Een moeizame relatie met je lichaam? 12 boeken die de band met je lijf versterken

Heart + Soul
boeken relatie lichaam
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
19.07.2021

Om je band met je eigen lichaam te versterken is het belangrijk om naar binnen te keren en te luisteren naar de wijsheid die je in je draagt. Niemand kent jouw lijf beter dan jij. Dat maakt jouw lichaam tot het beste kompas dat je ooit zult hebben. Toch zijn we er ook van overtuigd dat kennis vergaren helpt om de naald van dit kompas een leven lang zuiver te houden. Dus zet een kop thee, kruip onder een dekentje en voed je inner wisdom met deze 12 boeken. Ze inspireerden ons stuk voor stuk bij het schrijven van de Holistik Body Guide, en reken maar dat ze ons ook daarna zijn bijgebleven. Lees je mee?

Een moeizame relatie met je lichaam? 12 boeken die de band met je lijf versterken

1. Just Eat It, Laura Thomas PhD

De kans is groot dat je mond regelmatig open valt als je dit boek leest. In Just Eat It slaat Laura Thomas de ene na de andere spijker op z’n kop. Na het lezen van deze bestseller weet je voor eens en altijd waarom diëten niet werken en heb je alle tools in handen om intuïtief eten onder de knie te krijgen. Verkrijgbaar via bol.com, €15,89.

2. The F*ck It Diet, Caroline Dooner

Dit boek wordt ook wel de anti-diet bible genoemd. Caroline Dooner weet de illusies van de dieetcultuur zorgvuldig te ontleden. Bovenop de stofresten zet Dooner een pad uit naar een ontspannen relatie met eten én je eigen lichaam. Verkrijgbaar via bol.com, €15,19. 

3. Body Kindness, Rebecca Scritchfield

In Body Kindness staat een holistische visie op gezondheid centraal en smelten geluk en gezondheid weer samen – zoals het hoort! In vier delen legt Scritchfield uit hoe je op het fysieke, emotionele, psychologische en sociale niveau naar een verbeterde gezondheid kan streven. Verkrijgbaar via bol.com, €13,69. 

4. Meer dan mooi, Anuschka Rees

Een gids over Body Neutrality en zelfvertrouwen voor iedereen die het zat is zichzelf langs een onmogelijke lat te leggen. Blogger en auteur Anuschka Rees leert je neutraler naar je lichaam te kijken en hardnekkige onzekerheden liefdevol los te laten. Verkrijgbaar via bol.com, €21,99.

5. Intuitive Eating, Evelyn Tribole en Elyse Resch 

Intuitive Eating

In dit belangrijke boek uit 1995 legden Tribole en Resch de basis voor de filosofie van intuïtief eten. Inmiddels hebben allerlei auteurs hun ideeën uitgebreid, maar als je dit boek leest zul je zien dat er maar weinig is waar Tribole en Resch toentertijd niet over hebben nagedacht. De vierde editie is dan ook onlangs gepubliceerd. Verkrijgbaar via bol.com, €13,99.

6. Mindful Eating, Jan Chozen Bays

 

Jan Chozen Bays is arts en zenleraar. In dit boek legt ze uit hoe je door middel van mindfulness opnieuw het plezier en gemak terug kunt vinden in je relatie met eten. Relevant voor iedereen, of je nu jonge kids hebt die je bewust wilt leren eten, herstelt van een eetstoornis of overgewicht hebt en wilt afvallen. Verkrijgbaar bij bol.com, €16,59.

7. Mind Body Spirit, Alberto Villoldo

Alberto Villoldo leefde jarenlang bij sjamanen in de Amazone en de Andes en deed daar als psycholoog en medisch antropoloog onderzoek naar hun geneeswijzen. Hij bundelde zijn kennis in dit boek over gezondheid. Het staat vol met praktische tips en eeuwenoude wijsheden in een modern jasje. Verkrijgbaar via bol.com, €25. 

8. The Beauty Myth, Naomi Wolf

Met de publicatie van dit boek, in 1990, werd Amerikaanse journaliste en schrijfster Naomi Wolf een van de boegbeelden van de derde feministische golf. Een (politiek en activistisch geïnformeerd) betoog tegen onrealistische schoonheidsidealen en vóór onvoorwaardelijke zelfacceptatie en zelfrespect. Verkrijgbaar via bol.com, €11,99.

9. Women Don’t Owe You Pretty, Florence Given 

Een recentere feministische boekentip is het werk van de 21-jarige (!) illustrator en activist Florence Given. In moderne, makkelijk te begrijpen taal ontkracht ze gedateerde (maar helaas nog steeds populaire) mythes rondom vrouwelijke schoonheid, seksualiteit en autonomie. Verkrijgbaar via bol.com, €11,99.

10. Vrienden worden met je lijf, Lisette Thooft

Een van de belangrijkste bouwstenen van zelfliefde, gezondheid en ontspanning is lichaamsbewustzijn. Dat wil zeggen: kunnen en durven voelen wat je voelt, met vriendelijke, warme aandacht. Vrienden worden met je lijf helpt je om weer in contact te komen met je lichaam. Verkrijgbaar via bol.com, €20,99. 

11. Je bent al mooi, Liesbeth Woertman

Professor Liesbeth Woertman is expert op het gebied van lichaamsbeelden. In dit boek onderzoekt ze de invloed van (sociale) media op ons zelfbeeld. Het is een actueel, wetenschappelijk onderbouwd pleidooi voor de schoonheid van imperfectie. Verkrijgbaar via bol.com, €19,99.

12. Huidhonger, Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis

Aanraking is een eerste levensbehoefte. Als we te weinig huidcontact hebben, kunnen we letterlijk ziek worden. In dit boek wordt haarfijn uitgelegd hoe dat zit. Je leert ook over de helende werking van aanraking bij verschillende aandoeningen en krijgt waardevolle praktische tips & tricks mee. Verkrijgbaar via bol.com, €22,50.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.