Dit is wat het Chinese Vuurjaar je in 2018 gaat brengen volgens de Nine Star Ki voorspelling

by Nina Elshof 02.03.2018

Nina Elshof eet, denkt, droomt en leeft Feng Shui. Voor haar is het al meer dan twintig jaar de meest praktische en voor de hand liggende tool om geluk en welzijn in je leven uit te nodigen. In dit artikel legt ze uit wat de komst van het Chinese Nieuwjaar is dat op 16 februari 2018 werd ingeluid. Het gaat een jaar worden vol contrasten, waarin de overgang van een waterjaar naar een vuurjaar centraal staat. Laat het vuur je in elk geval helpen het gif van het ongenoegen te verbranden tot een hoopje as. 

Dit is wat het Chinese Vuurjaar je in 2018 gaat brengen volgens de Nine Star Ki voorspelling

feng shuiDe Nine Star Ki cyclus van de Chinese astrologie omvat een periode van negen jaar waarin telkens een ander element de centrale positie van de Ba Gua inneemt. Deze centrale positie is van groot belang omdat van daaruit invloed wordt uitgeoefend op alle gebieden van de Ba Gua (de acht trigrammen van de I Tjing gebaseerd op de vijf Chinese elementen, zie afbeelding hiernaast), en daarmee op het leven zelf. Het element dat deze centrale positie inneemt bepaald de tendens van het jaar. Afgelopen jaar stond het element 1-Water centraal stond: een element dat aandacht genereerde voor thema’s als onderstromen van angst, sex, het doorstromen van processen en letterlijk ook water. In 2018 wordt de tendens bepaald door 9-Vuur. Een element dat aandacht genereert voor thema’s als liefde, passie, opgeblazen ego’s, hoogoplopende conflicten en explosies.

Chinees Nieuwjaar en haar gevolgen

Met de komst van het Chinese Nieuwjaar afgelopen 16 februari is er een nieuwe energetisch jaar ingeluid. Nieuw dit jaar is dat 2018 gedomineerd wordt door 9-vuur. Zoals je begrijpt staan die twee als kat en muis tegenover elkaar; vuur en water zijn nu eenmaal geen vrienden. Dat betekent dat de omslag in energie ook duidelijk voelbaar zal zijn. Waar water vooral achter de schermen en onder het oppervlak van de beschaving zijn werk heeft gedaan, zal vuur zichzelf niet onder stoelen of banken steken. In welke vorm dit vuur zich dan ook toont, het zal expressief, soms explosief en transformatief zijn. 2017 was een ‘yin’ jaar.  Het jaar 2018 gaat een yang jaar worden. Gekenmerkt door veel onrust die regelmatig in chaos kan uitmonden. Een jaar dat een extreem appél gaat doen op ons vermogen om bij onszelf te blijven. Om niet mee te gaan in een hype of massa-hysterie of je te verliezen in een extatisch uit je dak gaan. Het wordt een jaar om je vingers aan te branden en om zicht te krijgen op wie je werkelijk bent. Een jaar om voor eens en voor altijd af te rekenen met je eigen schijnwerkelijkheid. Deze 3 lessen heeft 2018 voor je in petto:
1. Dit jaar laat je zien waar jij je leven in de overdrive hebt gezet en het contact met je werkelijkheid en met jezelf bent kwijtgeraakt.
2. Vraag jezelf af of je de dingen die je doet nog echt doet vanuit je hart, of omdat je in een onduidelijk proces van meer, meer, meer en groter, groter, groter, terecht bent gekomen.
3. Ook laat 2018 zien waar je jezelf in de weg zit. Dat is namelijk waar je in het licht van de schijnwerpers je eigen schaduw creëert.

Creëren van macht en chaos

Als je dit in het grotere geheel plaatst, zorgt de dominantie voor 9-vuur voor chaos op gebieden die met macht te maken hebben. Normaal beheerst namelijk het element 5-aarde de middelste positie van de Ba Gua, en 5-aarde is het element dat de levensthema’s macht, autoriteit, leiderschap en zelfbeschikking vertegenwoordigt. Doordat het vuur dit jaar zijn intrek neemt in 5-aarde’s thuispositie, ontstaat op het gebied die die levensthema’s betreffen, onrust en chaos. Want dat is wat vuur graag doet: het stookt de boel op, maakt hitsig en heeft een erg kort lontje. Het is beslist geen ongevaarlijke tendens; in het licht van toegenomen spanningen op het politieke wereldtoneel, kan 9-vuur de boel behoorlijk opstoken en aanjagen. Vorig jaar nog stond 5-aarde er lekker warmpjes bij in de positie van 9-vuur en werd mensen in een machtspositie een podium geboden om die macht uit te oefenen en te tonen. Nu zijn de rollen omgedraaid. 9-Vuur gaat voor de nodige dramatiek zorgen voor machts(lief)hebbers. Want helaas zijn de meeste mensen die macht uitoefenen niet altijd ook de meest evenwichtige. En vuur jaagt aan, blaast ego’s tot grandioze proporties op en is voer voor blaaskaken. Zet twee van dit soort types tegenover elkaar, plaats er een wapenarsenaal tussen en je krijgt BOEM. De enige geruststelling die ik hier ervaar, is dat voordat het oranje vingertje van een opgeblazen president op een rood knopje drukt, er een heel protocol afgewerkt moet worden. Het is in ieder geval een aspect dat de boel dusdanig uit de hand kan laten lopen. Waakzaamheid is daarom geboden! Mijdt crisis situaties of hoog oplopende conflicten. Bouw tijd in om stoom uit de ketel te laten ontsnappen. Blijf tot tien tellen voor je reageert op provocaties. Want vuur provoceert, tergt, ergert, irriteert en bezorgt je koortsstuipen. Chaos zal daarom het komende jaar regeren en domineren waardoor zichtbaar wordt wat het eigenlijke proces is waar we collectief in zitten.

