Recept: zomerse lemon & poppy seed cake met kokos icing

Food
Kokos
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
20.06.2019

Zoals je weet geloven wij in de 80/20 regel die we op zoveel mogelijk gebieden van ons leven toepassen. Zo eten we bijvoorbeeld voor 80 procent gezond en het liefst vegan. De andere 20 procent biedt ruimte voor guilty pleasures die het leven een extra sparkle geven. Deze heerlijke citroencake met poppy seed (maandzaad) bezorgde onze dag onlangs een gouden randje. Toen we Sophie van Sophie Eats ontmoetten op een event – waar zij al het heerlijke eten had verzorgd – bleven we maar terugkomen voor haar cake (nog een plakje, okay nog één plakje dan en even kijken of het lukt om een plakje in een servetje te frommelen voor thuis). Gelukkig was Sophie zo lief om het recept te delen. Enjoy! 

Recept: Zomerse lemon & poppy seed cake met kokos icing

Sophie: ‘Deze cake ontstond doordat ik een overload aan citroenen had in verband met een cateringklus. Ik dacht, why not make a lemon cake? Het bleek een succes te zijn en nu serveer ik deze lemon cake wekelijks. Niet alleen als loaf cake maar ook als ronde taart of in mini versies. De reacties zijn altijd enthousiast; hij is heerlijk fris en met een romige icing en de crunch van de maanzaad maakt de cake helemaal af’.

Ingrediënten citroencake

  • 150 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 scharreleieren (kamertemperatuur)
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • Zest en sap van 1 citroen
  • 3 el maanzaad
  • 200 ml slagroom
  • 4 el poedersuiker
  • 2 el geraspte kokos
  • Eetbare bloemetjes (optioneel)
  • Spuitzak (optioneel)

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bereiding citroencake met poppy seed

1. Verwarm de oven voor op 160 ᵒC. Vet een cakevorm in met een beetje boter en bekleed met bakpapier.
2. Doe de roomboter, fijne kristalsuiker en citroenzest in een beslagkom en mix dit in enkele minuten tot een romig en luchtig geheel.
3. Voeg de eieren één voor één toe en mix het beslag na elk ei goed door.
4. Roer het zelfrijzende bakmeel, bakpoeder en snufje zout door elkaar en voeg, al mixende, in delen toe aan het beslag. Voeg op het einde het citroensap en 2 el maanzaad toe en mix door het geheel.
5. Verdeel het beslag over de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
6. Bak de citroencake ongeveer 60 minuten in het midden van de oven, tot deze goudbruin en volledig gaar is.
7. Terwijl de citroencake in de oven zit maak je de kokos icing. Klop de slagroom luchtig in een kom en voeg, wanneer de slagroom begint op te stijven, de poedersuiker en geraspte kokos toe en bewaar in de koelkast. Heb je een spuitzak? Doe dan de kokos icing hier in.
8. Haal de citroencake uit de oven als deze gaar is, maar laat hem nog even 10 minuten in de vorm zitten om af te koelen. Stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.
9. Spatel (of spuit) voor het serveren de icing op de cake. Maak de citroencake af met de overige maanzaad en, als je deze hebt, eetbare bloemetjes. Volg Sophie en al het lekkers wat ze nog meer maakt via @sophie_eats.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link