Eet of drink niet wat je grootmoeder niet herkent. Dat is het motto van de clean eating of clean label trend van de afgelopen jaren. Het ontcijferen van lange etiketten op voedingsmiddelen zijn we namelijk zat. Anno 2024 willen we in één oogopslag zien wat we consumeren. Iets dat TerraSana als geen ander begrijpt. Al 35 jaar maakt het bedrijf smaakvolle, biologische voeding toegankelijk, met bewondering en respect voor de natuur. Stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu komen er bij TerraSana dan ook niet in. Wat overblijft zijn producten die onze grootmoeders met een gerust hart in hun mandje zouden meenemen. Dit is hoe je clean label kunt herkennen.
Clean label: deze voedingsmiddelen horen wel én niet op de ‘schone’ lijst
Soms lijkt het alsof je scheikunde moet hebben gestudeerd om te snappen wat je in je winkelmandje gooit. Veel producten zitten zó vol met e-nummers en toevoegde suikers dat bijna de hele verpakking in beslag wordt genomen. En die zijn vaak niet alleen schadelijk voor onze eigen gezondheid, maar ook voor toekomstige generaties en Moeder Aarde. Volgens de Iroquois indianen moeten we bij elke keuze die we maken rekening houden met het effect op de komende zeven generaties. Niet bij elk tripje naar de (online) winkel zal het je lukken dit in de praktijk te brengen. Maar het is wel een mooie intentie die aanspreekt: puur eten met een minimale ecologische afdruk, het liefst zonder concessies te doen op het gebied van smaak.
TerraSana
Gelukkig staan er steeds merken op die ook geloven in de kracht van minder in plaats van meer. Neem TerraSana bijvoorbeeld, dit betekent ‘gezonde aarde’ en is precies waar het merk voor staat. Als kruidenierszoon wist founder Kees Barnhard 40 jaar geleden al als geen ander hoe ‘puur’ smaakt en wat biologisch eten met mens en natuur doet. Zijn liefde voor échte voeding zonder toevoegingen zit in zijn DNA, en in dat van TerraSana. Hoe meer wij voor de aarde zorgen, hoe meer zij voor ons zorgt. En hoe meer we investeren in biologische voeding, hoe gezonder we de bodem maken voor de toekomst. Hetzelfde geldt voor plantaardige voeding. Het assortiment van TerraSana – dat inmiddels uit ruim 400 producten bestaat – is 99,7% vegan. De producten die vanaf nu ontwikkeld worden zijn sowieso 100% plantaardig.
Clean label: hoe ziet dat er eigenlijk uit?
Alle producten van TerraSana zijn dus biologisch; dat betekent dat ze geproduceerd zijn zonder het gebruik van synthetische pesticiden, kunstmest, antibiotica of groeihormonen. Maar er is nog iets wat ze bijzonder maakt: ze hebben een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Daarop vind je alleen maar zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die beter zijn voor jou en de planeet. Dat betekent ook dat sommige stoffen bewust vermeden worden. Het lijstje hieronder geeft je een beeld bij de keuzes die er komen kijken bij de samenstelling van clean label producten – ook een fijn spiekbriefje om erbij te pakken als je op een andere plek je boodschappen gaat doen:
- In plaats van glucose-fructosestroop of andere geraffineerde suikers gebruikt TerraSana natuurlijke ongeraffineerde kokosbloesemsuiker, wat beter is voor je gezondheid. Een hoge inname van glucose-fructosestroop kan namelijk bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas, diabetes, hartziekten en zelfs kanker. Dat komt mede doordat het ingrediënt ontstekingsbevorderend werkt.
- In plaats van palmolie wordt olijfolie gebruikt. De palmolieteelt zorgt namelijke voor grootschalige ontbossing. Bovendien is palmolie rijk aan verzadigde vetten en vergroot het daarom het risico op hart- en vaatziekten. Olijfolie daarentegen bestaat voor 70% uit onverzadigde vetzuren en kan je juist helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Olijfolie is ook rijk aan vitamine E.
- Sojalecithine wordt vermeden omdat het mogelijk ook bijdraagt aan ontbossing; in plaats daarvan wordt GMO-vrije zonnebloemlecithine gebruikt als emulgator. Dit ingrediënt is ook meer lokaal beschikbaar.
- In plaats van gelatine worden pectine, agar agar, kuzu of arrowroot als diervriendelijke binders gebruikt.
- In plaats van maïszetmeel, dat geraffineerd is en een grote invloed kan hebben op je bloedsuikerspiegel, gebruikt TerraSana natuurlijk tapiocazetmeel, arrowroot of johannesbrood-pitmeel.
- Omdat veel mensen onbewust te veel zout consumeren, wordt er aan veel producten van TerraSana geen of minder zout toegevoegd.
- De producten zijn vrij van kunstmatige smaak-, textuur- en houdbaarheidsversterkers en goedkope, niet-voedzame vulstoffen.
Choose positive
TerraSana’s motto is choose positive, en dat maken ze heel toegankelijk met hun assortiment. We geven je tenslotte dan ook graag een selectie mee van onze favoriete clean label producten. Ten eerste de indonesische gebakken uitjes zonder palmolie, tarwe en toegevoegd zout. Alleen uitjes en zonnebloemolie, that’s it! Een must try is ook deze pure pesto verde met daarin de lekkerste biologische noten, kruiden en extra vierge olijfolie. Zonder kaas, aardappelvlokken en zetmeel. TerraSana’s umami saus mag ook niet ontbreken in je keuken; het is de perfecte hartige smaakmaker voor zo ongeveer elk hartig gerecht. Er zit alleen alleen natuurlijke umami in uit Japanse producten als miso, tamari en mirin en de saus is vrij van smaakversterkers, e-nummers, lupine, haver of zonnebloemolie. Deze producten vind je nergens anders zo puur en lekker als bij TerraSana. Onze laatste gouden tip: probeer ook de kokosmelk zonder guargom. Wat een cadeautje dat puur eten nog zo lekker kan zijn.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met TerraSana. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.