Imperfectie

De wereld is een toonbeeld van perfecte imperfectie. Van loszittende voortanden, gehoorapparaatjes die piepen, nagels die afbreken en lachwekkende typefouten die ons eraan herinneren dat imperfectie de norm is. Het herinnert ons er aan dat falen ons tot mens maakt. Wie ben jij in dat proces? Waar sta jij? Welke betekenis heb je nog voor het proces en voor
anderen? Op welke wijze maak jij jouw fouten zichtbaar en deelt die genereus zodat anderen diezelfde fouten niet meer hoeven te maken?

Skip het drama-gedoe

De vuur energie van 2018 roept vragen op die betrekking hebben op je ego én op je ziel. Wat is jouw hogere doel in het leven anders dan doorbreken op tv? In welke richting wil jouw ziel dat je je ontwikkelt? Los van glimlachjes en duimpjes? Los van irrationeel en hysterisch twitter-commentaar? Waar wordt jouw hart blij en warm van? In 2018 is het niet langer mogelijk te ontsnappen aan deze vragen. Het ego doet enorm zijn best om onze ontwikkeling tegen te gaan, gehecht als het is aan drama. De eerste stap om dat te doorbreken, is doordat je zelf genoeg krijgt van dat drama-gedoe van jezelf. Dit jaar laat je er daarom niet langer aan ontsnappen om kleur te bekennen. Om te zien waar je ego met je op de loop is gegaan. Waar de liefde tekort is geschoten.

Karma: laat de ontsteking eerst toenemen

Dit is het jaar waarin duidelijk wordt dat karma rijpt. Zoals een pukkel eerst gevoelig en rood wordt en langzaam rijpt voordat genezing kan plaatsvinden. Zo rijpt ook ons persoonlijke en collectieve karma door eerst te verergeren. Gelijktijdig ontstaat door die verergering een diep gevoelde wens bij mensen om de situatie te helen en te verbeteren. En dat is een hartverwarmende tendens. Maar het wordt dus eerst allemaal wat erger, want het vuur van dit jaar laat de koorts en de ontsteking eerst toenemen. Spanningen zullen oplopen. Ongenoegens zullen hun best doen een weg naar buiten te vinden. Opgekropte emoties zullen ontlading zoeken. 2018 Is het jaar waarin je onder ogen kunt gaan zien hoe dat bij jou werkt. Zodat je dat inzicht kunt gebruiken om te helen wat geheeld moet worden. Het vuur van het jaar helpt je het gif van het ongenoegen te verbranden tot een hoopje as. Het vuur helpt je te louteren.

2018: jouw gloriejaar

Daarom is dit jouw jaar van glorie. Van extase. Van het onder ogen zien wat jou tegenhoudt in het openen van je hart. Van het laten zien wat je kunt. Laten zien wat jouw passie is voor het leven. Zonder remmingen, zonder terughoudendheid, zonder schaamte. Inclusief alle smetten, imperfectie en fouten. Vuur is schaamteloos. Schaamteloos provocerend. Maar ook schaamteloos transformerend. Nu. In 2018 gaat het gebeuren. Het jaar waarin jij jezelf tot koning of koningin van je leven kroont. Waarin je je troon bestijgt en eindelijk gaat (in)zien dat jij het bent die vanuit soevereiniteit beslissingen neemt over je leven. Beslissingen die op die manier genomen zijn buiten niet uit. Gaan niet over de grenzen van anderen heen. Gaan niet ten koste van iets en zijn niet respectloos. In tegenstelling! Ze zitten vol aandacht. Dat soort beslissingen verwarmen je. Openen het hart en laten je de liefde voelen waar je zo naar hunkert. Ze zetten je weer op het vurige en verlichtte pad dat je ziel bedacht had te gaan.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

In de blog op mijn site kun je aan de hand van je geboortejaar lezen wat het komende jaar voor jou persoonlijk in petto heeft. Ook kun je een afspraak maken voor een persoonlijk Nine Star Ki consult, waarin ruimte is voor uitleg van de invloed van het vuurjaar op jouw leven. Alle andere leerzame blogs van Nina op Holistik nog eens nalezen? Je vindt ze hieronder:
Feng Shui & tuin en balkon
Feng Shui en het belang van verdiepingen
Feng Shui en de cyclus van de 5 elementen
Feng Shui en lijstjes
Feng Shui en de achterdeur
Feng Shui en de keuken
Feng Shui en verhuizen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN