#MeToo in de modellenwereld: zo zette Thysia Huisman haar trauma om in kracht

Heart + Soul
thysia huisman, close-up, boek
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
20.11.2020

Onlangs lanceerde Thysia Huisman haar boek Close-up. Hierin deelt ze een traumatisch verhaal over een verkrachtingsdrama dat ze meemaakte in de kringen van Jeffrey Epstein. Haar boek deed veel stof opwaaien. Hoe kijkt ze nu – 25 jaar later – terug op een gebeurtenis die haar leven voor altijd veranderde? In deze blog vertelt ze je hoe ze vrede sloot met haar trauma en hoopt ze anderen een hart onder de riem te steken.

#MeToo in de modellenwereld: zo zette Thysia Huisman haar trauma om in kracht

Net als zo veel jonge meisjes wil Thysia van jongs af aan model worden. Wanneer ze een modellenwedstrijd wint, wordt die droom werkelijkheid. Thysia heeft talent en haar carrière neemt een vlucht. Ze raakt in rap tempo bekend met de moordende concurrentie, de nooit aflatende eisen van agenten en fotografen en de gevaren van een eetstoornis. Maar wanneer ze op 18-jarige leeftijd door een bekende modellenscout wordt uitgenodigd in zijn huis in Parijs, twijfelt ze geen seconde; hij zal haar pas écht beroemd maken. Eenmaal in Parijs verandert echter alles, voorgoed. Pas ruim twintig jaar later – ná de opkomst van de #MeToo-beweging en de onthullingen rondom de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein, en jaren van therapie – durft Thysia naar buiten te komen met haar bekentenis. Haar aangrijpende verhaal begint als een sprookje, maar verandert al snel in een nachtmerrie. Speciaal voor Holistik schreef ze deze blog, over hoe dit verkrachtings trauma haar hielp om een veerkrachtig mens te worden.

Thysia: ‘Niet zo lang geleden lanceerde ik mijn boek, Close-up. De aandacht die het kreeg was mooi en overweldigend. Zeker voor een eerste boek. Het gebeurt maar weinig debuterende schrijvers dat ze mogen aanschuiven bij radio en tv. En over hun boek mogen vertellen in allerlei interviews, van Volkskrantmagazine tot Libelle. Ik ben gezegend. Absoluut. Natuurlijk weet ik dat ik die kansen krijg vanwege het heftige onderwerp van mijn boek: #MeToo in de modellenwereld. En vergeet vooral niet de sensationele link met Jeffrey Epstein. En tel daarbij op dat het dan ook nog eens mijn eigen verhaal is. Het lijkt bijna een ander te zijn overkomen, als ik het zo onder elkaar zet. Alleen is dat niet zo. Het is mijn eigen historie. Het klinkt als een ‘war story‘, alleen ben ik er niet trots op. Hoe ik van pijnlijke herinneringen een boek heb geschreven, dat is echter iets waar ik wél trots op ben.

Een laatje in mijn hoofd

Mijn verhaal had toen al heel lang in mij lopen smeulen, maar ik had er nooit echt goed naar willen kijken. Laat staan om het op te schrijven. Wat mij toen was overkomen in Parijs als model al die jaren geleden, was iets wat ik veilig ergens in een laatje in mijn hoofd had opgeborgen. Ik schaamde me dat het mij overkomen was en ergens vond ik dat het mijn eigen schuld was. Had ik daar maar niet moeten zijn? Had ik hem misschien aanleiding gegeven? Was het niet mijn eigen domme schuld? Vanuit schuld en schaamte nam ik mezelf voor erover te zwijgen. Als je er niet aan denkt, dan is het er niet. Zo ging ik jarenlang door het leven. Alleen werkte dat uiteindelijk niet, weet ik nu.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Teflon-laag

Mijn remedie om met dat trauma om te gaan, was vermijden en ontkennen. En als het verdriet dan toch omhoog kwam, vond ik altijd wel troost in iets of iemand. Drugs, excessief feesten, heel hard werken, een reeks foute mannen. Even dompelde ik mezelf daar dan compleet in onder. Alles om maar niet te hoevel voelen. Ik ontwikkelde een Teflon-laag, om te voorkomen dat mensen te dichtbij kwamen. Meestal wimpelde ik vrienden, die zich zorgen maakten om me, af met de woorden dat het ‘echt heul goed’ met me ging.

close up thysia huisman

En van de buitenkant leek dat ook zo. Ik had en leuke baan achter de schermen bij televisie en woonde in een mooi appartement in de Jordaan. Ik had een druk sociaal leven en reisde veel. Dus ik had alles goed voor elkaar. Zo leek het. Maar van binnen ging ik dood. Iedere dag een beetje meer. Mijn leven voelde leeg en zinloos. En vaak genoeg werd ik opgeslokt door een inktzwarte golf van verdriet en boosheid op alles en iedereen. Dan lag ik wekenlang apathisch op de bank of in bed en zag niemand me. Tot ik mezelf maar weer een schop onder mijn kont gaf en opkrabbelde. Niemand vertelde ik over die periodes van kluizenaarschap. Stel je voor… dan zouden ze erachter komen dat er iets aan de hand was met me. Meer dan 25 jaar strompelde ik zo door het leven.

