Nederlandse professor lanceert scheikundig skincareproduct met 2 ingrediënten

by Karlijn Visser 15.11.2017

Onlangs rolde er een wel heel origineel nieuwtje onze mailbox binnen: de Nederlandse professor Dr. Kees Hummelen, hoogleraar scheikunde aan de Universiteit Groningen, is in de skincare gedoken. Hij ontwikkelde een gezichtsolie op basis van slechts twee ingrediënten: druivenpitolie en Oxofulleram. Dat laatste is een krachtige antioxidant. Druivenpitolie bevat linolzuur dat vol zit met omega 6 vetzuren. Wij gingen met Kees in gesprek over zijn eigen skincare rituelen en de wetenschap achter deze fijne olie, genaamd Combray. 

Nederlandse professor lanceert scheikundig skincareproduct met 2 ingrediënten

Zelf smeer ik nu zo’n drie weken met Combray. ‘s Ochtends en ‘s avonds maak ik mijn gezicht blij met een paar druppels donkerbruine olie (no worries! De kleur verdwijnt gelijk tijdens het uitsmeren ). Wat het zoal doet? Volgens professor Kees is zijn olie multi-inzetbaar. Het werkt anti-aging, hydraterend, regenererend, verzachtend en kalmerend. Kortom: het maakt je hartstikke knap. Ik merk dat kleine wondjes sneller helen en dat ik overdag een subtiele glow heb. Nog een positief punt: de olie is super zuinig in gebruik en dat maakt dat je er heel lang van kunt genieten.

Wat is het verschil voor je huid tussen een olie en een crème?

combray olie skincareKees: Dat hangt van de soort olie en de soort crème af. Net zoals crèmes, kunnen oliën bijvoorbeeld in heel verschillende mate hydraterend zijn. Het verschil tussen olie en crème zit ‘m vooral in het aantal ingrediënten. Olie volstaat met enkel het actieve ingrediënt (Oxofulleram, in het geval van Combray) in de olie. Additieven om een crème stabiel te houden zijn bij olie niet nodig. Vooral mensen met een gevoelige huid of huidproblemen reageren vaak op sommige ingrediënten in huidverzorgingsmiddelen. Vandaar dat wij bewust gekozen hebben voor een olieproduct. In geval van Combray kan alleen nog (over)gevoeligheid voor de olie of voor Oxofulleram een rol spelen.

Wat heeft de wetenschap aangetoond dat Combray olie met de huid doet?

Combray Facial Oil skincareKees: Er zijn geen officiële wetenschappelijke publicaties over het effect van Combray op de huid. In die zin moet ik als wetenschapper voorzichtig zijn met een antwoord. De wetenschappelijke norm is streng: iets is aangetoond als het wetenschappelijk bewezen is. En dat laatste geldt alleen maar als de resultaten ook nog eens gepubliceerd zijn in een ‘peer reviewed’ tijdschrift (en ook dan kan het later nog blijken dat nieuwe experimenten tot nieuw/beter/ander inzicht leiden: dat heet wetenschappelijke vooruitgang). Met die waarschuwing vooraf het volgende: Het staat vast dat fullerenen (de familie van koolstofmoleculen waar Oxofulleram van afgeleid is) goede radicalenafvangers zijn, en als zodanig ook goed als antioxidant werken. Dat betekent dat ze van nature heel geschikt zijn om op de huid toe te passen als middel om allerlei vormen van oxidatieve stress die de huid ondergaat te voorkomen, dan wel te verhelpen. Oxidatieve stress wordt in elk geval veroorzaakt door de zogenaamde ROS (‘radical oxygen species’) verbindingen. Oxofulleram kan die afvangen. Vele lichte en ook zwaardere huidproblemen hebben te maken met oxidatieve stress. Het is logisch te veronderstellen dat Combray door het verminderen/verhelpen van oxidatieve stress dan ook zulke huidproblemen kan helpen verminderen. Hier zit ‘m de clue: om die link echt te bewijzen, moet er veel en wetenschappelijk goed dermatologisch onderzoek worden gedaan. Dat is nog niet gebeurd. Maar we hebben wel degelijk heel veel positieve feedback gekregen van mensen met verschillende soorten oxidatieve stress-gerelateerde huidproblemen die Combray hebben gebruikt. Daaruit hebben wij -weliswaar niet wetenschappelijk- geconcludeerd dat onze olie voor veel mensen met huidproblemen werkt.

Kun je stellen: hoe meer ingrediënten in een product, hoe verdachter?

Kees: Nee, dat is te kort door de bocht. Zoals boven al vermeld: in crèmes moet je nu eenmaal allerlei middelen toevoegen om de crème stabiel te houden. Twee dingen: naast het aantal ingrediënten is natuurlijk ook altijd de vraag hoeveel van elk ingrediënt er in het product zit. Het potje kan melden dat er ‘goud’ of ‘platina’ in zit, maar je hebt er weinig aan als dat in ppb hoeveelheden is (1 ppb is 1 ‘part per billion’, dus 1 milligram op 1000 kilo!). Omdat de potjes bijna nooit vermelden hoeveel er van elk ingrediënt in zit, is het doorgaans volstrekt onduidelijk wat de aanwezigheid van vooral die bijzondere, positieve ingrediënten en dus ook hun ‘goede’ werking nou werkelijk voorstelt. Bij Combray is dat duidelijk: de hoeveelheid Oxofulleram in Combray is 0,3%. Kortom zo’n 90 milligram per potje van 30 milliliter. Dat is flink geconcentreerd en dat zie je terug in de intense kleur van de olie. Vandaar dat Combray vrij prijzig is: er zit best veel van het dure Oxofulleram in.

Hoe ziet jouw eigen skincare ritueel er eigenlijk uit Kees?

Kees: Eerlijk? Ik heb een dijk van een huid: nooit problemen en als ik wondjes heb dan helen ze zonder hulp in no time met hoogst zelden blijvende littekens. Ik kan ook behoorlijk goed tegen de zon. Ik word snel bruin en verbrand alleen als ik echt heel dom doe. Ik bescherm mijn (behoorlijk kale) kop wel altijd zorgvuldig tegen de zon. Ik gebruik zelden of nooit shampoo en echt helemaal never ouderwetse zeep op mijn lijf (alleen voor de handen en alleen als ik echt in de troep heb gezeten met klussen in de tuin). Een minimale puf deodorant is genoeg om mijn oksels fris te houden, ook na zwaar sporten gaat dat nog goed. Kortom, de huidflora zal wel goed in orde zijn. Ik denk vanwege mijn huidconditie niet dat het een goed idee is om maskers te gaan gebruiken en twee keer per dag mijn huid met van alles te gaan reinigen. Mijn huid wordt bij hevige blootstelling aan zon, weer en wind wel droog. Dan smeer ik met wat ik van mijn vriendin kan jatten (een crème). Ik heb Combray uiteraard geprobeerd en ik vind het effect op mijn gezichtshuid heerlijk. Ik pak af en toe een paar druppels uit het potje van mijn vriendin…

Combray Regenerating Facial Oil 30ml € 130. Als trouwe Holistik-lezer ontvang je met code HOLISTIK20 20% op je aankoop. combray-skincare.com

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN