BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Chinees Nieuwjaar: deze wijsheden brengt het jaar van de Rat voor jou mee

chinees nieuwjaar

Op 25 januari 2020 viert bijna een kwart van de wereldbevolking het nieuwe jaar. Volgens de traditionele Chinese maankalender vindt de jaarwisseling namelijk pas dan plaats (en niet op 1 januari). Het Chinees Nieuwjaar – ook wel bekend als het Lentefestival – is de belangrijkste feestdag in China. Of beter gezegd feestdagen want Chinezen vieren 15 dagen lang het nieuwe jaar. Elke jaarwisseling hangt samen met de verandering van een Chinees dierenteken. In de Westerse maatschappij zijn 12 sterrenbeelden binnen één jaar verdeeld, maar in de Chinese samenleving wordt een volledig jaar vernoemd naar één dierenteken. Dit jaar staat de rat centraal. Hoe jij de benefits van dit teken in je eigen leven kunt implementeren lees je hier. 

Chinees Nieuwjaar: deze wijsheden brengt het jaar van de Rat voor jou mee

Voor we dieper ingaan op deze bijzondere feestdag is het interessant om te weten waarom de Chinese jaarwisseling elk jaar op een andere dag valt. Het Chinees Nieuwjaar valt altijd rond de tweede nieuwe maan na de kortste dag van het jaar (21 december). Als je op dit moment in China bent of dichtbij de China Town van je stad woont, kun je niet om het Chinees Nieuwjaar heen. De hele stad is verlicht met rode lampionnen en overal is vuurwerk te zien. Dat het Chinees Nieuwjaar zo uitbundig wordt gevierd is niet zonder reden. De legende gaat dat Nian – een mythologisch en mensetend beest dat in de zee leeft – aan ieder begin van het Chinese jaar de dorpen afspeurde naar kinderen. Na verloop van tijd ontdekten de Chinezen dat Nian bang was voor de kleur rood en luide knallen. Om die reden is een deel van de planeet vandaag versierd met rode lampionnen, slingers en het decor van een waanzinnig vuurwerk spektakel.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

12 dierentekens

Binnen de Chinese astrologie wordt niet enkel een andere kalender gehanteerd, maar ook andere dierentekens. Bij elke jaarwisseling komt een ander Chinees dierenteken naar voren. En ook hier is een eeuwenoude legende aan verbonden: Boeddha had alle dieren uitgenodigd voor een feest. Er waren 12 plaatsen aan de feesttafel en Boeddha zou naar ieder van de aanwezige dieren een jaar vernoemen. Het verhaal gaat dat er tussen de dieren een race werd gehouden om een plekje te bemachtigen. Zo vertelde de rat aan de kat dat het feest een dag later was. En zelf reed de rat op de rug van de os mee en kwam als eerste aan op het feest. De kat eindigde op de dertiende plaats en was te laat om een jaar naar zich vernoemd te krijgen. Daarom achtervolgt hij tot op de dag van vandaag nog steeds de rat om wraak te nemen. Alle 12 dierentekens vertegenwoordigen karaktereigenschappen die betrekking hebben op personen die in dat jaar geboren zijn. En ieder jaar tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar wijzigt het dierenteken. Kinderen die in dat betreffende jaar geboren worden krijgen automatisch het teken van dat jaar als dierenteken.

Het jaar van de Rat

Net als in 1996 en 2008 is 2020 volgens de Chinese kalender het jaar van de Rat. Dit teken is enthousiast, nieuwsgierig en enorm opportunistisch. De Rat is ook toegewijd en hardwerkend, en daarom de grootste ondernemer van de dierentekens. Ze zijn trouw en vindingrijk, maar ook indiscreet, goedgelovig en een beetje verwend. Natuurlijk oefent dit dierenteken niet enkel invloed uit op diegenen die in het jaar van de Rat zijn geboren. Er zijn een aantal algemene wijsheden die voor iedereen van pas komen.

Een nieuw begin
Dit is een bijzonder jaar, want met het jaar van de Rat start het eerste jaar van een nieuwe cyclus van de twaalf dierentekens. Dit jaar staat dus ook voor een nieuw begin, nieuwe kansen en mogelijkheden. Deze nieuwe fase komt op het levensgebied waar jij de focus op legt. Hierbij is het belangrijk weloverwogen keuzes te maken om jouw dromen te verwezenlijken.

Community
Het jaar van de Rat kenmerkt zich door ontwikkeling. Dit zullen we ook terugzien binnen de gezondheidszorg. Er zal meer aandacht komen voor preventie en het stimuleren van een gezonde levenswijze. Ook het milieu en de opwarming van de aarde blijven een hot topic. Politici en milieuexperts kunnen in de loop van dit jaar tot ingrijpende maatregelen komen.

Relaties
Nieuwe relaties en fijne ontmoetingen zullen dit jaar van de Rat op je pad komen. Ook op werkgebied staan gezellige bijeenkomsten en succesvolle ondernemingen op de planning. Naast de mooie kansen die naar je toekomen, is het ook een uitstekend moment om zelf initiatief te nemen.

Maankalender

Interessant om te weten is dat de Chinese kalender een maankalender is. Dit verschilt van de Gregoriaanse kalender die in de Westerse samenleving wordt gebruikt. “Onze” kalender is namelijk gebaseerd op het zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om één keer om de zon te draaien. Binnen de Chinese astrologie kijken ze naar de stand van de maan. In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien. Hier doet de maan ongeveer 29 en een halve dag over. Daarom heeft iedere maand 29 of 30 dagen. Daarnaast is het Chinese jaar in 12 maanden ingedeeld. Als je een klein rekensommetje maakt dan telt een Chinees jaar 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar. De maand die normaal gesproken in het voorjaar moet vallen zou dan na verloop van tijd in de winter vallen. Dit hebben ze opgelost door ongeveer om de drie jaar een schrikkelmaand toe te voegen. Afhankelijk van de stand van de zon wordt bepaald wanneer deze maand wordt toegevoegd. Voor de schrikkelmaand baseert de Chinese astrologie zich dus wel op de zonnekalender. In 1912 heeft de Chinese overheid bepaald om de Gregoriaanse kalender te volgen. Voor alle traditionele feestdagen wordt echter wel nog steeds de Chinese maankalender gehanteerd en daarvan is het Chinees Nieuwjaar de belangrijkste feestdag.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen:
www.beleven.org
www.kuuke.nl
www.catharinaweb.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.