Citytrip Nijmegen: de perfecte stad voor een moeder-dochter weekend

Travel
hotel blue, nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visser
karlijn visser

Karlijn Visser
27.11.2016

Mijn moeder is er vlakbij geboren en met mijn oma liep ik er regelmatig rond als klein meisje. Nijmegen. De grote Waal-brug die je over moet steken om de stad te bereiken maakte diepe indruk. Vandaar dat ik heel benieuwd ben naar hoe het er tegenwoordig is. Qua duurzaamheid zit het in elk geval wel goed. Nijmegen is een van de drie steden die kans maakt op de Green Capital Award 2018. 

Citytrip Nijmegen: de perfecte stad voor een moeder-dochter weekend

nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visserIn een periode waarin de werkvloer me bijna volledig opslokt, is het belangrijk mijn lieve moeder niet uit het oog te verliezen. We plannen een weekend Nijmegen in voor de nodige quality time. Naast fijne gesprekken hebben we ons best gedaan de leukste Holistik-proof hotspots voor je op een rijtje te zetten. En geloof me: dat waren er veel! Dit is onze top-5.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

1. Overnachten in Hotel Blue

Net een half jaar open en nu al durf ik te zeggen dat dit het meest bruisende boutique hotel van de stad is. Blue ligt super centraal, beschikt over 30 kamers en is gehuisvest in een sfeervol chique ingericht pand. De 4 verschillende panden die bij elkaar getrokken zijn zorgen sinds kort voor meer reuring onder zowel toeristen als locals. Want op vrijdagavond wordt er flink geproost in bar Juliette en overdag kun je bij Blue terecht voor een kop koffie met taart uit de patisserie. Als je blijft logeren krijg je bij het inchecken een vers gemaakte goodiebag mee van de host, met info over het hotel, beauty stuff en een handig opschrijfboekje. Waarom de naam Blue? Daar gaan we niet te moeilijk over doen. Dat is gewoon de lievelingskleur van de eigenaar. Punt. Overnachten kan vanaf €89. 

hotel blue, nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visser

2. Lunchen bij raw & vegan café Crudo

Vanuit een passie voor gezonde en natuurlijke voeding begonnen Jim en Boetje aan dit avontuur. Ze openden – na geïnspireerd te zijn door Brian Clement en zijn Hippocrates Health Institute, waar Jim een tijd verbleef in verband met zijn astma – een raw & vegan eetcafé inclusief winkel. Gelukkig kun je bij Crudo ook terecht voor een sterke bak biologische koffie. Zo hardcore rauw zijn ze gelukkig ook weer niet. ‘Op zaterdag is er tegenover Crudo een biologische markt. Zeker de moeite waard om even te gaan kijken’ aldus Boetje. Zij gaf haar carrière aan de Universiteit in Delft op om zich volledig te wijden aan de raw kitchen. Dat het enthousiasme van Jim en Boetje aanstekelijk werkt kan ik bevestigen. Het was zoeken naar een plekje bij Crudo, dat grenst aan Van Nature, een duurzaam warenhuis (ook weer zo’n tof initiatief). De dips, salades en smoothies smaken bijzonder puur. Als er tijd is, vraag dan vooral aan Boetje of ze het een en ander uitlegt over de smaakcombinaties. Want die zijn bij raw food heel anders dan bij verwarmd eten.

Crudo, nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visser

3. Wine & dining bij Bistro Flores

bistro Flores, nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visserNa wat grondig research dook Bistro Flores telkens op als winnaar binnen de top-10 restaurants in Nijmegen. Ik nam contact op met eigenaar Elroy om te vragen of hij een tafeltje voor 2 over had die avond. Om 19.30 ging sowieso niet meer lukken. Wel om 18u. Okay, let’s do it! Een goed teken dat het compleet vol gereserveerd is op vrijdagavond. Mijn moeder en ik gaan voor het vegetarische menu dat we in de overdekte patio geserveerd krijgen. In totaal hebben we 4 gerechtjes gehad met een knaller van een toetje (yoghurtmousse met home-made pastinaakijs) als afsluiter. We vielen van de ene culinaire verrassing in de andere. Allemaal met liefde en seizoensgroentes gemaakt. Toen we de deur uit liepen stond er een rij van de bar tot buiten. Het moge duidelijk zijn:  Bistro Flores behoort met recht tot de top restaurants van Nijmegen. 

bistro Flores, nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visser

4. Winkelstraat – Lange Hezelstraat

By far de leukste straat van Nijmegen. Mijn moeder raakte van tevoren al niet uitgepraat over alle toffe winkels die zich hier zouden bevinden. En ja, ik kan het bevestigen. Van green / organic / bio café’s (Novia Verder bijvoorbeeld) tot Ieder z’n vak: een winkel waar je als kunstenaar of ondernemer schapruimte koopt. Dat maakt dat je hier een enorme verscheidenheid aan originele producten vindt. Van sojawax geurkaarsen tot handgemaakte kaarten, maar ook hippe bean to bar chocoladerepen. Waar mijn moeder en ik het langst zijn blijven hangen op de Lange Hezelstraat? Bij Spirit in Style. Ik deed in deze spirituele shop zelfs nog een consult met Marjolein Fletterman om mijn zelfliefde wat te vergroten. Ook kocht ik een aantal setjes edelstenen om water mee te reinigen. Love it!

nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visser

5. Oude Honig fabriek – restaurant De Meesterproef

Het gebied rond de oude Honig fabriek is rauw, edgy en vernieuwend en ligt op 10 minuten lopen vanuit het stadscentrum. Nadat het bedrijf een ander plekje vond om hun wel bekende maaltijd kruidenmixen te maken, hebben kunstenaars, ondernemers en horeca tycoons het stokje overgenomen. Eigenlijk maar goed ook. Anders was ik er met een grote boog omheen gelopen. De Meesterproef is een restaurant met een passie voor ambacht en oog voor lokale leveranciers. Ambachten waar de chefs veelvuldig gebruik van maken zijn pekelen, worst maken, vissen roken en groenten wecken of inleggen. Deze oude technieken staan nog steeds garant voor een sensationele smaakbeleving. En ja, ook de frituurpan hebben ze hier tot een ambacht weten te verkrijgen. Want de gefrituurde kikkererwten met spicy kruiden vooraf zijn verschrikkelijk lekker. Zo lekker zelfs dat ik drie keer ben terug gelopen om nog een bakje te vragen. Genant! De rauwe toffe omgeving, de verrassende en soms zelfs simpele gerechten en het uiterst gastvrije personeel maken De Meesterproef een bezoek waard. Je kunt trouwens ook producten kopen van hun eigen lijn waarbij oude ambachten centraal staan.

meesterproef, nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visser

Koffie en de Ooijpolder

bistro Flores, nijmegen, citytrip, hotspot, karijn visserGood coffee hotspots verder zijn: Bairro Alto, de Blonde Pater, Winkel met Passie en Philipse achter de centraal gelegen Sint Stevens kerk. Mocht je na het struinen door de stad zin hebben in natuur? Breng dan een bezoek aan de bekende Ooijpolder. Oortjeshekke is een hotel en lunchplek midden in de Ooij en op fietsafstand van Nijmegen. De Millinger Theethuin is ook een aanrader.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Benieuwd naar meer Holistik stedenverslagen? Lees dan hieronder verder:
Dít zijn de allerleukste hotspots van Leeuwarden!
6 x zomerse hotspots in Kopenhagen
5 Holistik Hotspots in Utrecht
Dit zijn ze: de 5 leukste Holistik hotspots van Zwolle!
5 x Holistik hotspots in Den Haag

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.