Continuum: over de helende vloeistoffen in je lichaam die door (bijna) buitenaardse klanken gaan stromen

Body
volker, continuum, Emilie Conrad
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
25.05.2018

Toen ik laatst bij Volker de Maori Healing onderging maakte hij allerlei aparte geluiden. Gelukkig vind ik niet snel iets gek of raar, maar nieuwsgierig naar wat hij precies deed was ik wel. Wat bleek? Volker produceerde Continuum klanken: geluiden en trillingen die de vloeistoffen in het lichaam aanzetten tot helende bewegingen van binnenuit. De filosofie achter Continuum vertelt dat wij miljoenen jaren geleden uit het water aan land zijn gekomen. Precies zo vormt zich elke keer weer de embryo in de baarmoeder. Volker vertelt je er graag nog veel meer over. Voordat je verder leest: deze video liet mijn mond openvallen en geeft meteen een duidelijk beeld van wat Continuum is en doet:

Continuum: over de helende vloeistoffen in het lichaam die door (bijna) buitenaardse klanken gaan stromen

Maori healing, bodywork, Volker MoritzContinuum gaat over de bewegingen van de vloeistoffen in het lichaam. De mens bestaat voor 70-80% uit water. Water beweegt altijd in spiralen en golven om zich vitaal te houden. Water is een informatiedrager: het neemt alles op uit haar omgeving en verandert deze op moleculair niveau. Enerzijds is Continuum een methode. We maken specifieke klanken, exploreren de werking van bijzondere ademhalingstechnieken en spelen met bewegingen. Soms zijn het bewegingen die we doen en soms zijn het de bewegingen die van binnenuit willen ontstaan, waardoor het lichaam meer in balans komt. Dit kun je doen als preventie om soepel en fit te blijven, maar ook als geneeswijze om het zelf genezend vermogen van het lichaam te versterken. Tegelijkertijd is Continuum een filosofie over het ontstaan van ons allemaal, aangezien al het leven in water ontstaat. Net zoals wij miljoenen jaren geleden uit het water aan land kwamen, zo vormt zich elke keer weer de embryo in de baarmoeder. Het principe is hetzelfde.

Wat betekent Continuum?

volker, continuum, Emilie ConradVolker: Continuum is ontwikkeld door Emilie Conrad, een danseres, die voelde hoe de traumatische ervaringen van haar jeugd in haar lichaam vast bleef zitten. Ze kon wel mooi als danseres bewegen, maar de horror, schrik en angst van vroeger bleef in haar systeem zitten. Ze onderzocht op Haïti oervormen van dans waar de slangenkracht in rituelen wakker werd gemaakt. Mensen belichaamden de verbinding tussen aarde en kosmos, en kregen op die manier informatie en antwoorden, of ze ontwikkelden geneeskrachten. Vervolgens deed Emilie succesvol onderzoek aan de Universiteit van Los Angeles naar genezende beweging bij mensen met verlammingsverschijnselen. Ze had een revolutionaire manier van denken: “Ik wil beweging studeren, dus werk ik met mensen die niet kunnen bewegen”. Zo kwam ze erachter dat de mens voor bijna 80% uit vloeibare sappen en weefsels bestaat. Omdat we altijd in beweging zijn ontstond de naam The Continuum Movement: het gehele universum is constant in trilling en resoneert met de stroom van onze cellen. Zie het als een grote symfonie, waar alles met elkaar verbonden is, samen resoneert en op elkaar inwerkt.

Waarom is beweging in het lichaam zo belangrijk?