Keerpunt

Drie jaar geleden was een keerpunt. Ik kreeg een burn-out. En toen lukte het me niet meer om mezelf steeds weer op te rapen en door te gaan. Het enige wat ik nog kon, was huilen. Ik ging in therapie en voor het eerst in mijn leven durfde ik de demonen uit mijn verleden in de ogen te kijken. Niet alleen de verkrachting in Parijs, maar ook de dood van mijn moeder toen ik nog een klein meisje was en mijn eenzame jeugd kwamen aan bod tijdens de therapiesessies. Al het verdriet en de pijn die onder een dikke laag stof lagen bedolven, pakte ik aan. In het begin nog met weerstand, want ik was er zelf nog niet helemaal van overtuigd dat dit nou de oplossing was. Erover praten, lopen poeren en teruggaan naar die pijnlijke momenten in mijn verleden; het voelde onwennig en ongemakkelijk. Maar naarmate de therapie vorderde begon ik me langzaam beter te voelen.

thysia huisman

Verhaaltjes schrijven

Daarnaast begon ik met schrijven. Mijn therapeut zei dat zingeving belangrijk was voor mijn herstel en daarom was het goed om iets te gaan doen wat mij als klein kind gelukkig maakte. Ik wist direct wat ik wilde doen: verhaaltjes schrijven, want dat deed ik al zolang ik me kon herinneren. Ik ging een schrijfcursus ‘Korte Verhalen’ volgen. Daar durfde ik voor het eerst stukjes van mijn verhaal te laten lezen aan buitenstaanders. Het voelde bevrijdend. Heel sterk had ik het gevoel dat ik een verhaal te vertellen had. Een verhaal wat lang genoeg gewacht had in het donker en nu in het licht wilde staan. En het bijzondere is dat het opschrijven van die meest pijnlijke herinneringen uit mijn verleden, vaak als vanzelf ging. Dan las ik het later terug en leek het bijna alsof iemand anders het geschreven had. Maar altijd voelde ik de pijn in mijn eigen woorden. En de boosheid. Het schrijven van Close-up was absoluut een goede manier om alle shit die ik al die tijd met me meedroeg kwijt te raken. Verwerking. Ja, absoluut.

Last van mijn schouders

Nu mijn boek Close-up in de winkel ligt, vragen mensen me regelmatig bezorgd: ‘Hoe gaat het met je, nu je hele verhaal voor iedereen te lezen is? Dat moet wel heftig zijn.’ Ja, het is heftig, maar het is vooral licht. Sinds mijn boek er is, voelt het alsof ik kilo’s ballast van mijn schouders af heb gegooid. Letterlijk zelfs. Het afgelopen jaar werd ik gekweld door heftige pijn aan mijn schouder en nek. Die zaten compleet vast. Ik was er bijna van overtuigd dat ik maar met die pijn moest leren leven. Tot vorige week… Ineens was de pijn weg. Helemaal. Alsof ik lichter ben. Alsof het lichter in mijn hoofd is. Door het schrijven van dit boek heb ik eigenhandig al die ballast van me af gegooid die me zo lang heeft tegengehouden. Ik hoop dat Close-up anderen inspireert. Want het boek heeft absoluut een boodschap. Dat je nooit alleen bent. Dat je pijn en verdriet beter kan delen dan voor jezelf te houden. En dat het nooit te laat is om je demonen aan te pakken. Dat heb ik ook gedaan en dat voelt goed. Tegenwoordig ben ik een gelukkig mens’.

Over de auteur – Thysia Huisman

Thysia (47) woont met haar gezin in Amsterdam. Als meisje werkte ze als internationaal fotomodel. Maar ondertussen is ze al meer dan 20 jaar regisseur en eindredacteur bij televisieprogramma’s als Expeditie Robinson, Project Catwalk, Big Brother en Waar is de Mol? Close-up is haar debuut. Close-up, Thysia Huisman, €21,99, via Bol.com. 

Foto Thysia: Chantal Spieard

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.