Chinese gelaatkunde: welk geheim verklapt het gebied tussen je neus en je bovenlip?

Body
Chinese gelaatkunde
karlijn visser

Karlijn Visser
22.12.2017

Wat is er boeiender dan je eigen gezicht lezen? Vanuit de Chinese gelaatkunde zijn er boeken vol geschreven over de geheimtaal van het gezicht. Charley Huf geeft zowel traditionele als cosmetische acupunctuur en weet precies welke informatie ze uit iemands gelaat kan halen. Zo verklappen de lijnen tussen je neus en bovenlip in welke levensfase je over de meeste energie beschikt.

Chinese gelaatkunde en het filtrum

Gelaatkunde is een wetenschap die gezichtsvormen bestudeert. Nieuw is deze wetenschap niet. Sterker nog: de Chinezen hielden zich 3000 jaar geleden al bezig met de kunst van het gezichten lezen. De klassieke methode is afkomstig vanuit de Taoïstische filosofie. Het oudste Chinese geschrift over dit onderwerp is van één van de belangrijkste filosofische leraren uit de Chinese geschiedenis: meester Zuiguzi. Voor Chinezen betekent gelaatkunde veel meer dan waarzeggerij. Ook binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt Siang Mien toegepast. Gelaatkunde helpt bij het stellen van een diagnose en het opstellen van een behandeling die past bij de patiënt.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

De bergen en rivieren van je gezicht

In de Chinese gelaatkunde wordt gekeken naar allerlei verschillende aspecten van het gezicht. Het is dan ook zeker niet iets dat je snel onder de knie hebt. Zo wordt het gezicht verdeeld in 100 jaren waarbij een aantal posities bij de man anders ligt dan bij de vrouw. Daarnaast wordt er gekeken naar de 12 paleizen, de Yin en Yang factoren en beschrijft Chinese gelaatkunde de zogenaamde ministeries. Het vertaalt de bergen (de botten in het gezicht) en de rivieren (de vochtige gedeelten binnen een gezicht) en de vijf elementenleer. De wenkbrauwen, ogen, neus, lippen, kin en oren worden met een grote zorgvuldigheid bekeken. Speciale aandacht gaat uit naar het filtrum. Dit is het gebied tussen je neus en je bovenlip. Volgens oude taoïstische geschriften is het filtrum de plek in het gezicht waar hemel en aarde elkaar ontmoeten. De mens creëert deze plek door het samen laten komen van de lucht die ze inademt via de neus, en voeding die binnenkomt door de mond. Dit samen creëert leven, ofwel een centrum van yin en yang.

Het filtrum

Zoals je aan de linkerzijde van deze afbeelding ziet heeft het filtrum betrekking op 3 periodes in je leven: kindertijd, middelbare leeftijd en 65+.

charley huf acupunctuur filtrum face reading

1. Energie in balans

Deze afbeelding toont dat je levensenergie in elke fase van je leven gelijkmatig verdeeld is. Lucky you! De lijnen zijn namelijk op alle drie de niveaus even wijd.

2. Kindertijd

Afbeelding 2 toont dat het filtrum aan de bovenkant het wijdst is. Dit geeft aan dat jouw levensenergie in je kindertijd het meest tot uiting kwam en op latere leeftijd juist afneemt. Waarschijnlijk was je als kind fysiek sterk en stroomde de creativiteit volop.

3. Middelbare leeftijd

In afbeelding 3 begint het filtrum smaller en loopt wijd uit in het midden om vervolgens weer smal te eindigen. Dit betekent dat de meeste levensenergie wordt gebruikt in het midden van iemands leven.

4. Veel energie na je 65e

Bij afbeelding vier is het filtrum smal en loopt wijd uit. Dat betekent dat de levensenergie behouden blijft tot op latere leeftijd en de persoon minder gevoelig is voor kwaaltjes die met het verstrijken van de jaren vaker de kop op steken.

Maar wat kun je hier nou precies uit halen? Het filtrum laat zien in welke levensfase de energie van de persoon in kwestie tot zijn grootste potentieel komt. Deze energie piek wordt ook wel ‘Jing’ genoemd in de Chinese geneeskunde. Jing staat voor onze basis energie waarin Yin en Yang samenkomen. Zie het als de blauwdruk die in onze kern verpakt ligt en dan echt tot uiting mag komen.

Acupunctuur en jouw filtrum

jani van loghem, doctors inc. Squalan, Tona Wong Chung, Jorden Bres, Charley Huf, Karlijn VisserHet goede nieuws is dat je zelf je eigen boek – of gezicht – schrijft. De vorm van jouw filtrum hangt af van je levensstijl en hoe je je energie gebruikt. Meestal zie ik bij cliënten met een filtrum dat van breed naar smal loopt, dat ze al hun energie verbruikt hebben in hun jeugd. Denk bijvoorbeeld aan rocksterren die leven met de dag. Als cliënten zeggen dat ze “willen leven om oud, wijs en fit te worden” is hun filtrum breed aan de onderkant. Nogmaals: het fijne is dat het filtrum kan veranderen van vorm wanneer je bewust meer of minder levensenergie gebruikt. Acupunctuur kan helpen in dit proces balans te brengen’.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Boek Face Reading in Chinese Medicine van Lillian Bridges
Tekst: Charley Huf. Kijk voor meer info op www.charleyhuf.com of neem contact op met Charley via: info@charleyhuf.com / +31(0)624928875. Good to know; een deel van een acupunctuur behandeling kan worden vergoed door de zorgverzekering. Je vindt de praktijk van Charley bij het SMC, Sport Medisch Centrum. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link