Ga met Kerst van Fast fashion naar Slow fashion met deze 5 duurzame wasgeheimen 

Holy Crap
AEG, wassen, care label, kerstmis, kleding, wol, stomerij
karlijn visser

Karlijn Visser
21.12.2018

Je outfit voor Kerst is er één om wat langer bij stil te staan. Ga je voor over-the-top, ingetogen chique of casual nonchalant (lees: je hebt de perfecte couch potato-outfit aan om elk moment mee op de bank te kunnen ploffen). Wat je ook draagt, je kleding heeft na Kerst sowieso een opfrisbeurt nodig. Maar voordat je straks enthousiast begint met wasjes draaien, zetten we een paar verbijsterende feiten voor je op een rij waardoor de switch van Fast- naar Slow Fashion opeens heel logisch voelt.

Ga met Kerst van Fast fashion naar Slow fashion met deze 5 duurzame wasgeheimen

Laten we beginnen met de verbijsterende feiten. Gemiddeld dragen we een kledingstuk slechts vier keer, gebruiken we maar 20% van onze garderobe voor 80% van de gelegenheden en 90% van onze kleding gooien we weg voordat dit nodig is. En van die 90% belandt 70% in de afvalbak vanwege kleurslijtage, het krimpen of uitrekken van de was. Een deel van al dit zorgelijke nieuws kan eenvoudig voorkomen worden door een bewuste switch te maken van Fast- naar Slow Fashion én het aanleren van betere wasgewoontes.

Van Fast- naar Slow Fashion

Hoe ik de switch van Fast- naar Slow fashion heb gemaakt? Door deze 5 onderstaande was- & kledinggeheimen toe te passen. Hier mee geef je je outift zeker weten ook na Kerstmis een nieuw leven én een nieuw gezicht.

1. Koop minder

Vroeger deden we 2 of 3 jaar met een winterjas. Tegenwoordig word je verleid om elk seizoen een nieuwe jas (of 2!) aan te schaffen. Doe het niet! Wanneer je trends loslaat en gaat vertrouwen op je eigen stijl, raak je minder gefrustreerd van alle nieuwe outfits waarmee je door influencers om de oren wordt geslagen. Winst voor je portemonnee én voor het milieu. Aangezien je een kledingstuk beter 30 x dan 4 x kunt dragen voordat het op een zwaar milieuvervuilende brandstapel belandt ergens in een arm land.

2. Vertrouw niet blind op labels

AEG, wassen, care label, kerstmis, kleding, wol, stomerij

De kwetsbare stofjes die je vaak terugziet in de feestelijke cocktailjurkjes van dit seizoen vragen om special care, waarmee je de levensduur van je kleding verlengt. Het Care Label Project is daarom tof om in de gaten te houden. Samen met een aantal modeontwerpers ontwierp AEG het waslabel ‘Don’t Overwash’, dat oproept om minder vaak, minder warm te wassen en de stomerij zoveel mogelijk te mijden. Het Care Label Project vraagt een nieuwe kijk op wassen én je vooral niet gek te laten maken door ingewikkelde waslabels (die meestal aan bijzondere kledingstukken hangen). Uit een internationale studie uitgevoerd door AEG blijkt dat meer dan de helft van de consumenten vertrouwt op waslabels. Maar waslabels zijn enkel het advies voor de aanpak van de was. Binnen de mode-industrie is het zelfs een valse gewoonte om de levensduur van een kledingstuk te onderschatten. Waardoor jij als consument eerder geneigd bent om het zoveelste goedkope truitje aan te schaffen, in plaats van wat extra moeite doen om hetgeen je al had met zorg te behandelen. Vanaf nu ben je deze verkoop trucs van de grote modegiganten te slim af ;-).

3. Verdiep je in sustainable merken

Er ging een wereld voor mij open toen ik me ging verdiepen in sustainable modemerken. En reken maar dat die net zo fashionable zijn als de andere minder groene merken. Zo ben ik groot fan geworden van ARMEDANGELS, Alchemist Fashion en Saints Basics. Care Label werkt trouwens ook samen met modemerken die duurzaamheid belangrijk vinden. Inmiddels hebben vijf merken zich als partner aangesloten bij het project. Afriek, DOTT., Hempje, Dutchess en Jonathan Christopher hebben het nieuwe waslabel ‘Care More’ in hun kleding opgenomen waarmee zij afrekenen met valse belofte uit de fast fashion industrie.

4. Was minder vaak

Vers gewassen kleding, nog na-geurend van de wasverzachter is hartstikke verslavend. Ik weet er alles van… En toch ben ik minder gaan wassen doordat ik me heb verdiept in het ​‘Don’t Overwash’ label dat kleding in drie hoofdcategorieën verdeelt; ‘Alleen Stomen’, ‘Lagere Temperaturen’ en ‘Minder Vaak Wassen’. Als extraatje heeft het Care Label Project een wasgids met moderne tips gemaakt over hoe je beter voor je was kunt zorgen zodat je kleding minder snel slijt en je minder schade aan het milieu toebrengt. Wist je dat tegenwoordig één op de drie personen de aankoop van een kledingstuk vermijdt met het voorschrift ‘alleen chemisch reinigen’, vanwege al het gedoe? Zonde! Met de wastips uit het Care Label Project kun je kwetsbare kledingstukken van wol, zijde of cashmere gewoon thuis wassen, zonder chemicaliën waar ze bij de stomerij dol op zijn.

5. Investeer in een eco wasmachine

Het is in één keer een grote investering, overschakelen op een eco wasmachine, maar die is het dubbel en dwars waard. De eco wasmachine van AEG draagt bij aan de levensduur van je kleding, verbruikt minder water en stroom en heeft als hobby om jou te helpen met het aanleren van de nieuwe wasgewoontes. Ik testte de AEG wasmachine uit hun New Laundry Range en dook in de duurzame wasprogramma’s. Zelfs de meest delicate kleding maakt dit wasmonster schoon en fris. Wat mij nog het meest opviel? De wasmachine wast bijna geruisloos (voorheen trilden er zo’n 5 potjes superfoods van mijn vorige wasmachine af tijdens het wassen) en onthardt water voor elke wasbeurt zodat je kleding langer mooi blijft bij 30c. Dat maakt dat ik precies aan ga trekken met Kerst waar ik op dat moment zin in heb en daarna – heel relaxed – geen stomerij hoef in te schakelen. Adviesprijs €1.229, meer info via AEG.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AEG. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel, over hoe wij eerlijk geld verdienen met ons platform.  

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link