Sporttrend: Boutique fitnessclubs brengen het knusse buurtschool gevoel terug

by Karlijn Visser 30.04.2017

Naast de grote fitnessketens openen steeds vaker deuren van kleinschalige, unieke sportconcepten. Van exclusieve pilates salon tot swimgym, en van spin club tot high intensity studio. De vroegere knusse buurtsportschool transformeerde in te gekke boutique fitness clubs waarin alles draait om service en beleving. We spraken sportman en clubmanager van Happy Bodies Tim Buffing over deze trend. 

Boutique fitnessclubs halen gevoel knusse buurtsportschool terug

Wat is een boutique fitness club?

Tim: De laatste jaren zijn wij gewend geraakt aan grote healthclubs. Dit zijn vaak ketens waar je verschillende vormen van sport kunt beoefenen zoals krachttraining, aerobics, spinning en yoga. Een boutique fitnessclub is een kleinschaligere en luxere fitness beleving met de focus op maar één discipline. Meestal vind je er ook een healthy shop-in-shop, zoals Juice Brothers bij High45 en The Cold Pressed Juicery bij RoCycle. Dit draagt bij aan de totale experience.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Waarom zijn boutique fitnessclub juist nu in opkomst?

Tim Buffing, happy bodiesTim: Vroeger had je kleine gezellige buurtsportscholen die door de eigenaren zelf werden gerund. De hele straat hing dan na het sporten gezellig met elkaar aan de bar. Toen fitness later meer mainstream werd, zag je de grote ketens zoals Fitness First, HealthCity, David Lloyd en Sportcity hun deuren openen. Kort daarna schoten budgetclubs (Fit4Free, Basic-Fit, etc.) als paddestoelen uit de grond. Veel van die knusse buurtsportscholen konden de concurrentie niet aan en hebben het niet gered. Met op elke hoek van de straat een grote healthclub of budgetclub, is er nu duidelijk een trend ontstaan die ingaat op de behoefte naar een persoonlijkere, betere en unieke fitness ervaring. De boutique fitnessclub is de fitnessevolutie én de buurtsportschool van nu; persoonlijke aandacht en service waarbij er één sportconcept tot in perfectie is door ontwikkeld. De trainingsmethodes zijn van hoge kwaliteit en vaak in combinatie met (voedings)advies van een lifestyle coach.

Hoe herken je een boutique fitnessclub?

Tim: Een boutique fitnessclub is veel kleiner dan je gewend bent van de reguliere sportschool en heeft vaak een heel eigen identiteit. Over alles is nagedacht. En werkelijk overal komt deze branding in terug: zowel in de club zelf als online via social media. Alles draait om het geven van een unieke experience en ervoor zorgen dat je leden graag bij de community willen horen. Vaak kun je er sporten met flexibele lidmaatschappen. Het in/uitschrijven en het boeken en betalen van lessen regel je allemaal online.

Dit zijn dé fitness boutiqueclubs van dit moment:

1. Happy Bodies
Bij deze boutique fitness club sport je zo efficiënt dat je binnen 35 minuten weer buiten staat dankzij 2 rondjes zweten op de Milon cirkel. En dat terwijl je toch echt je hele lijf hebt getraind.

happy bodies

SwimGym, boutique fitnessclubs2. SwimGym
‘Train Like a Pro’ zeggen ze bij SwimGym. En daarom krijg je hier zwemles van Olympische coaches en serieuze medaille winnaars. Naast VondelGym in Oost lig de SwimGym: het eerste fitness zwembad in Amsterdam waar banenzwemmers en triatleten onder begeleiding kunnen trainen. Maar ook als je dol bent op zwemmen en een aantal vaardigheden wil leren of verbeteren kun je hier terecht.

High 45, boutique fitnessclubs3. High45
In slechts 45 minuten weten de instructeurs bij High45 precies hoe ze je slopend moe moeten maken in hun high intensity fitness studio. De lessen zijn super effectief: je verbrand een berg calorieën en toned je lijf.

4. Rocycle
Fietsen alsof je leven er vanaf hangt. Indoor Cycling is een sporttrend overgewaaid uit de USA. Ondernemer Rogier van Duyn haalde het naar Nederland en opende onlangs zijn tweede Rocyle studio in Amsterdam. Dit is spinnen, maar dan met diepgang want het werkt meditatief: fietsen in een donkere studio met up beat muziek die uit de boxen schalt en kaarsverlichting.

5. Sportstudio79
Sportstudio79 AmsterdamDit is een Boutique Small Group trainingclub die volgens Tim het beste het ‘buursportschool gevoel’ weer geeft.

6. Rockstar Lifestyle
Een Boutique Bootcamp/Crossfit/Personal Trainingsclub die een grote ‘buzz’ wist te creëren: leden dienen namelijk een motivatiefbrief in te sturen om lid te kunnen worden bij Rockstar Lifestyle. Een soort sollicitatie maar dan anders. Het resultaat? Alleen maar serieuze leden.

Rockstar Lifestyle, boutique fitnessclub

7. PLTS – pilates studio
Over uit Los Angeles en nieuw in Amsterdam: Renee Vervoorn en Guy van der Reijden openden onlangs hun pilates studio aan de Bilderdijkstraat 134. Samen met pilates guru Margherita Bencici ontwikkelden zij workouts geïnspireerd op de lessen waar Victoria’s Secret modellen en celebrities hun mooie figuurtjes aan te danken hebben.

PLTS, Amsterdam

8. Club Sportive – Zuidas
Als grote fitnessgigant zagen ze de boutique fitnesstrend al van verre aankomen. Club Sportive speelt dan ook slim in op de trend door hun leden een ‘in house’ boutique fitnessclub ervaringen aan te bieden met lessen zoals Brooklyn Fitboxing en HIIT BOX. Waarschijnlijk hebben ze deze opzet gespot bij het Amerikaanse Orange Theory fitness…

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN