1 uur extra buitenlucht per dag heeft déze 5 voordelen voor je gezondheid

Body
joy of missing out

Je bent je er misschien niet van bewust, maar het zou zo maar eens kunnen dat je deel uitmaakt van de ‘Indoor Generation’. Anno 2019 brengen we meer tijd binnen door dan ooit tevoren. Zo’n 21 uur per dag om precies te zijn. Concreet betekent dit dat we slechts 10 procent van onze tijd in de buitenlucht besteden. Dat terwijl iets simpels als elke dag één uurtje extra buiten doorbrengen een enorme bijdrage levert aan je fysieke én mentale gezondheid. 

1 uur extra buitenlucht per dag: 5 voordelen voor je gezondheid

Tijd doorbrengen in de buitenlucht is a window of opportunities; met een relatief kleine inspanning (van de bank af komen en je jas aan trekken) kun je een grote, positieve invloed uitoefenen op je fysieke én mentale gezondheid. En wat dacht je van het welzijn van je kinderen? Zelf groeide ik op in de jaren ’80. Mijn moeder riep mijn broers en mij pas naar binnen als het avondeten klaar was. En vaak kwamen we pas opdraven als de aardappels koud waren. Hoe anders ziet de wereld er nu uit. Het aantal buiten spelende kinderen daalt al jaren. 15 procent van de Nederlandse kinderen speelt zelfs nooit buiten, zo blijkt uit een onderzoek van Jantje Beton. Dat terwijl buiten spelen niet alleen heel gezond is, maar ook belangrijk voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Het is kennis waar kinderen de rest van hun leven profijt van hebben, en die je helaas niet zo makkelijk via social media opdoet.

Buitenlucht en je gezondheid

Volwassenen doen het helaas niet veel beter dan kinderen. Uit onderzoek van YouGov in opdracht van de VELUX Groep blijkt dat we zo’n 21 uur per dag binnenshuis door. Dat komt neer op 90 (!) procent van onze tijd. Dit maakt ons tot wat wetenschappers de ‘Indoor Generation’ noemen, een typering van de huidige generatie die ten opzichte van voorgaande generaties veel meer tijd binnen spendeert dan buiten. Dat terwijl ons lichaam is geëvolueerd om te leven in de buitenlucht. Intuïtief voelen we ons buiten ook beter dan binnen. Zo zou 67% van alle Nederlanders graag meer buiten zijn (en slechts 5% meer binnen). Niet zo gek want 92% van alle Nederlanders is er van overtuigd dat het gezond is om buiten te zijn. Een terechte veronderstellingen want een uurtje extra buitenlucht per dag levert enorme voordelen op voor je gezondheid. En daarvoor hoef je heus niet uren over de hei te struinen. Met een uurtje extra buitenlucht per dag lever je een bijdrage aan je gezondheid. Kijk maar eens naar onderstaande 5 voordelen van frisse buitenlucht.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

5 redenen waarom buitenlucht en je gezondheid hand in hand gaan

1) Buitenlucht is stukken gezonder dan binnenlucht

Meer dan driekwart (77%) van de Nederlanders weet niet dat binnenlucht veel meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek in opdracht van de VELUX Groep. “Bij ongezonde lucht denken mensen vaak aan vervuilende fabrieken of drukke snelwegen,” zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft. “Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren. Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed, meubilair en bouwmaterialen.” Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis. Binnenlucht is soms tot wel vijf keer ongezonder dan buitenlucht.

2) Buiten zijn herstelt de relatie met de natuur

Je kunt je huis vol planten zetten, maar je knapt nergens zo van op als een wandeling in de natuur. Dat je vermoeide geest baat heeft bij een frisse neus halen in een groene omgeving blijkt uit een internationaal onderzoek naar de ‘restoratieve waarde’ van leefomgevingen. De restoratieve waarde is de mate waarin een omgeving bijdraagt aan het psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Wat blijkt? Een bezoek aan een café of winkelcentrum werkt bepaald niet stress verlagend. Parken en bossen werden het hoogst gewaardeerd voor herstel na een stressvolle periode. Ga dus vooral naar buiten en herstel jouw relatie met de natuur. Je zult zien dat je er van opknapt!

3) Buitenlucht verbetert je humeur

Ons lichaam is geëvolueerd om te leven in de buitenlucht. Je kunt er dus vanuit gaan dat veel processen in je lijf afhankelijk zijn van daglicht. Niet alleen je waak-, slaapritme maar bijvoorbeeld ook je humeur. Uit hetzelfde onderzoek door onderzoeksbureau YouGov in opdracht van de VELUX Groep onder 16.000 respondenten in Europa blijkt dat 69% van de Nederlandse vrouwen zegt dat daglicht wezenlijk tot veel invloed heeft op hun humeur. Als we te veel binnen zitten, missen we de oppeppende kracht van natuurlijk licht op het ‘gelukshormoon’ serotonine en worden we somber.

4) Buitenlucht spoort aan tot bewegen

Natuurlijk, je kunt een uur op een bankje in het park gaan zitten. Maar de meeste mensen die naar buiten gaan doen dat niet om te zitten, maar om te bewegen. Wandelen staat met stip op nummer één en laat dat nou ontzettend gezond zijn. Het menselijk lichaam is namelijk gebouwd om te bewegen. Iets simpels als je ene voet voor je andere voet zetten stimuleert direct allerlei processen waaronder je bloedcirculatie. Een goede doorbloeding is belangrijk om je bindweefsel soepel te houden. Daarnaast zorgt een goede doorbloeding voor meer energie in je cellen. Bloed heeft namelijk een belangrijke transportfunctie en zorgt er voor dat er voldoende voedingsstoffen (eiwitten, vetten, suikers etc.) en zuurstof in je cellen terecht komen.

5) Buitenlucht vermindert stress

Uit een Frans onderzoek onder een groot aantal boswandelaars is gebleken dat wandelen in de buitenlucht stress verlaagt. Deelnemers aan dit onderzoek moesten iedere dag een dertig minuten durende boswandeling maken. Na iedere wandeling werd hun speeksel onderzocht op het stresshormoon cortisol. Al na drie wandelingen nam de hoeveelheid cortisol af en hadden de deelnemers het gevoel weer helemaal tot rust te zijn gekomen.

Kijktip

VELUX (producent van producten die bijdragen aan een gezond en duurzaam binnenklimaat) appelleert in een internationale campagne aan de negatieve gezondheidseffecten van binnenlucht om zo de Indoor Generation bewuster te maken van de invloed van binnenleven op hun gezondheid. Deze prachtige video opende onze ogen. Die van jou ook?

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VELUX Nederland. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan vooral dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link