Volker: Beweging is wat wij zijn en is iets fundamenteels van het bestaan als “waterwezens die zich op het land bewegen”. Er is een voortdurende communicatie tussen de cellen in ons lichaam, tussen mensen onderling, tussen mensen en de aarde en ook in resonantie met de kosmos. Of we ons hiervan bewust zijn of niet, het gebeurt gewoon. Dat is de symfonie. Als je Continuum beoefent ontdek je bewegingen die totaal nieuw zijn en die je normaal gesproken niet uitvoert. Misschien omdat je ze als volwassene niet meer hoort te doen. Of omdat we door stress of meer functionele bewegingen dit soort voedende bewegingen geen kans geven. Vaak zijn de Continuum bewegingen langzaam en gedragen door de grond. Alsof je door het water om je heen gedragen wordt. Door de vertraagde bewegingen die van binnenuit worden ingezet komt bijvoorbeeld het lymfesysteem weer tot stromen. Het lichaam wordt gereinigd. Soms gebruiken we snellere en meer actieve beweging om spieren te versterken. Die versie noemen we ‘Jungle Gym’ de fitness variant van Continuum. Beweging, mits ze bewust en in verbinding gebeurt, stimuleert de stamcellen in ons brein. Hierdoor worden al van kleins af aan de neuronale paden en daarmee de hersenen ontwikkeld. Op die manier wordt ook ons denken en hoe we de wereld ervaren beïnvloed. We komen daarmee op het gebied van de neuroplasticiteit, maar op een heel concrete manier. Leven we in angst, of leven we in verbinding?

Waarom is Continuum in Nederland nog onbekend?

Volker: Ik ben inderdaad de enige Continuum-leraar in Nederland. Wereldwijd zijn er maar 82 en in Europa slechts 12. Ik had het geluk om met Emilie Conrad samen te kunnen werken en van haar te leren. Ze is 4 jaar geleden net voor haar 80e verjaardag overleden. Emilie was zeer beschermend als het gaat over het aanspreken en in beweging brengen van je eigen vloeistoffen. Het is relatief simpel om te leren en ervaren, maar heel specifiek in de overdracht. De manier hoe je de klanken maakt, welke klanken geschikt zijn voor welke situaties en hoe je de materie als leeraar overbrengt is niet zo eenvoudig. Het zou mooi zijn als Continuum meer bekendheid gaat krijgen in de toekomst.

Is er een Continuum klank om thuis zelf vast mee te oefenen en ervaren?

Volker: Wat je kunt doen is een simpele ‘hmmm-klank’ maken. Voel voordat je het doet hoe jij je voelt op alle niveaus. Dan maak je drie keer die klank op een uitademhaling. Voel ook met je handen hoe je schedel trilt als je de klank maakt. Kun je je al een beetje voorstellen wat deze klank met al die vloeistoffen in je lijf doet, als het al de botten zo sterk in beweging zet? Daarna voel je na: wat is effect is van de klank, waar ontstaat beweging, welke verandering neem je waar? Sommige klanken doen je denken dat je midden in een bijenzwerm zit, op een didgeridoo aan het spelen bent of dat je met walvissen communiceert diep in de oceaan. Als je ze in een groep beoefend werkt dit enorm versterkend. Er ontstaan tussentonen, boventonen en heel bijzondere frequenties. Zelf ben ik op plekken terecht gekomen die ik alleen kende uit diepe meditaties. Maar door de Continuum klanken belandde ik daar direct. En dat was pas het begin! De diepte van ontspanning, inzicht en verbondenheid die mogelijk is had ik nooit voor mogelijk gehouden.

Waar kun je meer leren over Continuum en er verdieping aan geven?

Volker: Het beste kun je Continuum leren in een workshop, waar je de klanken kunt ervaren en echt de diepte in kunt duiken. De volgende workshop in Amsterdam van 8 tot 10 juni gaat specifiek over stenen en botten: beiden materie die we normaal gesproken voor vrij vast en niet vloeibaar aannemen. Maar wist je dat botten net als een spons zijn opgebouwd, en tot 10-20 % water bevatten? Ook worden er continu bloedcellen in het beenmerg – de kern van de botten-  aangemaakt en het immuunsysteem vindt hier haar oorsprong. In veel oude culturen zijn de botten ook drager van informatie van onze voorouders. Dit is zelfs door de wetenschap aangetoond. In Continuum gaan we nog een stap verder: de botten zijn jouw antenne waarmee je bio-kosmische-informatie kunt ontvangen én opslaan. Daardoor zijn ze net als stenen, een bibliotheek van alles wat er ooit is geweest. Wat hebben jouw botten jou te vertellen? De workshop is open voor iedereen, ongeacht je achtergrond, gezondheidstoestand of vermogen om te bewegen. Kosten €300. Kijk voor meer informatie op volkermoritz.com of mail hem met een vraag of voor een persoonlijk consult: vw.moritz@gmail.com

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.