žižek, Taylor en Nussbaum

Praktische informatie

Op 28 november 2022 gaat de cursus van start. Je volgt 10 weken lang iedere maandag van 20:00 tot 21:30 uur een college via Zoom en krijgt een kleine huiswerkopdracht mee. De colleges zijn interactief: er is ruimte om vragen te stellen aan de docenten en af en toe krijg je een vraag terug. Je hoeft geen camera aan te hebben staan om mee te kunnen doen. Voorafgaand aan het eerste college ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen. Alle colleges kunnen tot vier weken na het laatste college bekeken worden. Op 26 december en 2 januari zijn er geen colleges. Er is geen voorkennis vereist om mee te kunnen doen met de cursus.

Holistik korting 

Sta je te popelen om op een filosofische manier te leren analyseren en denken? Meld je dan aan voor de introductiecursus filosofie. Dat kan vanaf nu met Holistik korting; je betaalt dan €175 in plaats van €199. Gebruik bij het boeken de kortingscode holistik_filosofie. Boeken kan via deze link.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.