Chinees Nieuwjaar: deze wijsheden brengt het jaar van de OS voor jou mee

Holy Crap
chinees nieuwjaar
chinees nieuwjaar


08.02.2021

Op vrijdag 12 februari viert bijna een kwart van de wereldbevolking het nieuwe jaar. Volgens de traditionele Chinese maankalender vindt de jaarwisseling namelijk pas dan plaats (en niet op 1 januari zoals bij ons). Het Chinees Nieuwjaar – ook wel bekend als het Lentefestival – is de belangrijkste feestdag in China. Of beter gezegd: feestdagen, want Chinezen vieren 15 dagen lang het nieuwe jaar. Elke jaarwisseling hangt samen met de verandering van een Chinees dierenteken. In de Westerse maatschappij zijn 12 sterrenbeelden binnen één jaar verdeeld, maar in de Chinese samenleving wordt een volledig jaar vernoemd naar één dierenteken. Dit jaar staat de Os centraal. Hoe jij de sterke kanten van dit teken in je eigen leven kunt implementeren lees je hier. 

Chinees Nieuwjaar: deze wijsheden brengt het jaar van de OS voor jou mee

Voor we dieper ingaan op deze bijzondere feestdag is het interessant om te weten waarom de Chinese jaarwisseling elk jaar op een andere dag valt. Het Chinees Nieuwjaar valt altijd rond de tweede nieuwe maan na de kortste dag van het jaar (21 december). Als je op dit moment in China bent of dichtbij de China Town van je stad woont, kun je niet om het Chinees Nieuwjaar heen. De hele stad is verlicht met rode lampionnen en overal is vuurwerk te zien. Dat het Chinees Nieuwjaar zo uitbundig wordt gevierd is niet zonder reden. De legende gaat dat Nian – een mythologisch en mensetend beest dat in de zee leeft – aan ieder begin van het Chinese jaar de dorpen afspeurde naar kinderen. Na verloop van tijd ontdekten de Chinezen dat Nian bang was voor de kleur rood en luide knallen. Om die reden is een deel van de planeet versierd met rode lampionnen, slingers en het decor van een waanzinnig vuurwerk spektakel (voor zover de corona maatregelen het toelaten).

12 dierentekens

Binnen de Chinese astrologie wordt niet enkel een andere kalender gehanteerd, maar ook andere dierentekens. Bij elke jaarwisseling komt een ander Chinees dierenteken naar voren. En ook hier is een eeuwenoude legende aan verbonden. Boeddha had alle dieren uitgenodigd voor een feest. Er waren 12 plaatsen aan de feesttafel en Boeddha zou naar ieder van de aanwezige dieren een jaar vernoemen. Het verhaal gaat dat er tussen de dieren een race werd gehouden om een plekje te bemachtigen. Zo vertelde de rat aan de kat dat het feest een dag later was. En zelf reed de rat op de rug van de os mee en kwam als eerste aan op het feest. De kat eindigde op de dertiende plaats en was te laat om een jaar naar zich vernoemd te krijgen. Daarom achtervolgt hij tot op de dag van vandaag nog steeds de rat om wraak te nemen. Alle 12 dierentekens vertegenwoordigen karaktereigenschappen die betrekking hebben op personen die in dat jaar geboren zijn. En ieder jaar tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar wijzigt het dierenteken. Kinderen die in dat betreffende jaar geboren worden, krijgen automatisch het teken van dat jaar als dierenteken.

Het jaar van de Os

Net als in 1997 en 2009 is 2021 volgens de Chinese kalender het jaar van de Os. Het jaar van de Os wordt echt een jaar voor doorzetters. De Os werkt namelijk hard en vol toewijding. Hij is geduldig en standvastig, voor de mensen om hem heen een ware rots in de branding. De Os is redelijk serieus, piekert veel over de toekomst en kan zich makkelijk terugtrekken. Hij is een beetje een eenling. Door zijn eerlijkheid kan hij soms bot overkomen. Zijn waarden en principes, daar wijkt hij niet snel van af. Hij voelt zich vaak verantwoordelijk voor anderen en omringt zich graag met excentrieke mensen. Dat terwijl hij het zelf vaak lastig vindt om buiten zijn comfortzone te treden en uitdaging op te zoeken. Deze eigenschappen van de Os zijn het komende jaar voor iedereen voelbaar en zichtbaar, maar extra voor degenen die in de jaren van de Os geboren is.

Overeenkomsten met Steenbok

Misschien kunnen de Steenbokken onder ons zich herkennen in de bovenstaande tekst. De Os deelt inderdaad verschillende eigenschappen met het sterrenbeeld Steenbok. Interessant genoeg heeft de heerser van de Steenbok, Saturnus, dit jaar een sterke invloed op ons. Hierdoor kun je af en toe gaan doemdenken, maar ergens in je brandt een vuurtje dat je vooruit wil branden, dichter naar je dromen toe. Dit geeft je de kracht om je op tijd terug te trekken en gefocust te blijven, en snel genot niet te verkiezen boven lange termijn voldoening. De invloed van Saturnus kan ook je tijdsbeleving beïnvloeden. Misschien ervaar je tijdsdruk of heb je juist het gevoel dat de tijd vooruit kruipt. Eigenlijk zorgen beide opties ervoor dat er waarschijnlijk oude emoties naar het oppervlak borrelen. De kans is groot dat je met vastgeroeste patronen wordt geconfronteerd, dingen die om transformatie vragen voordat je écht verder kunt. Neem de tijd en ruimte om deze patronen te bestuderen en helen, en wees niet bang hierbij anderen om steun te vragen.

Maankalender

Interessant om te weten is dat de Chinese kalender een maankalender is. Dit verschilt van de Gregoriaanse kalender die in de Westerse samenleving wordt gebruikt. ‘Onze’ kalender is namelijk gebaseerd op het zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om één keer om de zon te draaien. Binnen de Chinese astrologie kijken ze naar de stand van de maan. In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien. Hier doet de maan ongeveer 29 en een halve dag over. Daarom heeft iedere maand 29 of 30 dagen.

Belangrijkste feestdag

Daarnaast is het Chinese jaar in 12 maanden ingedeeld. Als je een klein rekensommetje maakt, dan telt een Chinees jaar 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar. De maand die normaal gesproken in het voorjaar moet vallen zou dan na verloop van tijd in de winter vallen. Dit hebben ze opgelost door ongeveer om de drie jaar een schrikkelmaand toe te voegen. Afhankelijk van de stand van de zon wordt bepaald wanneer deze maand wordt toegevoegd. Voor de schrikkelmaand baseert de Chinese astrologie zich dus wel op de zonnekalender. In 1912 heeft de Chinese overheid bepaald om de Gregoriaanse kalender te volgen. Voor alle traditionele feestdagen wordt echter wel nog steeds de Chinese maankalender gehanteerd, en daarvan is het Chinees Nieuwjaar de belangrijkste feestdag.

Bronnen:

beleven.org, kuuke.nl, Inspirerend Leven

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.