Betere seks door yoga? Let’s find out!

Body
betere seks yoga

Je kent ze vast: periodes dat je zóveel aan je hoofd hebt dat je bijna vergeet dat er nog een heel lijf onder je hoofd zit. Eén van de plekken waar je dat als eerste merkt? Juist. Tussen de lakens. De vraag is: helpt yoga als het daar wel érg rustig wordt? Ik vraag het aan yogadocente Vanessa van de Weerd.

Betere seks door yoga?

In de Westerse wereld zijn we soms zo druk dat we helemaal vergeten dat er onder ons hoofd nog een heel lichaam zit. Nu schijnen er yoga poses te zijn die je sex drive een boost geven, houdingen die je zeg maar helpen om uit je hoofd en in je lijf te komen. Google voor de lol maar eens ‘yoga’ en ‘libido’ en de top 5 lijstjes van libido verhogende poses vliegen je om de oren. Maar voordat we op een drafje naar de yogaschool hollen, ga ik te rade bij Vanessa van de Weerd, yogadocente aan de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Zij weet namelijk alles van de fysieke en mentale effecten van yoga.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Fysieke effecten van yoga

“Door regelmatig yoga te beoefenen, zul je merken dat je lekkerder in je lichaam gaat zitten. Je voelt je energieker, fitter en leniger. Met name door de intensievere vormen van yoga (ik noem ze de ‘yang-vormen’ zoals Ashtanga, Poweryoga, Bikram, Vinyasa of Flow) zul je merken dat je je conditie traint en op den duur beter in shape komt. Dit zijn intensieve lessen die ook gewichtsverlies tot gevolg kunnen hebben, helemaal in combinatie met gezonde voeding. Veel vrouwen merken dat ze ook zelfverzekerder worden door yogaIk zeg dan ook vaak, er is geen enkele dure crème opgewassen tegen een yoga practice. Je huid straalt en krijgt de perfecte glow!”

Mentale effecten van yoga

“Naast fysieke effecten is yoga ook van invloed op je psyche. Vaak merk je dit al tijdens de les wanneer je – soms letterlijk worstelend op de mat – allerlei yoga houdingen aanneemt. Tijdens zo’n uur, anderhalve uur kan er van alles door je hoofd gaan. Vaak zijn dat alledaagse dingen, maar ook oude gewoontes en patronen (Samskara’s zoals we die in yoga noemen) kunnen aan de oppervlakte komen. Deze komen vaak tot uiting als onmacht, frustratie, verdriet, onzekerheid, ongeduld, vreugde, en tal van andere emoties. De yogamat kun je bijna vergelijken met een micro versie van je eigen wereld die zich op een vierkante meter openbaart”.

Yoga en geheelonthouding binnen seksuele relaties

“Samenvattend brengt yoga je zowel fysiek als mentaal een kist vol diamantjes. En dat kán leiden tot een beter seksleven. Maar een hoger libido is binnen de yoga geen doel op zich. Binnen de yoga kennen we 8 leefregels die ook wel het achtvoudige pad worden genoemd. Eén van die regels is ‘Brahmacharya,’ wat zoveel betekent als controlling the senses ofwel geheelonthouding. Met name binnen seksuele relaties. Brahmacharya behoort tot het eerste pad, de Yama’s. Het beoefenen ervan houdt in dat je je seksuele energie gebruikt om de diepste connectie met je spiritual self aan te gaan. Dit impliceert dat deze seksuele energie heel bijzonder is. En dus niet te pas en te onpas gebruikt moet worden en al helemaal niet is bedoeld om anderen te kwetsen of pijn te doen”.

Geen quick fixes
Uit het gesprek met Vanessa kan ik maar één conclusie trekken: er zijn geen quick fixes voor een hoger libido. Practice and all will come zei één van de grootste yoga goeroes aller tijden: Sri Patthabi Jois, grondlegger van Ashtanga yoga. Dus dat is wat je moet doen, blijven oefenen. Met stiekem nét wat meer aandacht voor onderstaande drie poses;-).

De Duif
Wist je dat vrouwen lichamelijk de meeste spanningen vast houden in hun heupen? De Duif doet alle spanning uit de heupen verdwijnen en het helpt je mind om tot rust te komen.

Happy Baby
Je liezen, je heupen en je onderrug versterk je met deze oefening. Dit komt natuurlijk goed van pas tijdens seks.

De Adelaar
Deze houding komt linea recta uit de Kama Sutra. Je klemt je ene been over de andere. Wanneer je de houding uiteindelijk loslaat, stroomt al het bloed in één keer terug richting de baarmoeder.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link