Betaïne is een stofje dat in verschillende voedingsmiddelen zit. In je lichaam draagt het bij aan het stofwisselingsproces dat essentieel is voor een goede gezondheid. Ook de omzetting van een bepaald aminozuur in ons lijf is afhankelijk van het stofje. Betaïne is zelfs cruciaal voor een vitaal hart. Wat het precies in je lijf doet én in welke voedingsmiddelen het zit vertellen we je graag…
Betaïne: waarom deze onbekende voedingsstof uiterst belangrijk is voor je gezondheid
Betaïne is allereerst belangrijk voor het samentrekken van de hartspier en de levering van brandstof aan het hart. Het stofwisselingsproces waar de stof bij betrokken is, is eveneens van belang voor de gezondheid van ons hart. Als dit proces niet optimaal verloopt, kunnen we namelijk een teveel aan homocysteïne in ons bloed krijgen. Een te hoog niveau van deze stof is niet gezond voor ons hart. Het draagt namelijk bij aan de opbouw van plaque in de aderen en verhindert dat ons hart in een normaal tempo kan slaan.
Methionine
Betaïne werkt samen met actief foliumzuur en vitamine B12 om homocysteïne om te zetten in het aminozuur methionine. Op deze manier draagt betaïne bij aan een gezond niveau van homocysteïne in ons lijf. Methionine staat weer aan de basis van andere belangrijke stoffen. Zo kan ons lichaam uit methionine het aminozuur cysteïne aanmaken. Dit is onder andere belangrijk voor een goede weerstand en gezond haar. Ook de vorming van het natuurlijke antidepressivum S-adenosylmethionine (SAMe) is afhankelijk van methionine. Methionine staat bovendien aan de basis van de krachtige antioxidant glutathion.
Wat doet betaïne nog meer voor ons lijf?
Betaïne heeft een ontstekingsremmende invloed en draagt bij aan een goede spijsvertering. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het stofje verzuring tegengaat. Mensen met pijnlijke spieren door zware inspanning of spierbeschadigingen kunnen daarom extra baat hebben bij het stofje. Daarnaast ondersteunt betaïne de lever bij zijn ontgiftende werk. Het stofje helpt eveneens bij de afbraak en verwijdering van stoffen die dit belangrijke orgaan belasten.
In welke voedingsmiddelen zit betaïne?
Betaïne is in een behoorlijk aantal voedingsmiddelen te vinden. Denk aan:
- Tarwezemelen
- Quinoa
- Bieten
- Spinazie
- Amaranth
- Rogge
- Zoete aardappel
- Kalkoen
- Kalfsvlees
- Rundvlees
Recepten
Tarwezemelen zouden de hoogste concentratie betaïne bevatten. Je vindt deze tarweproducten onder andere in brood, crackers en koekjes. Nu bevatten deze producten ook een grote hoeveelheid snelle koolhydraten, die minder gunstig zijn voor ons gewicht en onze bloedsuikerspiegel. Het beste kies je dan ook voor gezonde bronnen van betaïne, zoals quinoa, zoete aardappel en spinazie. Deze producten bevatten gezonde koolhydraten, die bijdragen aan een gezond gewicht en een stabiele bloedsuikerspiegel. Met dit quinoabrood krijg je bijvoorbeeld wél betaïne binnen, maar geen snelle koolhydraten. Hetzelfde geldt voor deze groentetaart met spinazie en zoete aardappel. Een schotel van geroosterde zoete aardappel is eveneens perfect om op een gezonde manier betaïne binnen te krijgen. Net als een groene smoothie, een groen sapje of een green juice met spinazie.
Supplementen
Er zijn ook supplementen met betaïne, die een hoge dosis van de stof bevatten. Mensen nemen deze supplementen om hun stofwisseling te ondersteunen, hun homocysteïnespiegel te verlagen of leververvetting tegen te gaan. Sporters zetten deze supplementen in om hun trainingsprestaties te verbeteren, hun vetverbranding te verhogen en pijnlijke spieren te verlichten.
Wat betekent dit voor jou?
De meeste mensen eten veel tarweproducten en krijgen daarmee voldoende betaïne binnen. Als je tarweproducten vermijdt of een koolhydraatarm eetpatroon volgt, dan is het belangrijk om voldoende voedingsmiddelen met betaïne in je eetpatroon op te nemen. Om de opname van de stof te ondersteunen, kun je daarnaast nog voedingsmiddelen met folaat (natuurlijk foliumzuur), vitamine B6 en vitamine B12 toevoegen.
Overleg met je arts
Als je een supplement met betaïne wil gaan gebruiken, is het advies om een arts te raadplegen. Overleg sowieso altijd met een arts als je cholesterolgehalte te hoog is of als je medicijnen gebruikt voor leveraandoeningen, hartaandoeningen of nierstenen. Betaïne kan namelijk het cholesterolgehalte verhogen en een reactie aangaan met de genoemde medicijnen. Omdat er te weinig bekend is over de invloed van de stof op zwangerschap en borstvoeding, is het advies om in deze periode geen supplement te gebruiken. Natuurlijk kun je dan wel gewoon blijven genieten van alle gezonde voedingsmiddelen die het stofje bevat.
Over Annemiek
Annemiek Shrestha (1975) is als moeder van twee kinderen altijd bezig met gezonde voeding. Zo maakt ze iedere dag verse smoothies en sappen en bakt ze haar eigen zuurdesembrood. Daarnaast houd ze van schrijven en deelt ze graag haar kennis over gezonde voeding met anderen. Als healthblogger voor PuurFiguur kan ze deze passie volop combineren