Woon jij in de meerook hoofdstad van Nederland?

by Evelyn van Hasselt 25.08.2016

Heb jij nooit gerookt of ben je al een tijdje gestopt? Zonder het door te hebben rook je gemiddeld alsnog 5 (!) sigaretten per dag mee. Zeker als je in een grote stad woont. Benieuwd hoe dat kan? En welke stad er het slechtste aan toe is? Je leest het hier.

Woon jij in de meerook hoofdstad van Nederland?

Ik kan me er inmiddels helemaal niks meer bij voorstellen, maar er was een tijd dat ik een pakje per dag rookte. Het begon allemaal op mijn 14e met een stiekeme sigaret in het spreekwoordelijke fietsenhok. Hoeveel sigaretten ik sindsdien heb opgestoken? Ik durf het niet uit te rekenen. Maar het zou me niet verbazen als je met al die sigaretten een heel voetbalveld kunt bedekken. Op mijn 32e lukte het me – na 5 mislukte pogingen – eindelijk om te stoppen. Inmiddels ben ik 7 jaar rookvrij. Althans, dat dacht ik. Want uit een recent onderzoek van Milieudefensie blijkt dat ik als inwoner van Amsterdam elke dag ruim 6 sigaretten mee rook…

Schokkend

Uit het onderzoek van Milieudefensie blijkt dat het behoorlijk slecht gesteld met de Nederlandse lucht. In 393 gemeenten is de kwaliteit van onze zuurstof gemeten en de uitkomst vind ik best schokkend. Om de cijfers inzichtelijk te maken, werd het inademen van verontreinigde lucht vergeleken met meeroken. Met een gemiddelde van ‘slechts’ 2,8 sigaretten per dag beschikken bewoners van Vlieland over de schoonste lucht. Als het aantal op een met natuur overgoten eiland al zo hoog is, hoe zit het dan in een drukke stad? Amsterdam staat op de vierde plek als je kijkt naar gemeenten met de meest verontreinigde lucht. In de hoofdstad rook je namelijk 6,4 sigaretten per dag mee. Rotterdam staat op nummer 1, daar rook je elke dag maar liefst 6,8 sigaretten mee! Benieuwd naar je eigen gemeente? Check dan snel de lijst.

De aanklacht

Volgens Milieudefensie schenkt de Nederlandse Staat niet genoeg aandacht aan luchtverontreiniging. Dat terwijl er in 2015 de Europese normen voor stikstofdioxide op enkele plekken in ons land zijn overschreden. Er wordt zelfs gezegd dat er sprake is van schending van mensenrechten. Je hebt namelijk recht op schone lucht. Om dit af te dwingen heeft Milieudefensie de Nederlandse Staat begin van deze maand aangeklaagd. Dat de instantie er niet alleen voor staat blijkt wel uit de meer dan 34.000 euro die inmiddels via crowdfunding is opgehaald.

Bron: Milieudefensie.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN