BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Leven met meer compassie in 2021? Dít onderwerp vraagt om jouw aandacht + 20 kijk-, luister- en leestips

Heart + Soul
leven meer compassie 2021 tips

Nathalie Meertens
23.12.2020

Waarschijnlijk staat compassie hoog op je lijstje van kernwaarden waar jij voor staat. Je geeft om het welzijn van de planeet, van je lijf & geest én van de mensen om je heen. Toch bestaat de kans dat er een cruciaal puzzelstukje ontbreekt in jouw gereedschapskist voor compassievol leven. Niets om je voor te schamen, wél iets om in 2021 verandering in te brengen. Dit is hoe je dat doet…

Leven met meer compassie in 2021? Dít onderwerp vraagt om jouw aandacht + 20 kijk-, luister- en leestips

Nathalie: ‘Het puzzelstukje waar ik het over heb is anti-racisme. Als je nu de neiging voelt om weg te klikken, wacht dan nog heel even. I don’t blame you. Het onderwerp racisme kan best intimiderend zijn. Maar leven met compassie betekent om iedereen geven. Niet alleen mensen die eruit zien zoals jij (als je wit bent), en die je al je hele leven vertegenwoordigd ziet in de media. Leven met compassie betekent ook toegeven dat je nog dingen te leren hebt, dat het beter kan, dat je bereid bent om te luisteren en het soms mis te hebben. Geen zorgen, niemand vraagt of je wilt toegeven dat je een racist bent met slechte bedoelingen. Los van je ethische standaarden; het feit is dat we allemaal racistische overtuigingen hebben geïnternaliseerd gedurende ons leven. Simpelweg omdat onze maatschappij ermee doordrenkt is. Zie dit daarom als een uitnodiging dat te accepteren en ermee aan de slag te gaan. Het resultaat: meer oprechte compassie, voor iedereen.

Bestel jouw Back to Balance Box

Met deze producten poets jij je innerlijke kristal op! Nu met bijna 70% korting!
Bestel nu!Conscious Aging Box

Het valt toch wel mee?

Misschien vermijd je het onderwerp racisme liever omdat je bang bent dat je iets verkeerd zegt of dat je niet voldoende weet. Dat was lang wat ikzelf vreesde, en dus dacht ik dat het maar beter was om niets te zeggen. Pas later begreep ik dat dat alleen al laat zien hoe enorm veel (wit) privilege ik heb. Ik kan kiezen of ik me in racisme verdiep of niet. Mensen van kleur hebben nooit een keuze gehad. Ik begreep dat mijn comfort (alles goed zeggen, nooit geconfronteerd worden) niet eens bijna zo belangrijk is als het leed dat racisme veroorzaakt voor mensen van kleur. Wat was mijn spiritualiteit of compassie nou écht waard als ik zo’n groot onderwerp buitensloot? Misschien ben je helemaal niet bang om iets verkeerd te zeggen. Misschien denk je juist: het valt toch allemaal wel mee? Al dat gezeur over zwarte piet… De slavernij is toch voorbij? Ook (vooral!) in dat geval nodig ik je uit om in onderstaand lijstje rond te neuzen. Als je goed kijkt en luistert, is het onmogelijk dat je straks nog denkt dat racisme verleden tijd is.

Kijken en luisteren

1. 13th

2. When They See Us

3. If Beale Street Could Talk

4. Wit is ook een kleur

5. I Am Not Your Negro

6. Explained | Racial Wealth Gap

7. Olivia Rutazibwa: Racisme dient een doel

8. Over Black Lives Matter en racisme in Nederland. Met Sylvana Simmons.

Lezen over racisme

1. Witte suprematie & ik

2. Save the Tears: White Woman’s Guide

3. Wij slaven van Suriname

4. Hallo witte mensen

5. Psychiater Glenn Helberg over het zwarte lichaam

6. Hoe word ik een goede bondgenoot?

7. ‘We willen niet over racisme praten omdat we er niets van begrijpen’ 

8. White Fragility

9. Zo ontleed je de uitspraken van een racisme-ontkenner

10. De goede immigrant

11. Witte onschuld

12. Black Feminist Thought 

Hoe nu verder in de praktijk?

Leren over institutioneel racisme is een hele belangrijke stap, maar er is veel meer wat je kunt doen. Onderstaand lijstje is overgenomen van Wit Huiswerk, waar je ook terecht kunt voor nog veel meer kijk-, luister- en leestips.

– Leer meer over je eigen witte privileges en spreek je actief uit tegen racisme. Niet alleen als Black Lives Matter in het nieuws is, of als er iets gebeurt in Amerika, en niet alleen met een social media quote. Spreek je uit op familieverjaardagen, als een collega een racistische grap maakt en binnen je witte vriendengroep. Anti-racistisch ben je 24/7, 365 dagen per jaar.
– Check de taal die je gebruikt in gesprekken of tijdens je werk, bijvoorbeeld aan de hand van het taaldossier van One World, de incomplete stijlgids van WOMEN Inc., of de gids van het Tropenmuseum. Ga in gesprek met anderen over de woorden die we gebruiken en wat ze betekenen.
‍- Stuur een brief aan je burgemeester, school of werkgever en eis een inclusief sinterklaasfeest( stichting Nederland wordt beter schreef al een aantal voorbeeldbrieven voor je).
– Kijk kritisch naar de mediakanalen die je tot je neemt: welke kranten lees je, welke mensen volg je op social media, welke televisieprogramma’s kijk je? Wie komen er aan het woord, hoe zien de redacties eruit, welke perspectieven worden er vertegenwoordigd?
– Kom samen met witte vrienden, familie, buren of kennissen om in gesprek onderwerpen als ‘wit zijn’ en ‘wit privilege’ te onderzoeken.

Tenslotte, check voor meer Engelstalige tips dit document. Laten we samen in 2021 uit onze comfortzone treden en zorgen dat deze wereld voor iedereen eerlijker en veiliger wordt’.

Bestel jouw Back to Balance Box

Met deze producten poets jij je innerlijke kristal op! Nu met bijna 70% korting!
Bestel nu!Conscious Aging Box
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.