Chinees Nieuwjaar: deze wijsheden brengt het jaar van het Varken voor jou mee

Holy Crap
chinees nieuwjaar, jaar van het zwijn, astrologie
Natalja De Vos

Natalja De Vos
05.02.2019

Vandaag viert bijna een kwart van de wereldbevolking het nieuwe jaar. Volgens de traditionele Chinese maankalender vindt de jaarwisseling namelijk pas vandaag plaats. Het Chinees Nieuwjaar – ook wel bekend als het Lentefestival – is de belangrijkste feestdag in China. Of beter gezegd feestdagen want Chinezen vieren 15 dagen lang het nieuwe jaar. Elke jaarwisseling hangt samen met de verandering van een Chinees dierenteken. In de Westerse samenleving zijn 12 sterrenbeelden binnen één jaar verdeeld, maar in de Chinese cultuur wordt een volledig jaar vernoemd naar één dierenteken. Dit jaar staat het Varken centraal. Hoe jij de benefits van dit teken in je eigen leven kunt implementeren lees je hier. 

Chinees Nieuwjaar: deze wijsheden brengt het jaar van het Varken voor je mee

Voor we dieper ingaan op deze bijzondere feestdag is het interessant om te weten waarom de Chinese jaarwisseling elk jaar op een andere dag valt. Het Chinees Nieuwjaar valt altijd met de tweede nieuwe maan na de kortste dag van het jaar (21 december). Als je op dit moment in China bent of dichtbij de China Town van je stad woont, kun je niet om het Chinees Nieuwjaar heen. De hele stad is verlicht met rode lampionnen en overal is vuurwerk te zien. Het Chinees Nieuwjaar wordt dan ook uitbundig gevierd en dit is niet zonder reden. De legende gaat dat Nian – een mythologisch en mensetend beest dat in de zee leeft – aan ieder begin van het Chinese jaar de dorpen afspeurde naar kinderen. Na verloop van tijd ontdekten de Chinezen dat Nian bang was voor de kleur rood en luide knallen. Om die reden is een deel van de planeet vandaag versierd met rode lampionnen, slingers en het decor van een waanzinnig vuurwerk spektakel.

12 dierentekens

Binnen de Chinese cultuur wordt niet enkel een andere kalender gehanteerd, maar ook andere dierentekens. Bij elke jaarwisseling komt een ander Chinees dierenteken naar voren. En ook hier is een eeuwenoude legende aan verbonden: Boeddha had alle dieren uitgenodigd voor een feest. Er waren 12 plaatsen aan de feesttafel en Boeddha zou naar ieder van de aanwezige dieren een jaar vernoemen. Het verhaal gaat dat er tussen de dieren een race werd gehouden om een plekje te bemachtigen. Zo vertelde de rat aan de kat dat het feest een dag later was. En zelf reed de rat op de rug van de os mee en kwam als eerste aan op het feest. De kat eindigde op de dertiende plaats en was te laat om een jaar naar zich vernoemd te krijgen. Daarom achtervolgt hij tot op de dag van vandaag nog steeds de rat om wraak te nemen. Alle 12 dierentekens vertegenwoordigen karaktereigenschappen die betrekking hebben op personen die in dat jaar geboren zijn. En ieder jaar tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar wijzigt het dierenteken. Kinderen die in dat betreffende jaar geboren worden krijgen automatisch het teken van dat jaar als dierenteken.

Het jaar van het Varken

Net als in 1995 en 2007 is 2019 volgens de Chinese kalender het jaar van het varken, ook wel het jaar van het zwijn of everzwijn genoemd. Binnen de Chinese cultuur is het varken één van de betrouwbaarste tekens. Het Varken is intelligent, verdraagzaam en gezellig. Ze zijn loyaal en goedaardig maar ook ouderwets, verwaand en een beetje naïef. Natuurlijk oefent dit dierenteken niet enkel invloed uit op diegenen die in het jaar van het Varken zijn geboren. Er zijn een aantal algemene wijsheden die voor iedereen van pas komen.

Community
Het jaar van het Varken is er eentje van overvloed en uitwisseling. Het egocentrisme maakt ruimte voor het collectieve belang. Daarnaast groeit het besef dat we ecologische oplossingen moeten uitdiepen en we zelf bewuster in het leven staan ten voordele van onze planeet.

Gezinssituatie
Familie heeft nog nooit zo’n belangrijke rol gespeeld. De positieve energie van het Varken creëert een sfeer van vergeving. Op persoonlijk vlak is het belangrijk weloverwogen keuzes te maken. Projecten worden gerealiseerd dankzij verantwoordelijkheidsgevoel en een strategische visie.

Reflectie
Het Varken markeert de voltooiing van een complete cyclus van de twaalf tekens van de Chinese zodiac. Op 25 januari 2020 start de cyclus opnieuw met het jaar van de Rat. Gebruik dit jaar om terug te kijken en te reflecteren op de afgelopen 11 jaar. Lift mee op de positiviteit van het Varken en je zal merken dat goede wil en motivatie op verschillende vlakken worden versterkt.

Maankalender

Interessant om te weten is dat de Chinese kalender een maankalender is. Dit verschilt van de Gregoriaanse kalender die in de Westerse samenleving wordt gebruikt. “Onze” kalender is namelijk gebaseerd op het zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om één keer om de zon te draaien. Binnen de Chinese cultuur kijken ze naar de stand van de maan. In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien. Hier doet de maan ongeveer 29 en een halve dag over. Daarom heeft iedere maand 29 of 30 dagen. Daarnaast is het Chinese jaar in 12 maanden ingedeeld. Als je een klein rekensommetje maakt dan telt een Chinees jaar 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar. De maand die normaal gesproken in het voorjaar moet vallen zou dan na verloop van tijd in de winter vallen. Dit hebben ze opgelost door ongeveer om de drie jaar een schrikkelmaand toe te voegen. Afhankelijk van de stand van de zon wordt bepaald wanneer deze maand wordt toegevoegd. Voor de schrikkelmaand baseert de Chinese cultuur zich dus wel op de zonnekalender. In 1912 heeft de Chinese overheid bepaald om de Gregoriaanse kalender te volgen. Voor alle traditionele feestdagen wordt echter wel nog steeds de Chinese maankalender gehanteerd en daarbij is het Chinees Nieuwjaar de belangrijkste feestdag.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen:
www.beleven.org
www.kuuke.nl
www.catharinaweb.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link