Hersenexpert legt uit: zo doorbreek je vastgeroeste patronen in je brein 

Heart + Soul
daphne feller, akasha summit, brain, hersenen
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
05.12.2019

Daphne Feller (40) is de oprichter van BrainExplainers en weet als geen ander hoe je het maximale potentieel van je hersenen optimaal benut. Door de vele studies die Daphne heeft gevolgd heeft ze geleerd hoe we ons brein kunt trainen om zo een droomleven te creëren. Tijdens de Akasha Summit op 28 maart 2020 geeft Daphne een talk over dit onderwerp. Maar voordat het zover is spraken wij haar over hoe je de vastgeroeste patronen in je hersenen kunt doorbreken door inzicht en oefeningen. 

Hersenexpert legt uit: zo doorbreek je vastgeroeste patronen in je brein

Waarom ben je BrainExplainers gestart?

Daphne: ‘Na mijn studie P&O ben ik 11 jaar (nationaal en internationaal) werkzaam geweest binnen verschillende corporate health organisaties. Het was tijdens een Executive MBA studie, dat het voor mij steeds duidelijker werd hoe interessant kennis over het brein eigenlijk is. Deze kennis kan goed worden ingezet om mensen een mooi en succesvol leven te laten leiden. Dit inzicht heeft geleid tot de oprichting van BrainExplainers’.

Waar komt jouw fascinatie voor ons brein vandaan?

Daphne: ‘Sinds ik een klein meisje was, vond ik het enorm interessant om gedrag te observeren en de redenen achter gedrag te begrijpen. Tijdens mijn studie P&O ging het voornamelijk over de psyche van de mens. Maar tijdens mijn MBA studie kwam ik met de ‘neurowetenschap’ in aanraking. Echt enorm fascinerend om beter inzicht te krijgen in ‘waarom we doen wat we doen’.

Hebben de inzichten die je hebt verkregen door je studies jou ook persoonlijk veel opgeleverd?

Daphne: ‘Zeer zeker! Het heeft een positieve impact op de manier waarop ik met alle impulsen omga waaraan ieder van ons blootgesteld wordt. Ook merk ik dat in deze wereld waarin al zoveel van ons verwacht wordt (of we onszelf opleggen 😉), ik relaxter sta. Heel fijn, want dat geeft me meer ruimte om die dingen te doen waar ik energie van krijg, en daardoor een positieve bijdrage kan leveren aan andermans leven.’

Het schijnt dat we slechts 10% van al het potentieel van onze hersenen gebruiken. Hoe zit dit?

Daphne: ‘Ik denk dat je de mythe bedoelt dat we maar 10% van onze breincapaciteit benutten. Dit is echter niet waar. We benutten eigenlijk ons hele brein, alleen worden verschillende gebieden op verschillende momenten geactiveerd.’

En hoe zit het met bewust en onbewust handelen?

Daphne: ‘Wetenschap heeft aangetoond dat we slechts 5% bewust handelen en 95% dus onbewust; denk hierbij aan gedachtes, emoties, intuïtie, verbeelding en herinneringen. De verwerkingscapaciteit van je bewustzijn is dus maar een fractie van onze totale capaciteit. We kunnen onbewust zo’n 200.000 keer meer verwerken dan bewust. Ook is je onderbewuste verbonden met het kwantumveld. De 5% kun je optimaliseren door focus aan te brengen en intenties uit te spreken. De 95% gaat over inzicht krijgen in gedachtes & emoties, wijsheid van het lichaam en energiewerk.’

Hoe belangrijk is de relatie tussen je brein en je hart om dit potentieel uit te rollen?

Daphne: ‘Enorm! Het hart is, net zoals je brein, een intelligent systeem. Het geeft je toegang tot een interne bron van kracht en intelligentie. Het is van belang dat er een coherentie ontstaat tussen je hartslag, hersengolven en ademhaling. Want wanneer deze trillingen een gelijke frequentie hebben ontstaat er een vibratie. Dan zullen jouw brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal met elkaar communiceren. Het gevolg is dat je je rustiger voelt, alerter bent en helder kunt denken.’

Wat kunnen we van je talk verwachten tijdens de Akasha Summit?

Daphne: ‘Tijdens de talk geef ik meer inzicht in de werking van het brein. Daarna bekijken we op welke manier je jouw bewuste en onbewuste beter in kunt zetten om helderheid te creëren en je droom of doel waar te maken.’

Welke 3 inzichten neem je mee na jouw talk?

  • Kennis over je brein: je begrijpt beter waar emoties en gedrag vandaan komen.
  • Helderheid: de volgende stappen die je kunt zetten om je droom of doel waar te maken.
  • Actiepunten: in 3 stappen dichterbij bij je droom of doel

Wil je nog een laatste wijze raad meegeven?

Daphne: ‘We creëren allemaal onze eigen realiteit. En in die realiteit creëren we vaste patronen, dag in en dag uit. Hierdoor bestaat er een kans dat je vastgeroest raakt in (negatieve) gevoelens en dezelfde uitkomsten. Als je een leven wilt waar je meer voldoening uithaalt, zul je actief aan de slag moeten gaan en bereid moeten zijn om nieuwe paden te bewandelen. Dat kan spannend zijn. Maar het is de enige manier om andere, mooiere uitkomsten te krijgen.

Oefening: dit zijn 4 stappen om een vastgeroest patroon te doorbreken:

1. Herken en erken je patronen
Omschrijf welke patronen je graag wil doorbreken. Denk hierbij aan iets (negatiefs) wat je repeterend doet; gebaseerd op angst, macht, hoop of door een primaire afweer.

2. Wil je dit patroon echt doorbreken?
Een patroon doorbreken kost energie, dus het is belangrijk dat je weet wat het je oplevert, maar ook wat je verliest. Geef antwoord op de volgende vier vragen:

  • Wat krijg ik wanneer ik dit patroon doorbreek?
  • En wat krijg ik wanneer ik dit patroon niet doorbreek?
  • Wat verlies ik wanneer ik dit patroon doorbreek?
  • Wat verlies ik wanneer ik dit patroon niet doorbreek?

Wil je nog steeds je patroon doorbreken? Zo ja, ga dan door naar stap 3.

3. Schrijf op hoe je normaal in een situatie reageert
Welk patroon toont zich? Schrijf nu op hoe je graag zou willen reageren en oefen dit!

4. Super dat je aan de slag bent gegaan!
Wees trots op jezelf. Soms zal je een tegenslag ervaren. Dat is prima; die horen erbij. Probeer vol te houden, dan zal je snel verbetering zien. Succes!

Wil je bij de Akasha Summit op 28 maart 2020 zijn en leren over het belang van je ademhaling? Kijk hier voor meer informatie en tickets. Kijk voor meer info over Daphne op brainexplainers.com, volg haar via @DaphneFeller of stuur een mailtje naar office@brainexplainers.com.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.